deri olayı (skin effect)

volcanoos

Katılımcı Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
2,532
Puanları
56
Bir malzeme özelliğidir. doğanın bize armağanı desek daha güzel olur. üzerinden akım geçirilen bir telde, elektrik akımı, frekansına göre telin bütün kesitini de kullanabilir, bu kesitin bir kısımını da. belli bir malzemeden (demir, alüminyum, bakır, gümüş, altın)yapılmış, belli bir kesit alanına dahip iletkenden, belli bir frekansın üzerinde bir frekansla (50 hz, 150 hz, .1khz, 100khz....) geçirilen elektrik akımı bu iletkenin tamamını değil yüzeyini kullanır. örneğin dikdörtgen kesitli bakır iletkenin üst onda birlik kısmını kullanıp, kalan yüzeyine elektrik uğratmadan kullanabiliriz. bu yöntemle kayıplar, endüktanslar azaltılarak elektrik makinalarına yol verilebilir. Bu olay sayesinde, elektrik akımı şehilrere yüksek frekansla yollanır ve daire kesitli iletkenlerin ortası kullanılmadığından malzeme karı sağlanır...

bilgilerinize, saygılar...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Evet.
OG ve YG şebekelerde, alüminyum iletkenin kullanılmayan orta kısmında çelik tel vardır. Ve bu çelik tel(ler) ile hem malzemeden kâr elde edilir hem de iletkenin kopma yükü artırılmış olur.
Resimde merkezdeki koyu renkli daireler çelik, dıştaki açık renkli daireler de alüminyum iletkendir.

Al-Celik-Damarlar.png
 

Ekli dosyalar

  • Al-Çelik Damarlar.swf.rar
    136.8 KB · Görüntüleme: 7
arkadaşın birisi şöyle demiş

"Bu olay sayesinde, elektrik akımı şehilrere yüksek frekansla yollanır ve daire kesitli iletkenlerin ortası kullanılmadığından malzeme karı sağlanır..."

Bu deneysel olarak belki denenmiştir fakat yüksek frekanslı yüksek gerilimlerle iletim yapılarak
şehirlerin beslenmesi gibi bir olay henüz yaygınlaşmamıştır eğer araştırılacak olursa hvdc uygulamalarının daha önde gittiği görülebilir.

Ayrıca ben şöyle düşünmekteyim. skin effect olarak adlandırılan olay bana göre bir problemdir.çünkü yüksek frekanslı devrelerde empedansın büyümesine ve kayıplara yol açmaktadır.Bundan dolayı yüksek frekanslı gerilimlerin uzak mesafelere iletiminde iletken tel başlı başına bobin gibi davranmakta ve her metresi devreye L endüktans etkisi yaratmaktadır.heleki çok yüksek frekanslar olursa 1 metre iletken bile dev bir bobin gibi davranır.

buraya deri olayının matematiksel açılımını yapmak isterdim fakat matematikle aram iyi değil
akımın iletkenin dış çeperlerinden akma isteği frekansla doğru orantılı biçimde artıyor
nikola tesla isimli bilim adamı bu elektriksel olay sayesinde yüksek frekanslı yüzbinlerce voltluk
gerilimlerle temas ediyormuş.akım yüzeyinden aktığından ona bir şey olmuyormuş,gayet doğal bence

son olarak bu olay elektrik devrelerinde bir sorundur.yüzeylerin genişlemesine sebeb olduğundan
boyutların büyümesine sonuçta ortaya hantal yapıların çıkmasına sebeb olur.

saygılar.
 
Sn.mulayim arkadaşıma katılmakla birlikte, aynı zamanda yüksek frekansla iletim yapmanın diğer bir sakıncası da, uzun mesafeli hatlarda oluşacak olan kapasitif kayıplardır. bunuda göz ardı etmemek gerekir. bu günümüzde 50hz de bile, iletkenler arası ve iletkenlerle toprak arası oluşan etkileşim, hala büyük kayıpları oluşturmaktadır.

