Merhaba.sorunuma çözüm bulabilmek için foruma üye oldum.
Bestway sidewinder model bir bot şişirme pompası ve bir ısı ayarlı havya kullanarak sıcak hava tabancası yapmak istiyordum, fakat aldığım hava pompası aynı zamanda yaz tatillerinde bot şişirmek için de kullanılmalıydı, bu yüzden pil ile çalışanını aldım.6v dc motora sahip olan bu arkadaş, gerekli 4 adet lr20 D boy pil ile ancak 30 dakika çalışabiliyor ve üfleme gücü yetersizdi.9 veya 12v olduğunu düşündüğüm eski bir powerbank bataryası ile motora direk güç verdiğimde inanılmaz üflüyor, bu hava gücüyle kendini itebiliyordu.bu bir dc hava pompası değil, miline pervane bağlanmış bir dc motor.
Elimdeki bataryayı kullanarak bu hava pompasını hem güçlü bir şekilde çalıştırmak hem de şarj edilebilir olmasını sağlamak istiyordum, ilgili videoları izledim, hız kontrol devresi yaptım fakat bataryadan direkt güç verdiğimde gösterdiği performansı, bu devrenin potansiyometresini sonuna kadar açmama rağmen göremedim.
Kullandığım malzemeler;
100k 50k 22k potansiyometre(tek tek denedim)
IRZF44n mosfet
9v(veya12v) powerbank bataryası
6v dc motor
aynı uygulamayı traş makinesi için de yaptım; İPhone 6 bataryası ile canavar gibi çalıştırdığım makinem, bu devreyi ekledikten sonra kesme ağzını zar zor çalıştırıyor.hız ayarı yapabiliyorum, evet! Fakat en yüksek hız çok yetersiz.. devreyi kullanmazsam eğer, kesme ağzı çok ısınıyor ve yüzümü yakıyor.
Bu hız ayarlı devre üzerinden, bataryanın direkt olarak sağladığı gücü nasıl alabilirim??
Elektrik işlerinden sizin kadar anlamam, anlaşılır bir cevabınızı bekler teşekkür ederim.