devre tamamlanmazsa çarpılma olmaz fikrine katılıyormusunuz?

Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
elektrik hatlarında fazdan carpılma olayı , o hattın nötrünün (yıldız noktasının) topraklanmasından dolayıdır. eğer yıldız noktası topraklanmazsa evinize gelen fazda sizi çarpmaz.
Benim sorumun 2nci kisminda anlatmak istediyim,ucken baglantilarda notr noktasi yok,dolayisiyla topraklama da yok.
 
fazdan faza temas olmadıgı sürece çarpılmazsınız. üçgende.
 
Anladim. Tesekkur ederim bilgileriniz icin
 
1.Mesela,topraklaması olmayan jenerator diyelim. Ayağım toprakta iken jenerator fazına dokunsam devre tamamlanmaz,peki çarpılma olur mu?
2. Sonra trafodan üçken bağlantı şeklinde çıkan ve toprakla bağlantısı olmayan 6 ve ya 10 kV hava hattı diyelim. Tek bir fazına ayağım toprakta dokunsam çarpılma olayı nasıl olur? kapalı devre oluşur mu?


Bunu sakın elle denemeyin trafonun nötr ve işletme toparaklaması kopuk olduğu halde insanların çarpıldığına şahit oldum sn.toyer 2.sinde de çarpılmazsınız demişsiniz havai hatların bir yerde mutlaka toprakla bağlantısı vardır.6kv-10 kv gibi gerilimlerden bahsediyoruz insanı kömüre çevirecek gerilimler bunlar ne söylediğinizin farkındamısınız ?bu arkadaş gidip elle dokunmaya kalksa Allah korusun ....
 
Ucken baglantili havai hatlarda bi yerlerde toprakla baglantisi olmasi neden yapilr?
 
size bir örnek vereyim bulunduğum bölgede bir ara çoğu trafonun işletme topraklaması yoktu dolayısıyla toprakla alakası yoktu ve sadece gövde koruma topraklaması bağlıydı fazlarına temas edince gayet şiddetli çarpılıyorduk.
 
Fiziken carpma olmamasi lazim. Cunki akim akmasi mumkun degil. Peki neden carpilma olsun?
 
Bunu deneyerek gördük bende iddia ediyorum herhangi bir trafonun sadece gövde topraklamasının yapılması sonucu faza temas edilmesi halinde o insanın çarpılacağını ve hatta ölebileceğini söylüyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
129,076
Mesajlar
923,048
Kullanıcılar
451,362
Son üye
alp2234

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst