dc-dc konvertör

slammer

Üye
Katılım
15 Ağu 2008
Mesajlar
30
Puanları
1
herkese selamlar,
benim bir dc-dc konvertör tasarlamam (dönem projesi olarak) lazım ama çok enteresan veriler var elimde. yardımcı olursanız sevinirim. şimdi çıkış gerilimi 12v olmalı vede batarya gibi birşey şarj edecek. giriş ise TEG (Thermo Electric Generator) dan olacak. Bize verdikleri modül de bir enteresanlık mı var bilmem ama alabildiğimiz max gerilim 1.7V open-circuit vede bu aletten 5A çektiğimizde 0.2-0.3V gibi değerlere düşüyor. neyse diyelim ki 1-2A çektik vede voltajı çok düşürmedik. yapmamız gereken sistemde mppt de kullanılmalı diye yazılmış.

bizim modülden beklentimiz 4-5V gibi birşeydi aletin sağlığı ne durumdadır bilmiyoruz ama eldeki veriler bu. 12V çıkış lı, şarj edecek vede mppt kullanılacak. sizlere sorum bu kadar düşük voltajı 12V a çıkarabilir miyiz ? çünkü bir diyot bile en az 0.5 volt iletime geçme gerilimi gerektiriyor. böyle bir devre tasarlanabilir mi ? yapılırsa okuyup öğrenebilmem için elinizde basit ve güzel anlatımı olan döküman varmı, türkçe ingilizce farketmez.

böyle birşey mümkün değilse bizde okuldan yeni modül talebinde bulunacağız çünkü zamanda çok yok. daha konvertör tasarlanacak mppt yapılacak, şarj edilecek vede proje yazılacak bunun hakkında...

şimdiden herkese teşekkürler.
 
bu tip hücreler tek başına kullanılmaz, özellikle 12V gibi tek hücreye oranla oldukça büyük değerde bir gerilmdeki aküyü dolduracaksanız, bu hücrelerden örneğin 10 tanesini seri bağlamış olmanız gerekiyor.

tek başına kullanma durumunda mantıksız bir durum ortaya çıkıyor. şöyle ki:
1. diyelim bu 1.5voltta 1A veriyor olsun. güç olarak değeri 1.5W yapar. hiç kayıpsız bir inverterle bu gerilimi 15V yapsanız bile (12V aküyü doldurabilmek için) çekilecek akım, (verim %100 olsa bile) en fazla 100mA olacaktır. bu değerle akü ancak günlerce sonra dolacaktır (ve ilk kullanımda hemen boşalacaktır, sonra yeniden günlerce beklenecek vb vb...).

2. illa tek hücre kullanılacaksa (bu sadece deneysel amaçlı olabilir çünkü anlamsız kalacak) sıradan entegreli inverterler bu kadar küçük gerilimle çalışamayacağından transistörlü olanlardan birini deneyeceksiniz. örneğin fotoğraf flash'larında kullanılanlardan, tabii bu arada MPPT hakgetire)
 
eyvallah, dediklerinizde haklısınız, yani aküyü gerçekte doldurmayacağız ama elimizde 1 tane hücre vardı onu ölçüp ona göre deney yapmak için. bu durumda dediğin gibi 5-6 tane hücre birbirne bağlanmış gibi tasarlanır artık devre :)
 
gerilim düşümü 0.5 volt ve 2-3A lik bir mosfeti nasıl seçebilirim, konverter için.
 
iyi günler
72v-5v 1a konvertör devresi tasarlamam gerekiyor. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
 
Arkadaşlar konu dc-dc konvertör olduğu için sormak istedim: bu konvertörlerin bizim en çok karşımıza çıkanlarından biri mp3 player vs gibi aletlerdeki 5 volt usb veye sarj aleti girişiyle 3.7 voltluk pili sarj eden ve 3.3 v entegreleri için regüleli gerilim oluşturan bölümleri. n733 (smd) diğer adıyla MIC5265-3.3YD5 3.3 voltluk dönüşümü sağlayan entegrelerden biri ama baktığım cihazlarda 3.7 voltluk sarj gerilimini neyle sağladıklarını bulamadım. Biz bu 3.7 voltu 5 volttan nasıl elde edebiliriz? İllaha entegre regülatör mü kullanacağız veya zener+transistör+led gösterge basit ve ucuz birşey yapabilir miyiz?
 
Ayrıca slammer arkadaş için boost konvertöler iş görür gibi ama işin detayına inince kullanacağı kaynak güneş panelleri gibi dengesiz güç veriyorsa o zaman bide regülasyon gerekecek sanırım.
 
sayın katana önerdiğiniz LM5576 entegresini temin edemedim. karaköy ve kadıköydeki elektronikçiler o seriyi bulamazsın demişler bi arkadaşa temin edebileceğimiz bi yer var mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,768
Mesajlar
929,832
Kullanıcılar
452,516
Son üye
imeysanelektrik

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst