07Osman
Üye
Merhabalar, elimde 24 v 10-15 Amper civarı çıkış verebilen smps besleme kartı var. Elektronikle hobi olarak uğraşan birisiyim. Daha önce https://www.robitshop.com/urun/300w-20a-dc-dc-buck-donusturucu-gerilim-dusurucu-modul buradaki modülü üzerindeki potları klasik potlar ile değiştirerek 7-8 ay kullandım. Ama geçenlerde voltaj potunu https://www.direnc.net/100k-potans-cok-turlu bu şekilde çok turlu pot ile değiştirirken anlayamadığım bir şekilde modül bozuldu. Şu anda üzerindeki led bile yanmıyor. İki adet mosfeti kontrol ettiğimde sağlam olduğunu gördüm, muhtemelen o minik kontrolcü entegre bozuldu.
Şimdi yeniden modül alsam, yine potu değiştirmek isterken bozulacak korkusu var (netteki yorumların bazılarında da pot değiştirirken modül bozuldu diyenler var)
Amatörüm, yılda 3-5 devreye merak salıp çalışmalar yapacağım, Devremden maximum 10 amperi belki 1, belki de 2 kez 3-5 dakikalığına çekeceğim, belki de 3 amperi yıllarca geçmeyeceğim.
Bu bilgiler ışığında;
1- Yeni bir modül alıp yola devam etmek
2- Isı problemini bildiğim ancak daha basit olduğunu düşündüğüm ve yabancı sitelerde oldukça popüler 6-7 tane LM238 voltaj regülatörünü paralel bağlayarak 10 Amper civarında akıma dayanıklı bir devremi,
3- Tek voltaj regülatörü ile 3-4 tane paralel TIP35C bağlanmış transistörlü bir devre
4- Yine voltaj regülatörü ve paralel mosfetlerden oluşan bir devre mi
Fikirleriniz benim için önemli. Genelde bu işlerin üstadları netteki bu tür ben yaptım oldu tip devreleri tavsiye etmiyorlar. Ancak Elektronik bilgim dahilinde bulabildiğim basit devreler olduğu için sizlere danışmak istedim.
Netten bulduğum örnek devreler
Şimdi yeniden modül alsam, yine potu değiştirmek isterken bozulacak korkusu var (netteki yorumların bazılarında da pot değiştirirken modül bozuldu diyenler var)
Amatörüm, yılda 3-5 devreye merak salıp çalışmalar yapacağım, Devremden maximum 10 amperi belki 1, belki de 2 kez 3-5 dakikalığına çekeceğim, belki de 3 amperi yıllarca geçmeyeceğim.
Bu bilgiler ışığında;
1- Yeni bir modül alıp yola devam etmek
2- Isı problemini bildiğim ancak daha basit olduğunu düşündüğüm ve yabancı sitelerde oldukça popüler 6-7 tane LM238 voltaj regülatörünü paralel bağlayarak 10 Amper civarında akıma dayanıklı bir devremi,
3- Tek voltaj regülatörü ile 3-4 tane paralel TIP35C bağlanmış transistörlü bir devre
4- Yine voltaj regülatörü ve paralel mosfetlerden oluşan bir devre mi
Fikirleriniz benim için önemli. Genelde bu işlerin üstadları netteki bu tür ben yaptım oldu tip devreleri tavsiye etmiyorlar. Ancak Elektronik bilgim dahilinde bulabildiğim basit devreler olduğu için sizlere danışmak istedim.
Netten bulduğum örnek devreler