DC motorda istenilen devirde hız ve tork kontrolü nasıl yapılır?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan eren586
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eren586

Üye
Merhaba iyi akşamlar
RS775, RS995, RS997 dc motorlarda normalde hızları 15k rpm civarı çalışıyor. 24v 500w güç kaynağı var yinede hala asılıyor ampere bu rs997-995 motorlar yani güçlü olduğunu düşünüyorum.
Bunlarla ilgili gerçek datasheet de bulamadım.
Bu dc motorlarda atıyorum ben 2k 3k rpmde çalışsın ama torku 15k rpmde kaçsa benim istediğim devirdede o torkla çalışsın istiyorum.
Bu benim için illa bu motorlarla olucak diye bişi yok sadece böyle bi imkan varmı öğrenmek istiyorum.

elimde 400w bldc motorda war sürücülü bir şekilde spindle motor sanırım 12k rpm mi öle bişiydi.
https://www.parsrulman.com/400w-fircasiz-cnc-spindle-motor-48vdc-600wndbdh-driver/
Elimde dc servo motorda var
https://www.sahinrulman.com/fircasiz-dc-servo-motor-ucs57-180/

ama bunların çok güçlü olduğunu sanmıyorum bunları 2021 de almıştım.

Böyle birşeyin olması için ya servo yada bldc alan sargılı motor mu olması gerekiyor.

bu videoya bakabilirmisiniz sanırım benim istediğimi yapıyor ama emin değilim.

Neden böyle bişi yapmaya çalışıyorum masaüstü cnc yapmak için ama hem manuel hemde cnc olarak kullancak şekilde yapmayı düşünüyorum.
Elektronikten anlamıyorum.

güzel insan, cnc yapmak epey bilgi ve beceri gerektirir. zaten link vermişsiniz spindle motorlarınız ve sürücüleriniz var. işleyeceğiniz malzemeye göre profesyonel yardım almanız daha mantıklı. rs serisi 775 ve 995 yüksek amper çeken fırçalı motorlardır. 775 benim başımın belası 15k bulana kadar göbeğim çatladı desem yalan olmaz. boşta çalışırlarken çok az amper çekerken yükte amper canavarı oluyorlar. cnc için olmaz değil ama spindle motorlar bu işler içindir. cnc tezgahlarında işleyeceğiniz malzeme de çok önemli. ahşap serisi bir cnc ile metal serisi cnc de aynı motor kullanılmaz. belki yanlış biliyorum kazıma ucu kullanılmaz.

Abi ben bunu direk kullanmıcamki fener miline bağlayacağım triger kayış kasnak ile.
Yani bi tane fener mili olucak. Ayrıca fener miline kılavuz çekme sistemide yapıcam. Parçaya kılavuz çekebilmek için. Gerektiğinde yukardan daha sonra farklı bişi yapabilmek için.
Neden normal spindle kullanmıyorum onu söyleyim benim düşüncem bu tabi
Bu spindle motorlar yüksek hızla çalıştığından parça ile temas ettiğinde ses de o oranda çok oluyor. Benim işlemek istediğim aslında metal parçalar tabiki kolay değil ama şuan araştırma içerisindeyim.
CNC freze olucak normal CNC router olmucak.
Z ekseni sabit yukar aşağı hareket ediyor sadece.
X ve y ekseni tabla üzerinde. Normal freze tezgahlarıda bu şekilde CNC dik işlemlerde bu şekilde.

güzel insan, cnc yapmak epey bilgi ve beceri gerektirir. zaten link vermişsiniz spindle motorlarınız ve sürücüleriniz var. işleyeceğiniz malzemeye göre profesyonel yardım almanız daha mantıklı. rs serisi 775 ve 995 yüksek amper çeken fırçalı motorlardır. 775 benim başımın belası 15k bulana kadar göbeğim çatladı desem yalan olmaz. boşta çalışırlarken çok az amper çekerken yükte amper canavarı oluyorlar. cnc için olmaz değil ama spindle motorlar bu işler içindir. cnc tezgahlarında işleyeceğiniz malzeme de çok önemli. ahşap serisi bir cnc ile metal serisi cnc de aynı motor kullanılmaz. belki yanlış biliyorum kazıma ucu kullanılmaz.
Ayrıca abi bu dc motoru illa kullanıcam demiyorum öğrenmek ve anlamak istiyorum.

RS-775 ile RS-997 özelliklerine baktığımda farklı bi sürü model görüyorum. 24V beslemeli modellerin hiç biri 15000 devir yapmıyor. eğrileri incelediğinde yük altında maksimum devir, akım ve tork değerleri belli. yük momentiniz motor kabiliyetinin üzerinde ise PWM sürücüyle de iş yapamazsınız. redüktör kullanımı da değerlendirmeniz gerekebilir.

RS-775 ile RS-997 özelliklerine baktığımda farklı bi sürü model görüyorum. 24V beslemeli modellerin hiç biri 15000 devir yapmıyor. eğrileri incelediğinde yük altında maksimum devir, akım ve tork değerleri belli. yük momentiniz motor kabiliyetinin üzerinde ise PWM sürücüyle de iş yapamazsınız. redüktör kullanımı da değerlendirmeniz gerekebilir.
15000 devir tahmini olarak yazdım 15k gibi bi devir olması gerekmiyor.
Yani 12k 18k 16k her ne ise gerçek devri bu benim içşn önemli değil benim için önemli olan düşük devirde kullanıp kullanamama durumu böyle bi imkan yoksa uğeçraşmaya gerek yok.
Yada 2 kademe olarak triger kayış kasnak ile devri kendim küçültürüm
Ben elektronik olarak bi yoku varsa öğrenmek istedim.

