Ac ve dc hakkında

bütün cevaplar doğruya yakın . bende bişiler yazacam ama yazmaya başlarsam işe anca 3 gün sonra varırım . bu nedenle kardeşim ankaradaysan ara beni sana labratuarda osilaskoplarla deneylerle anlatayım . değilsen geldiğinde ara gelmezsen sen neredeysen ben geldiğimde anlatmaya çalışayım . napım bilemedim .
 
bütün cevaplar doğruya yakın . bende bişiler yazacam ama yazmaya başlarsam işe anca 3 gün sonra varırım . bu nedenle kardeşim ankaradaysan ara beni sana labratuarda osilaskoplarla deneylerle anlatayım . değilsen geldiğinde ara gelmezsen sen neredeysen ben geldiğimde anlatmaya çalışayım . napım bilemedim .
öğretmek istediğin çaba için teşekkür ederim ama ben Gaziantepteyim yolun düşerse misafir etmek, hemde sohbet etmek isterim. ✋
 
Merhabalar,

alternatif akım ile doğru akımın mantığını bir türlü anlayamıyorum. Alternatif akım yönü farketmiyor doğru akım tek yöne doğru hareket ediyor ama mantık nedir piller neden DC prizler neden DC nedir vs vs bilgim ve Google bana yetmedi güzel örnekleriniz ve basit tanımlarınızı bekliyorum :)
bak şimdi güzel insan, AC dediğimiz alternatif akım 50 -60 Hz aralığında çalışır (genel bilgi olarak şehir şebekesi, farklı olanlar konumuz değil şimdilik) yani bir akkor flaman lambanın içindeki tel saniyede 50 kere yanıp söner. insan gözü bunu göremez saniyede 24 kare resimi hareket olarak görür. (izlediğimiz filmler, tv, video) AC nin çalışması için devrenin tamamlanması lazımdır. yani bir nötre ihtiyaç vardı ki devre tamamlansın. ve günümüz cihazları AC ye uygun üretildikleri için faz nötr fark etmeksizin çalışırlar. faz ve nötr direkt bağlanan cihazlarda vardır, bunlar çok nadirdir ve konumuzun dışında. şimdi kafamızda bir üreteç canlandıralım. mıknatıs ve bakır sargı (bobin) ikisinden birisi sabittir ve belli bir hızda dönerken elektrik üretirler (frekansını zart, zurt geçelim) iki ucu olsun birinde elektrik olur birinde olmaz (dönerken) kesik kesik darbeli bu akımı 50 Hz kabul edelim ve 220 volt olsun. bu durumda elektriğimiz dalgalı akımdır yani AC. (amper olayını atlayalım) buradan çıkan kablonun ucuna lamba (örnektir her türlü AC cihaz) yanar/çalışır.
şimdi DC ye gelelim. bir artısı bir de eksisi var ve genelde düşük voltajdır. en basit örnek araç aküleri 12 volttur, kullandığımız cep telefonları 5 volt, (küsuratları atlıyoruz) şimdi bizim DC akımı kullanmamız için AC akıma ihtiyacımız var, peki bunu nasıl yapacağız? diyotlar sayesinde doğrultacağız peki yeterli mi? hayır. ne lazım bu doğrulttuğumuz akımı depolamamız lazım. nereye peki? akü/ pil/ batarya dediğimiz kimyasal işlemle elektriği depolayan sistemlere. ya depolama işleminde ne yapıyoruz, doğrulttuğumuz elektriğin voltaj değerini depolama birimimizin ve kullandığımız cihazın gücüne göre düşürüyoruz.

şimdi AC ve DC iç içe geçmiş bir olay. yani bir kaç paragraf ile anlatılamaz. biz kullanıcıların bilmesi gereken AC şehir şebekesidir ve evimizde kullandığımız cihazlar bununla çalışır ve çarpılmamak lazımdır. DC ise depolanabilir bir enerji olduğundan seyyar kullanımda ihtiyacımızı karşılar. umarım yardımcı olmuşumdur.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,148
Mesajlar
933,620
Kullanıcılar
453,235
Son üye
aky

Yeni konular

Geri
Üst