dc ortamda topraklama(yardım)

unforgiven

Üye
Katılım
13 Eki 2006
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
40
DC ortamda koruma önlemleri nasıl olmalı yani topraklama sekli nasıl yapılmalı ve neler yapılabilinir.yardım edebilecek arkadaslara simdiden tesekkürler...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sn.unforgiven ,genel olarak kurallar aynıdır.DC olması veya AC olması bir şey değiştirmez.
 
DC de AC deki gibi topraklama yapılamayacağını düşünüyorum.çünkü DC de neyi topraklayacaksın.olsa olsa statik elektriği boşaltma amacıyla bir topraklama yapabilirsin.yakıt taşıyan tankerlerin kamyonların arksındaki zincirler bu iş için kullanılıyor,ama yeterli ve faydamıdır orasını bilemem.bizim "nötür" olarak bildiğimiz şeyin trafonun yıldız noktası olduğunu ve hemen orada toprağa bağlantılandığını hatırlayalım.
 
ben birazık arastırdım dokunma gerilimleri falan farklı ama cok kısa bir yazı pek işime yaramadı ama farklı yani yapılan işlemler belki aynıdır ama dokunma gerilimleri farklı.
 
Hocam koruma topraklamasinin mantigi, tanimi geregi, degismez,aynidir. AC olsun DC olsun tum sistemlerde,
Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa irtibatlandirilmasi islemidir topraklama..
Ote yandan DC veya zayif akim sistemleri, toprakla direkt irtibatlandirmak yerine, once, bir es potansiyel barada birlestirilip ondan sonra topraklanirlar...Hassasiyetlerinden dolayi saglikli olani budur...Hatta kuvvetli akim tesisatlari ile zayif akim tesisatlarinin ayri ayri topraklanmalari onerilir.
Bir de zayif akim sistemlerinin islevlerini yerine getirebilmeleri icin yapilmasi gereken isletme topraklamasi vardir ki bu daha baska bir konudur...Saygilar
 
"Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa irtibatlandirilmasi islemidir topraklama "
polemik olarak anlaşılmasın,sadece yorumunuzu merak ettiğim için soruyorum.diyelim ki elimizde DC ile (akü de olabilir herhangibir ac-dc adaptör de) çalışan herhangi bir makine var.bu makinenin topraklamasını nasıl yaparsınız.somut bir örnek vererek anlatırsanız daha güzel olur(mesela ben yakıt tankerlerini,kamyonlarını örnek verdim.)
 
Mesela sac govdeli bir aku sarj redresorunuz vardir...Sac govdeyi topraklama agi ile bir iletken uzerinden topraklarsiniz olur biter...
Mesela bir telefon santraliniz vardir...Uzerinde grounding yazan bir irtibat vidasi vardir...Bu noktayi ( diger zayif akim cihazlariniz ile birlikte ) once bir es potansiyel dengeleme barasinda birlestirir sonra da mumkunse ayri bir topraklama agi ile topraklarsiniz...Sorunuzdan anladigim kadariyla yanitlama calistim..Kolay gelsin
 
Sn.melpa ,sorunuz daha önceden başka başlıklar altında işlendi.Eski konuları okusanız bulurdunuz.Yinede kısaca fikrimi açıklamak isterim.Ülkemizde topraklama konusu tamamen oturmamıştır.Hala tartışma konusu yanları olduğu gibi,uygulamada da bir birlik yoktur.Topraklama kelimesi potansiyel dengelemeyide içermektedir.Çoğunlukla ülkemizde hata geriliminin bertaraf edilmesi için öngörülen koruma topraklaması bu işin her şeyi sanılmaktadır.Örnek buzdolabının gövde topraklaması.Örnekteki tarz topraklama normal işletme anında fonksiyonsuzdur.Olmasada olur.Ama gövdeye kaçak olursa fonksiyon üstlenir.Olmazsa olmaz.Sadece bu manada koruma topraklaması bile tam bilinmemekte,tam uygulanmamaktadır.Bir çok Aziz Nesin'lik topraklama fıkraları vardır.Bir zamanlar EMO dergisinde okumuştum ;Bursa bölgesinde Tedaş başta olmak üzere bir çok Trafo postası ve merkezinde toprak geçiş dirençleri ölçülmüş tam değerler aklımda değil ama çıkan sonuçlar 50 ohm üzeri değerlerdi.Gerek tesis edildiği malzeme işçilik ve denetim noktasında koruma topraklaması göstermelik olmaktan öteye geçememektedir.
Koruma topraklamasından öte potansiyel dengeleme çok daha önemlidir.Tanker örneğindeki yerde sürünen zincir potansiyel dengeleme sağlamak amaçlıdır.Konuyu toparlarsak zayıf akımın topraklaması ayrı,UPS sisteminin ayrı gibi uygulamalar sanıldığının aksine zararlıdır.İdeal olanı bütün metal donatıyı.bütün topraklayıcıları bir potansiyel dengeleme barasında birleştirmek ve sisteme aşırı gerilim ileticileri dahil etmektir.
 

Vallahi pes! Hemde Tedaş Trafolarında! Sekonder korumaları da doğru çalışamaz ki onların. (Varsa eğer tabi.)
 
Sn. tknsyn,arkadaşımızın sorduğu soruya oldukça doyurucu cevap vermişsiniz.yorumunuz bizim
için de faydalı oldu.mesleğimizde bir çok konuda olduğu gibi topraklama konusunda da bir fikirbirliği yok.genelde bilinenler aynı olsada herkes kendine göre yorumlayabiliyor.bu iyi birşey mi kötü birşey mi bilemiyorum.topraklama gibi hayati bir konuda yoruma meydan vermeyecek şekilde bir "standart" olmasını isterdim.belki bir gün TSE adındaki kuruma bir çekidüzen verilirse bu "standarda" kavuşabiliriz.
Son olarak;soruyu soran aslında ben değilim."unforgiven" rumuzlu arkadaşımız sormuş.konu ilgimi çektiği için ben de kendi yorumumu yazdım.ve başkaları ne yorum yapacak onu merak ettim.yoksa topraklama konusunda internette milyonlarca sayfa belge bulabileceğimi ben de biliyorum.saygılar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…