Devre tasarımı

rexs51

Üye
Katılım
17 Eki 2013
Mesajlar
37
Puanları
1
Yaş
34
Slm ben bir devre yapmak istiyom


2 pil çıkısı + -
2 kablo çıkacak
bide zil çıkısı
ve devre olacak
çıkıslar devrenin içinde olabilir


2 kabloyu birbirine temas ettirip çekince siren(zil) (zile elektrik 30 sn boyunca gelecek) 30 sn boyunca çalacak eğer bida temas ettirip çekersek gine 30 sn boyunca zil çalacak

böle bir sey var ama 2 kablo temas edip çekilince 15-20 sn ye 2 led yanıyor ama yaım sönüyo polis seyi gibi bunun tek lambalısı labma yerine siren koyacam
resmi budur
ben böle bir devre istiyom
ama satın alma değil
devre seması
lütfen yardım
 
Selamun Aleyküm
Sayın Rexs51 sorun anlatılamamış.
Butona tek dokunuşun ardından 30 sn boyunca ledin yanması ve sirenin çalışması mı isteniyor? 30 sn sonunda duran sistem tekrar butona basılışın ardından tekrar30 sn çalışmalı?
Bunun için zamanlayıcı kullanılabilir. Zaman 30 snye ye ayarlanır ve bir röle çektirilirse gerek 220 gerekse daha düşük gerilimler kontrol edilebilir.
Butona basıldığında tekrar tekrar basılmasının sistem çalışmasını etkilememesi ve ya bizzat değiştirmesi istenirse zamanlayıcının devre özelliklerine göre uygun olanını seçmek gerekir.
Zamanlayıcı basitçe kondansatör transistör ve dirençlerden oluşur.
Başarılar.
 

ben botana basıp çekecem siren 30 snye çalısacak
50 kere basıp çeksem bile her defasında 30 sn çalısacak
yani
butona basıp çekince devre 30 sn çalısacak
ondan sonra siren zil duracak
bu devrenin linkini verebilinni nolur lazım pazartesi ödevi
 
Değerli Rexs51 burada bu konunun birçok uzmanı vardır ama basit sayılan bu işlerde kendini çıkmaza sokmamalısın. Timer ve ya Zamanlayıcı devresi diye arattığında birçokdevre bulunur.

Sol kısımda bulunan 4 devreli resmin turn-off tipi sol üstteki ilk devrede butona basıldıktan sonra devre röleyi çeker kondansatör boşalana kadar çekili kalır kondansatör belirli bir seviyenin altına inince yani transistörün baz 0.8 V gerilimin altına düşünce röle bırakır. Mantık budur. Aynı 4 lü resmin sağında ise basınca röle bırakır sonra zaman dolunca açar. Bu devrede kondansatörün üstündeki buton basıldığında kondansatörü kısa devre boşaltır bırakıldıktan sonra kondansatör dolmak için transistör bazının da bulunduğu hattan elektriği alır. Kondansatörün şarz olma esnasında transistör bazında yeterli gerilim oluşmamış olur ve röle bırakmış olarak bekler. Kondansatör dolduğunda transistör için yeterli gerilim oluşur ve röle transistörün ilettiği elektrik ile çeker. Röleye bir siren ve ya bununla beraber çok fazla ekipman bağlanabilir.
Bu iki butonlu devrede B1 röleye en yakın buton basılı bırakılıp B2 buton olarak kullanılırsa devre Turn-off yani basıldığında röleyi bırakan bir müddet sonra röleyi çektiren devre olur. B2 devamlı açık bırakılıp bir nevi devreden çıkarılıp B1 buton olarak kullanılırsa Turn-on yani basıldığında röleyi çektiren bir müddet sonra bıraktıran devre olur. Potansiyometre(ayarlı dirençler) zamanı ayarlamak için kullanıılır. İlk 4 lü resimdeki transistörl bazındaki direnç potansiyometre ile değiştirilip zaman ayarlıhale getirilebilir ama diğer tip devrelerde olduğu gibi kondansatör ve transistörünün bağlı olduğu kaynak pozitif bağlantıya da bu potansiyometre eklemesi taklit edilebilir. Bukonuda uzmanlar detaylıaçıklama yapabilirler.

Bahsettiğimiz gibi zamanın 30 san ve ya daha başka olması potansiyometre ayarı ile yapılır. Yalnız 30 san gibi küçük aralıklar için hassas çalışabilme adına uygun değerde elemanlar seçilmeli. Yani birkaç saat gecikme yapabilen devre yerine 1 dak içinde ayar yapan devre daha hassas sonuç alır.
Zamanlayıcı devresi 30 szniye vb gibi gerekli kısmı tırnak içine de alarak arama yapabilirsin, görsellerden direk şemalara bakabilirsin.
Başarılar
 
Kardes ben aradımda pek bulamadım
sen bana butona basınca 30 sn zil çalan
30 sn bitmeden basınca 30 sn yeniden baslıyan devre bulabilimisin
devre seması yeter ben bide elektrikte yeniyim bu okul ödevim
 




nolur devre seması ve açıklama kısa olsun yeniyim
 
Özel mesajı açamadım, sorun olabilir sistemde vb. Sayın Rexs51 herşeyiz yazmamıza rağmen tekrar cevaplıyim.

