devre tamamlanmazsa çarpılma olmaz fikrine katılıyormusunuz?

Bağlantı kusuru hatası yoksa, pille dahi küçük çıkışlı trafo ile aynı ölçümü yapabilirsin, geçen bu işin aynı durumu sordum "2 araç biri negatif biri pozitif şase kaportaya lamba veya DMM dokundurduk ne olur?" Arada bağlantı olmayan yan yana veya mesafeli duran 2 pil ister kırmızı probu birinin + ucu ister - ucuna dokun ekranda bir şey okuyamazsın, lamba devre çalışmaz, 12vac trafoyla toprağa dokunman da aynı neticeyi verir! Başka arkadaş yakın zamanda konu açmış osilosko mu ölçü aleti mi, ordaki cevapları okudun mu, bu aletler nasıl ölçme yapar düşündün mü referans noktası nerede? Konular nasıl da bir biriyle alakalı. Ammaa kitaptaki ideal şartlar gerçek dünyada böyle değil, kondansatör şarjlı piller sonsuza kadar şarjlı kalmıyor basınç sıcaklık, sızıntı vs. okuduğumuzdan farklı durumla karşılaşmamıza sebep olur, her zaman dikkatli olmak gerek!

İlave; seni ilgilendrimediğini düşündüğün konuya da bak mesajları oku yeni konular bilgiler edinirsin Azeri kardeşim, kırdıysam affet.
 
Son düzenleme:
Ben çok yamulan gördüm.Jeneratörde de işletme topraklaması yapana şahit olmadım(Doğruluğunu savunmuyorum yanlış anlaşılmasın).
Sadece yaşadıklarımı anlatıyorum.
 
Son düzenleme:



teorik olarak çarpılmassınız.
pratiktede herşey doğru , yalıtımlar iyi ise yine çarpılmazsınız.


Toprakla bağlantısı yoksa çarpılmazsınız demişim havai hatlar için.


Daha öncede belirttiğim gibi deneme yapmadan önce seri bi lamba ... bişeyle deneyin. Bunuda demişim. Kimseye gidip kabloya yapışın dememişim.
 
çarpılmazsınız.
jeneratörün toprakla bağlantısı yok ise.

Başta yukarıda alıntı yaptığım arkadaş olmak üzere çarpılmazsın diyen diğer arkadaşlar önce kendileri bi denesinler, sonra insan hayatının sözkonusu olduğu bir konuya bilinçsiz bir şekilde cevap yazsınlar. Eğer jeneratör 3 fazlı ise kesinlikle çarpılırsınız. Çünkü yıldız noktasındaki potansiyel fark sıfırdır ve faz çıkışındaki potansiyel fark 220 volt'tur. Ayağınız toprak ile temas ediyorsa kesinlikle çarpılırsınız. En basit seri lamba deneyi: eğer jeneratör 1 fazlı ise ve topraklama yapılmamış ise jeneratör bobininin uçlarını kontrol kalemi ile kontrol ettiğinizde her iki uçta da faz olduğunu görürsünüz. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa sizin üzerinizden toprağa bir akım akışı vardır.

İkinci sorunuzda ise iletken uçlarında 6kV potansiyel fark var. Ve bu sizin dediğiniz gibi ayağınız topraktayken bir temas halinde ölüme yol açabilir.

Kısacası 2 durumda da çarpılırsınız.

Peki nasıl çarpılmazsınız?

Havai hatlarda tek faza temas halinde havada asılı iken çarpılmazsınız. Elektrik geçirmeyen bir ayakkabı ile fazı tutarsanız ve nötrle yada toprakla başka bir temasınız yok ise çarpılmazsınız (Ayakkabının ne kadar bir gerilime karşı yalıtkanlık göstereceği önemli!).
 
Ak
akim akisi olmasi icin devre tamamlanmasi sart diye biliyorum ben. Devre tamamlanmali ki elektron akisi olsun ve cereyan (akim) yaransin. Insana carpan da akimin insan vucudundan gecmesi. Sizin topraga akiyo dediginiz akim topraktan sonra nereye kayboluyo?
 
İletken ucunda 220V var toprakta ise 0 volt. Bu 220 volt sizin üzerinizden toprağa giderse devreyi kapatan siz oluyorsunuz, alın size kapalı devre. İkinci sorunuzda zaten cevabı vermişsiniz. Çarpılmak için kaynağın illaki topraklanması şart değil, üçgen çıkışlı trafolarda topraklama olmadığı halde nasıl çarpılıyorsa insan, topraklama olmayan jeneratör çıkışında da çarpılırsın.

İkincisi; toprağa akan akım topraktan sonra bir yere gitmiyor, toprakta kayboluyor. Siz fazı toprak ile birleştirirseniz, fazdaki gerilim toprakta sıfırlanacaktır.
 


akünün artı ucunu alın , bir tanede küçük 3mm lik bir led. akünün eksi ucunu kullanmadan o ledi yakın yeterli. aküden topraga akıyor mu akım görelim ?

sonra jeneratörü kuru kalıncana bir tahtanın üzerine koyun, toprakla bağlantısını kesin,
seri lambanızı dokundurun istediğiniz yere ama bir ucu toprakta olsun. bakalım yanıyor mu lamba?

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…