DC bara gerilimi

Arkadaşım sen multisim de yapıyorsun biz kendimiz devre oluşturup ölçüm yapıyoruz bunu bir incele.

Ekli dosyalar

• TechnicalInformationBipolarSemiconductors.pdf
    54.1 KB · Görüntüleme: 76
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
anladım doğrusun cünkü faz faz arası değerin kök 2 kati olur ama 12 darbeli bir doğrultucu kullansaydik ne olacakti o zaman?

Arkadaşım sen multisim de yapıyorsun biz kendimiz devre oluşturup ölçüm yapıyoruz bunu bir incele.

dikkat edersen devrelerde kondansatör yok,kondansatör olmassa
yük altında yine etkin değerler civarında seyredersin.kondansatörler burada
gerilim regülatörü görevini görüyor.

ayrıca ben yüksüz 3 fazlı doğrultuculara kondansatör bağladığımızda 535
volt görüyorum.dc meter marka voltmetreyle.

12 darbede de aynı değer oluyor, ama benim merak ettiğim bir ups 3 FAZLİ ve deşarj sonu gerilimi 612 volt ve fullken 810 volt bu nasil oluyor anlamadimi tossun beyin söylediği pek aklıma yatmadi ayrica..

12 darbede de aynı değer oluyor, ama benim merak ettiğim bir ups 3 FAZLİ ve deşarj sonu gerilimi 612 volt ve fullken 810 volt bu nasil oluyor anlamadimi tossun beyin söylediği pek aklıma yatmadi ayrica..

12 darbeli derken kastınız neydi acaba

DC bara gerilimi ac gerilimin doğrultulmasıyla elde edilen gerilimdir
uyguladığımız sinüsel ac gerilimin etkin değerinin 1.41 katı yüksektir
ama dc çıkışa bir kondansatör bağladığımızda bu gerçekleşir
220 volt 313 volt olur yada 380x1.41=535volt sebebiyse
kondansatöre uygulanan ac gerilimin etkin değeri 380 volttur
ama max değeri 535 volt.bu kondansatör 535 max değere ulaşır fakat
deşarj hızı şebekenin frekansından yavaş olduğundan yük bağlı değilse
gerilim ac gerilimin max seviyesindedir.

buda kondansatörlerin tristörlerle anahtarlanmasında bir sorundur
sayın tossun arkadaşa bir not

Trifaze doğrultuculardaki katsayı 1.35, Monofazde 1.414 kadardır.

anladım doğrusun cünkü faz faz arası değerin kök 2 kati olur ama 12 darbeli bir doğrultucu kullansaydik ne olacakti o zaman?

Eğer 12 darbeli doğrultucu yapmaya kalkmak demek trifaze bir doğrultucu demektir. Yani çarpan 1.35 dir.

Eğer 12 darbeli doğrultucuyu paralel kullanırsanız 6 darbeli doğrultucu ile aynı, seri olarak kullanırsanız iki katı gerilim olur.

Son düzenleme:
bu 1,35 nerden geliyor ben anlamiyorum ki, 1.41 tepe değeri olarak dönüştürmede kullaniyoruz, 1,35 nedir bir acıklarmisiniz sayin tosun

bu 1,35 nerden geliyor ben anlamiyorum ki, 1.41 tepe değeri olarak dönüştürmede kullaniyoruz, 1,35 nedir bir acıklarmisiniz sayin tosun

1.35 in nereden nasıl ortaya çıktığı önemli değil. nasıl kök 2 iyi sorgulamıyoruz. 1.35 değerinide sorgulamıyorum açıkcası. Okulda öğretilen bir formüldür. Trifaze doğrultucularda kullanılacak bir sabit sayıdır. Bu arada dediklerim aklınıza yatmamış olabilir. Ancak UPS ve indüksiyon ocaklarının üretiminde ve servis Bakım ve argesinde 25 yıllık birikimeme istinaden dediğim cümleyi unutuyorsunuz. Her marka ve her farklı model UPS' in DC bara gerilimi farklı olabilir. Açıkcası 610 volt olan ve daha sonra daha da fazla dc gerilimini yükselten UPS in markasını bizimle paylaşsanızda bu karşılıklı formül tartışması burada sona erse burada herhangi bir bilgi öğrenmeye çalışan arkadaşlar için sanırım daha iyi olur.

Son düzenleme:
merhaba

bir ac akımın etkin değeri demek,doğru akımın yaptığı işe karşılık gelen ac akımın değeri demektir.

doğru akımda yapılan iş W=UxI.t olduğuna göre.

W=yapılan iş watt saat,dakika veya saniye olabilir
I=akım amper
U=gerilim volt
t=zaman saniye veya dakika yada saat

ama alternatif akımda sabit bir akım veya gerilim değeri olmadığından bir periyod içindeki tüm ani değerlerin karelerinin ortalamasının karekökü (W=[Ikare]xR.t) tüm değerlerde bize 0.707 değerini verir.

yani bir ac akım yada gerilimin etkin değeri demek o ac akımın yada gerilimin maximum değerinin 0.707katı demektir.
maximum değer 90 derecedeki değer demektir.

I(rms)=0.707.I(max)

U(rms)=0.707.U(max)

0,707=1/(kök 2)

kenarlarının uzunluğu 1 birim olan dik üçgenin hipotenüsü kök iki olduğundan 90 derecelik açıyı tam ortadan bölersek 45 derece ettiğinden
sinüs 45 te 1/(kök iki) ettiğinden.1.41 değeri bir sabit olmuş oluyor yada 0.707

bunlar temel meslek lisesi bilgileri.
ayrıca bugün özelikle 3 fazlı doğrultucu takılmış bir sistemde
380 volt Şebeke geriliminde çıkıştaki doğrultulmuş dc değeri ve girişteki ac gerilimi ölçen volt metrelerin görüntülerini ekledim.doğrultucu çıkışlarına
kapasitör bağlanmış ve yüksüz sonuçlardır

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.

görüldüğü gibi 383 volt giriş gerilimine göre 542 volt dc gerilim elde ediyoruz.buda 1.41 sabitinin doğru olduğunu gösteriyor.

1.35 sabiti nerden çıkıyor anlamış değilim.

ben de anlamadim ama sayın tossunun deneyimine saygım var belki biraz daha araştirmaliyim, bir şey ögrenirsem haberdar ederim sizi...

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Kullanıcılar
452,395
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Geri