Motor ve hava akım güç dengesi kurulmalıdır.
1- dc de olsa ac de olsa her motorun bir yük kapasitesi vardır. dc motor için en uygunu datasheet incelemesi yapıp en uygun devirde kullanmaktır. yani amaca uygun motor kullanacağız demektir.
Kullanılan pervanenin motorun devri doğrultusunca belli bir hava akımı sağladığını ve bu hava akışı için 10W güç gerektiğini varsayalım.
Motorun gücünün ise 15W civarı olduğunu varsayalım. Ancak kullanılan pervanedeki hava kanatlarının büyüklüğü düşünüldüğünde, motorun kullanıldığı devir doğrultusunda, bu hava akımı için (max tork ve devir için) 20W üzeri güç gereksinimi olacağını varsayarsak....
Kullanılan pervanenin hava kanatlarının büyüklüğü ve max air flow için ortalama devrini elimizdeki güç faktörleri ile değerlendirirsek, motor devrinin düşük olması gerekli gibi görünmektedir.
BU SEBEPLE:
Şu test yapılması önerilmektedir.
Motorun çalışma gerilimini örneğin 12V ta çalıştırılıyorsa önce 3V ile çalıştırmalı ve hem hava akımını hem de devri yaklaşık olarak gözlemlemeliyiz.
Hava akımı yeterli değilse voltaj 5V a çıkartılarak durumu kontrol etmeliyiz.
Sırasıyla, 6V 8V 10V gibi düşünürsek.
Belli bir voltaj değerinde motorun ve pervanenin tam performansta uygun devirde vuruntusuz çalıştığını gözlemleyebiliriz.
İşte bu anı tespit edebilirsek motorumuzun gücü gereği ne kadar hava akışı sağlayabileceğini, dolayısı ile pervane devrinin de takribi ne kadar olabileceği konusunda fikir sahibi olabiliriz.
NOT:
Belli bir devirde dönmesi gereken bir pervanenin hızı artırılmaya çalışıldığında, kanatlardaki hava direnci de artacağı için, uygulanması gereken güç katlanarak büyüyecektir. Bu mevzu AERODYNAMICS yasalarında anlatılmaktadır.