Uydu ve yer istasyonu gibi iletişim merkezlerinde çok yüksek frekanslar kullanıldığı için (~100Ghz) çanak antene bilgiyi gönderen kablolar yerine, dalga klavuzları kullanılmaktadır.

basitce tabir etmek gerekirse hepimizin kullandığı cep telefonlarının bile haberleşme frekansların daki bir gerilimi (900Mhz - 1800Mhz) 1000v uygulamış olsanız bile 20-30cm bir iletkenden karşıya 1v olarak bile iletemessiniz. (örnekte verilen rakamlar, kesin hesaplama sonucu değildir.)
 
ismail kardeş
tesla uygulamasında ve teslerinde bir püf noktadan bahseder ki
abd bunu şu aralar( son 20 yılıdr) silah olarak kullanmaya çalışıyor.
atmosferin dışına doğru zorlanan yüksef frekanslı enerji elektriğin bakırda ilerlediğinden daha rahat ve yönlendirilebilinerek transfer edilebilinmektedir.
cep telefonu uygulamasında yayını alış ve verişte belli bir mesafe arasında yere doğru zorlama yöntemiiyle kullanıcıya ulaştırma yapılmak tadır.
teslanın bir kasabayı aydınlattığını okumuştum. bilgisayarın ve elektrik-elektronik-güç fiziği kavramlarının olmadığı bir dönemde.
neden olmasın...
 
skin effect ile litz wire arasında ne gibi bir ilişki var acaba???
 
litz teli skin effect etkisiniazaltmak amacıyla yapılmıştır.iletketi çok parçaya bölerek daha küçük parçalarda deri olayını yok etmeyi amaçlar
 
bir tane net cevap yok arkadaşlar yardımcı olun lütfen nedir bu deri olayı
 
Bir iletkenin içindeki akım birbirine paralel birçok akım yolundan akar.Bu akım yollarının endüktansı kesit üzerindeki yerlerine bağlıdır.Merkezdeki paralel akım yolları diğerlerine göre daha büyük manyetik akıya sahip olduğundan buralarda daha büyük endüktif reaktanslar oluşur.Bu nedenle akım daha az endüktif reaktans oluşan çevredeki akım yollarını tercih eder .İletkenden geçen akımın merkezdeki fazla endüktif reaktans nedeniyle iletken kesitinin çevresine yayılması olayına Deri Olayı denir .
 
arkadaşlar skin effect yani deri olayı basit bir dille anlatacak olursak, merkezdeki akım yoğunluğunun ilk önce birbirini manyetik olarak itmeden kaynaklı olarak azalması , bu sebeple akı yoğunluğu ile doğru akım ile ters orantılı olan endüktansın artması, akım yoğunluğunun da daha az endüktans dolayısıyla daha direncin oldugu yeri tercih ederek dış çepere yakın bölgelerden akması olayıdır.Endüktans frekansla orantılı olduğundan siz frekansı artirdikca bu olay daha şiddetli bir hale gelecek ve cidden bir deri kadar ince bir kısımda akacaktır akım.Bu olay arkadaşımızın bahsettiği gibi çok da faydalı bir olay değildir zira ekonomik manada büyük bir ziyandır.Cünkü kabloların iç empedanslarını artırır, eğer icini bosaltalim kablonun derseniz malzemenizin dış kısmına sıkışan akım yoğunluğu daha az kesitte yüksek direnc gösterdiği icin akım taşıma kapasiteniz azalacaktır. Evet teorik olarak (pratik de duymadım ama olabilir itiraz etmiyorum) yüksek frekans uygulayarak direncin artması ile motor direncini yükselterek kalkış sağlanabilir ama motor kaldırırken elektriksel gücü heba etmek istiyorsak direnclerle de kalış sağlayabiliriz. Faydası yok mu? var tabi mesela elektrikci olarak bir elektronik konusudur cok da ahkam kesmek istemem ama bildiğim kadarı ile komunikasyon da dalgalar merkezde ilerleyemediği icin dalga kılavuzlarında malzemeden tasarruf sağlar. Kısaca bildiklerim bu. Umarım faydası olur...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,697
Mesajlar
929,063
Kullanıcılar
452,401
Son üye
begum_ovuc

Yeni konular

Geri
Üst