Bu devre kondansatör dediğimiz "C" harfiyle simgelenen parçanın üstüne(solunda) bağlanmış "P" diye nitelenen potansiyometre(ayarlanabilir direnç, sesi arttırıp azaltan döner düğme gibi) ayarı değiştirilerek zaman ayarı değiştirilebilen Turn-off tipi yani basıldığında rölenin çıkış vermesine sebep olan ve bir müddet sonra röle çıkışını durduran bir zamanlayıcı devresidir.
Devre kurulunca çalıştırılıp potansiyometre ayarı arttırılıp ve ya azaltılarak zaman istenilen değere getirilir. Burada potansiyometre ayarı(değeri) azaltıldığında zaman kısalır, arttırıldığında zaman uzar. Butona basıldıktan sonra kaç defa basılsa da son basımdan sonra devre olan hali ile çalışır.
En sağdaki lambalı 220V yazan devre bu devreye dahil değildir. Yalnız bunun bağlı olduğu dikdörtgen kutu biçimli, içinde çarpı olan aygıt röledir ve çıkış olduğunda iletken olan ayakları vardır.(düğme gibi). Bu ayakları anahtar gibi kullanıp istediğin aygıtı çalıştırabilirsin.
"""""Konunun uzmanı bir arkadaş zaman hesabını teknik-pratik ve etkenler göz önünde tutularak yapabilir ve ya daha uygun devre önerebilir.""""""
Olan biteni anlamak istersen; normal halde devre kondansatörü boş, rölede çıkış olmaz halde susmaktadır. Düğmeye basılınca kondansatör şarz olup dolar ve transistörün baz dediğimiz kondansatöre de bağlı olan ayağındaki gerilimi yükseltir. Transistör alt kısmındaki(emiter-kollektör denilen) iki ayağını iletken yapar. Bu ayaklardan birine bağlı olan 2. transistör bazında da ilk transistörün iletken olması sebebiyle gerilim yükselir. 2. transistörün de iletime geçmesi bu transistöre bağlı olan röleyi çektirir(çıkış verdirir, çalıştırır.) Röle çekili olunca transistörlü devre kısmına bağlı olandan hariç iletken yaptığı ayakları vardır.(anahtarladığı) Bu ayaklara da ister 220V ister herhangi bir elektrik bağlanarak herhangi bir aygıt çalıştırılır. Bu devrede lamba çalıştırılmış. Bu çalışma hali kondansatöre bağlı potansiyometrenin kondansatörü kısa devre yapmış halde boşaltma zamanına kadar devam eder. Kondansatör belirli bir seviyenin altına düşünce bağlı olduğu transistör bazı gerilimi 0.8 V un altına düşünce transistörler iletimi keser röle çıkış vermez. Devre kapanmış olur.

Anlatımları kısaltıp uygun şekilde yazabilir anlamadığın yerleri sorabilirsin. Başarılar.

Röle resimleri


 
stat stop devresiyle yaparsın +zaman rölesi ledler içinde köprü diyot kullan
 
ben yeni̇ olduğum i̇çi̇n anlamadim senden i̇stedi̇ği̇n ayarli olursa olsun ben ayarlarim role varya 220 wolt olmasin ben onu gezdi̇recem yani̇ tasiyacam pi̇lli̇ olursa i̇yi̇ olur

verdi̇ği̇n bu devre sn yi̇ ayarliyorsun butona basip çeki̇nce o sn kadar çalisiyo sn bi̇ti̇nce duruyor dedi̇ği̇m devremi̇ dei̇lse onun semasi lazim

ben devreyi̇ tasiyacağim i̇çi̇n pi̇lli̇ olacak bi̇de devre elemanlarini yazarsan i̇yi̇ olur anlatim i̇çi̇n tsk ama kisa olsun yeni̇yi̇m

yani̇ kisaca sn ayarli devre + devre elemani + devre mali̇yeti̇ + tasinabi̇li̇r olmasi (pi̇lli̇) i̇hti̇yacim var nolur
si̇mdi̇ cevaplayabi̇li̇rmi̇si̇n
 
Bi devre buldum bunungibi olacak ama tek sorun var
start dümesi olacak ama stop olmayacak
butonu bir tahtaya yapacam tahta sallanacak kabl otemas edip çekilecek yani
butonu basıp çeker gibi
bu yüzden stop olmayacak
start a basınca çalısacak ve bunu durdurma butonu olmayacak
tahta sallanınca butona basıp çeker gibi olacak
anlattığım devre



kısaca bunu stop butonu olmayacak
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…