Değişen dünya ama hala eski microcontrollerler.

merter

Üye
Katılım
5 Ağu 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba Arkadaşlar umarım bu yazının bir faydası olur. Microcontroller larla ilgili yapılan forum sitelerinde gözlemlediğim kadarıyla hala 16F628a ve hatta 16f84a kullanıldığını görüyorum. güncellenen dünyada hızla gelişen elekronik ve bilgisayar piyasasında microchipinde bu işlemcileri zaten çoktan terk ettiğini ve yeni nesil birçok işlemciyi daha çok hafıza daha çok program belleği ve daha çok bir sürü özellikle birlikte daha ucuza satıyorken modası geçmiş bu microcontrollerlarla proje geliştirmek yerine yeni çıkan ürünlerden faydalanmanızı önermeyi kendime borç bildim. Lütfen gelişen dünyanın millet olarak gerisinde kalmayalım.
 
merhabalar o zaman arduino yada atmel serisi kullanalım derim
 
gelişmiş çok seviyede pic var microchip 'in sitesinde arkadaşa katılıyorum ,konu atmel fln değil , fakat yeni başlayanlar da giriş seviyesi mikrodenetleyicilerden başlamak zorunda her zaman , gelişmiş mikrodenetleyicileri kullanan insan sayısı şu an çok olsa bile , bu giriş seviyesi mikrodenetleyicilerle uğraşan insan sayısı her zaman çok çok daha fazla olacaktır , basamak olayı yani..
 
Yürümeyi bilmeyen çocuğa koş diyebilirsen, mikrodenetleyici programlamaya yeni başlayan birine hadi 18F serisi yada ne bilim ADuC7xx serisi kullan diyebilirsin... Unutmaki amatörlük olmadan profesyonellik olmaz...
 
Mikroişlemci kullananların, bu bilgileri uygulayabilecekleri bir alan olması gerekir. Ancak giriş seviyesindeki kullanıcıların adc, dac, pwm vs... gibi çevre birimlerden ziyade daha temel özellikleri kullandığı düşünülürse, mb hafızalara ya da mhz hızlara neden ihtiyacının olmadığı anlaşılabilir.
 
ben tüm mikrodenetleyicelerin programlama mantıgı aynı diye biliyorum seriler arası fark var mı?
 
ben arkadaşa katılıyorum başlangıçta uygulamalar basit diye eski ürünler kullanılıyor
ancak burada şu problem var şu bahs edilen pwm,adc,dac gibi uygulamalar şu günümüz dünyasında çok basit uygulamalar 80 lerde yapmış adamlar bunları biz hala bunlarla orta seviyede çok meşgul oluyoruz yani bir haftalık mevzu hepsi bir adım ileriye çok zor gidiyoruz microchip,atmel ,texas,motorola,dallas, arm gibi daha birçok firma sürekli yeni ürünler tanıtıp yetenekleri hakkında istanbul ve ankarada ara ara konferans veriyorlar katılın görün ondan sonra 16f serisini birdaha kullanmazsınız hatta bu eski ürünlere gülersiniz lütfen gelişelim geliştirelim bu konuda bilgisi olan ustalar var bu forumda onlarda iyi bilirler bu konuyu ancak pek yazmıyorlar.nedense?
 
"Yeni, yeni olduğu için alınmaz, iyi olduğu için alınır; Eski, eski olduğu için atılmaz, kötü olduğu için atılır".
Sapla samanı karıştırmamak lazım. Temel mimariyi anlamak için en yalın hali ile başlayıp, üzerine bir şeyler eklemek gereklidir.

@ _ahtapot_
Bütün MCU ların programlanması aynı değildir. Mimarileride aynı değildir. Temel mimarileri incelemeniz gerekir.

RISC
CISC
Harvard mimarisi
Von Neumann mimarisi

Bu konuları incelerseniz sanırım sorunuza da cevap bulabileceksiniz
 
ben tüm mikrodenetleyicelerin programlama mantıgı aynı diye biliyorum seriler arası fark var mı?

Farklı işlemcilerin farklı yetenekleri, özellikleri olsa da temel olarak mantık aynıdır. Yani siz bir mikrodenetleyiciyi öğrenmişseniz, başka bir denetleyici kullanmak istediğinizde onun datasheetini, örneğin c kullanacaksanız başlık dosyalarını vs. inceleyerek kısa zamanda o işlemciye adapte olabilirsiniz. Ancak ilk öğrenme aşaması her zaman daha vakit alıcıdır.
 
bu konu açılmışken; 16 serisinin asm kodları için onlarca çeşit kitap döküman v.b var.
18 ve daha üst sesrilerde, programlamayı kolaylaştıran ve daha iyi özellikler sağlayan ilave komutlar var.
gelin görünki bu ileve komutlar için doğru dürüst kaynak yok.
burda yeri gelmişken elinde 18-24..... hatta ds serisinin asm komutları için türkçe döküman olan varsa rica ediyorum.
teşekkürler..
 

Forum istatistikleri

Konular
130,109
Mesajlar
933,198
Kullanıcılar
453,163
Son üye
gurkangunc

Yeni konular

Geri
Üst