Dc akım

ceyran21

Üye
dc akım arkadaşlar videodaki dc akım pensampermetre ile ölçerken neden farklı çıkıyor

akım taşıyan teli proba 3 tur sarın , sonucu 3 e bölün. ölçüm değişik açılarda yapıldığı için yanlış çıkıyor olabilir.

Pens ampermetre çalışma prensibi manyetik alana göredir. Manyetik alan değişirse değerlerde değişir. İlk ölçüm yaptığında kabloyu çok yaklaştırıyorsun ikincisinde uzaklaştırıp manyetik alanı değiştiriyorsun. Değerler doğal olarak farklı.

ne kadar da değişirse değişsin yüzde yüz hiç zaman fark etmez

Pensampermetre ile dc akım olcerken akım yönü farkeder.

Manyetik alanı, dairesel kuvvet çizgileri şeklinde içinden geçen akımla oluşturan bir kabloya, bu tele göre 90 dereceyle (Dik) ve pensampermetre pensinin tam ortasındaki kablo yer alması şartıyla bu amper ölçümünde en yüksek amper değeriyle (en doğrusunu) ölçersiniz. Bu tele göre başka bir açıyla (yatık olarak) ölçerseniz bu değer biraz değişir. Çünkü bu telin, içinden bir akım geçerken oluşturduğu dairesel manyetik alanınının kuvvet çizgileri, telin, kablonun pensampetmeyreyle dik açı (90 derece) yapmasıyla yayılan mağnetik alanla pensin mağnetik kuplajı amcak bu iki şartta tam (ideali) olur, bu durumda dışarıya kaçan mağnetik alan kuvvet çizgileri olmadan tümü bu pensle yakalanmış olur, asıl sebebi budur.

Örneğin şarj cihazına paralel bağlı şarj olan 2 adet 60 amper, 12 volt akünün (tam şarjlı) akünün şarjında, + akü kablosundan ve açılı (yatık) olarak DC 400 volt ölçüm kademesindeyken 0.50 A'yı, dik (90) derecede ve pensin tam merkezindeki kablo şartıyla 0.60 A' yı az önce ölçtüm. Pensampermetre AC ve DC (400 A) ölçen Proskit MT-3109' dur. Doğru ve asıl okunması gereken değeri görebilmek için hem dik açıda ve hem de bu pensin tam ortasında, teli tam merkezlemeyle bu mümkün olur. Örneğin akü kablosuna dik açıda bulunsa bile kenarlara doğru çok hafifçe yaklaştırdığımda 0.60 A değeri yine 0.50 A'ya anında değişmiş oldu. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

cevabınınız için teşekkürler yalnız videoda dikkatinizi çektimi bilmiyorum % 100 fazla bir değişim ve kesi yönde değişiyor dc akımdaki manyetik alan yönü alternatif akımdaki gibimidir bildiğiniz gibi alternatif akımda pens ampermetrenin yönünü değiştiğimizde yine aynı ölçüyoruz dc akımdaki bu değişiklilik tuhafıma gitti ölçü aleti bozuktur dedim başka ölçü aleti ile ölçtüm sonuç aynı

Çıkan fark dc pens ampermetrenin ölçüm sisteminden dolayı olur.AC gerilimde basit trafo mantığı olduğu için her yönden ölçer.DC akımda ise trafo mantığı işlemez.Hall efect denilen sensörler vardır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…