İlk mesajımda
https://www.parsrulman.com/400w-fircasiz-cnc-spindle-motor-48vdc-600wndbdh-driver/
Bu motor elimde var
Bu motorda böyle bişi varsa bunu kullsnırım
Olmadı çözüm başka yollar aramaya başlayacağım.

Yada şöyle sorayım
Masaüstü torna freze tezgahlarındaki motorda dc motor sanırım bunların sürücüsü motor düşük devirken sanırım aynı torku veriyor bilmiyorum tabi. Emin değilim.

güzel insan, konuya yani cnc ye uzağım. bir arkadaşımda var ara sıra ziyaretine giderim. motor sizin elinizdekine benzer spindle motor fakat 750 watt.(mış) metal olarak, prinç, alüminyum işliyor geri kalanı pvc ve ahşap.
yani fırçalı dc motor üzerindeki düşünceleriniz uzaklaştırınız. sadece paket kalıp iş yapan bir sistemde kullanılabilir. ucuzdur çünkü. yansın varsın yedeğini takar geçersin. sadece bir tek iş kullanırsın.

sayın ustam, bu dc motor scalasını ben çözemedim. projem için elimde var olan 775 i kullanayım dedim. 2 tane aldım 3500 devir dönüyor (sistem 12 volt üzerine kurulu) sonra biraz üzerine düştüm, araştırdım. çalışma voltaj aralığı 6 ila 36 volt arası değişik devirler veriyor. 6 volt masal 9 voltta işe yarar gibi. sonra datasheetlerini buldum, orada 12/24 volt farklarını gördüm. biraz daha araştırınca da rs 775 xxxx-xx gibi uzantıları çözdüm. amperinden devrine çok farklılıklar var. 12 volt 15000 devir diyenler bile 14650 devrin üzerine çıkmıyor. boşta 1,5 amper gibi çekiyor, kalkışta en az 15 amperi gözden çıkarmak gerekiyor. bir de durma noktası diye bir amper değeri var 40-50 amper gibi bir değer ama kesin hatırlamıyorum.
bu şartlar altında cnc için verimli bir motor diyemeyiz.

15000 devir tahmini olarak yazdım 15k gibi bi devir olması gerekmiyor.
Yani 12k 18k 16k her ne ise gerçek devri bu benim içşn önemli değil benim için önemli olan düşük devirde kullanıp kullanamama durumu böyle bi imkan yoksa uğeçraşmaya gerek yok.
Yada 2 kademe olarak triger kayış kasnak ile devri kendim küçültürüm
Ben elektronik olarak bi yoku varsa öğrenmek istedim.

İlk mesajımda
Bu motor elimde var
Bu motorda böyle bişi varsa bunu kullsnırım
Olmadı çözüm başka yollar aramaya başlayacağım.

Yada şöyle sorayım
Masaüstü torna freze tezgahlarındaki motorda dc motor sanırım bunların sürücüsü motor düşük devirken sanırım aynı torku veriyor bilmiyorum tabi. Emin değilim.

yük momentini biliyorsanız motor verileri ve eğrilerinden bi çıkarımda bulunabilirsiniz. az bilgi ve deneme yanılmayla yola devam edecekseniz pwm dc motor sürücülere bakabilirsiniz.

örnek:

https://www.motorobit.com/dc-30a-6-48v-pwm-motor-hiz-kontrol-devresi

sayın ustam, bu dc motor scalasını ben çözemedim. projem için elimde var olan 775 i kullanayım dedim. 2 tane aldım 3500 devir dönüyor (sistem 12 volt üzerine kurulu) sonra biraz üzerine düştüm, araştırdım. çalışma voltaj aralığı 6 ila 36 volt arası değişik devirler veriyor. 6 volt masal 9 voltta işe yarar gibi. sonra datasheetlerini buldum, orada 12/24 volt farklarını gördüm. biraz daha araştırınca da rs 775 xxxx-xx gibi uzantıları çözdüm. amperinden devrine çok farklılıklar var. 12 volt 15000 devir diyenler bile 14650 devrin üzerine çıkmıyor. boşta 1,5 amper gibi çekiyor, kalkışta en az 15 amperi gözden çıkarmak gerekiyor. bir de durma noktası diye bir amper değeri var 40-50 amper gibi bir değer ama kesin hatırlamıyorum.
bu şartlar altında cnc için verimli bir motor diyemeyiz.

ustacım model belliyse çalışabileceği gerilim aralığıda bellidir. maksimum gerilimde de maksimum devir elde edilir. motor yüke bindikçe elbette devir düşecektir. önemli olan nominal akımda motorun işi yapabilmesidir. yük momenti motor momentinden yüksekse aşırı akım sıcaklığı arttıracak koruma elemanı yok ise motor yanacaktır.

RS 775 ile falan olmaz CNC işi.

Birincisi bu motorların .torku devire bağlı.düşük devirde yüksek tork elde edemezsiniz.İkincisi devir çok yüksek redükte etmeniz lazım.Üçüncüsü hassas konumlandrma diye diye bir şeyi unutun. Motora giden enerji kesildiğinde sistemin ivmesine göre hareket devam edecektir.Bu CNC çalışma mantığına temelden terstir.

Servo motorları kullanın ve bir kasnak/dişli/redüktör hatta en iyisi olarak Harmonik yada siklodial sürücü kullanın (son yazdıklarım çok pahalı sistemlerdir bilginiz olsun).

Dolayısı ile cnc sisteminde kullanacağınız motorlar bellidir. Normal Dc motorlarla olmaz bu iş.

Forum istatistikleri

Konular
133,382
Kullanıcılar
459,230
Son üye
sabri erdogan

Yeni konular

Geri