Devrede direnc

onurivan

Üye
Katılım
21 Nis 2016
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
43
Herkese selam. Bilmedigim bir soru var. Elimde 48v lityum batarya sarj aleti var. 53.6v 4a CC CV ozellikte. Bununla bir kondansatoru beslemek istiyorum. Kondansatorum 60v tan fazla 100000 uf ye yakin ozellikte. Araya direnc koyarak gelen voltaji dusurmeyi dusunuyorum. Mesela 40volta kadar yeterli olur. Buradaki esas sorum araya direnc koysam cc cv ozelligi kaybedermiyim. Kullanmam gereken direnc 3 ohm olsa 4amper ile cikis voltajim 40lara duser mi? Tesekkurler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
CC CV özelliği şarjda mı var?
 
Cc cv ozelligi lityum batarya sarjinda var. Kondansatorum de cc cv ile sarj olabiliyor . maksadim voltaji kucultmek aslinda
 
ölçü aletiyle besleme arasına 50k - 100k pot bağla istediğin değeri görene kadar çevir.
 
Eyvallah alet adaptor seklinde evet. 50k 100k pot bakayim tesekkurler
 
Evet potansiyometre bağlayınız.

Sonrasında olacaklar sırası ile boş olan kondansatörünüz ilk şarj esnasında neredeyse kısa devre akımı çekecektir. Genelde piyasadaki potansiyometreler çeyrek yada yarım wattır. Biraz kaliteli bişeyse 1 watt dayanır. Potansiyometre üzerinden kondansatörü şarj etmek istediğinizde ve üzerinden kısa devre akımı ( Güç kaynağınızın verdiği maksimum akım yani 4 amper ilk mesajınızda belirttiğiniz akım ) akmaya çalışacak ve potansiyometrenizden duman çıkacaktır.

60 volt 100 000 mF büyük bir değer. Önüne daha güçlü bir akım sınırlama direnci kullanarak şarj etmenizi öneririm.
 
750- 1000 w. elk. soba rezıstansını devreye seri bağlayın, pens ampetre ıle şarj akımını kontrol ederek bir ucu kaydırıp son noktayı bulun derim.
 
Sarj cihazim degerli ve biraz pahali hemen bulup tedarik edecegim bisey degil. Potansiyometrenin yanma ihtimalini dusundum.ngenelde kondansatorleri diyotla beslerim. 4a diyot zaten baglayacagim ters akim olmasin diye ve muhtemelen araya direnc koymadan dogrudan baglayacagim. Kisa devre yaptirdigim zaman ortaya cikacak guc fazla gelirse diye gelen voltaji dusurmemin gerekmesi halinde bubsorulari sormustum. Kondansatoru 34volta kadar elimdeki baska guc kaynaklari ile yine araya cc cv karti koyaraktan sarj edip desarj ediyordum ancak guc biraz istedigimin altinda gelisti. Potansiyometrenin yerine baska bisey bulmam lazim. Neyse biraz daha dusuneyim. Rezistans mantikli ama uygulayabilirmiyim bilmiyorum :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,999
Mesajlar
922,398
Kullanıcılar
451,209
Son üye
itülüçırak

Yeni konular

Geri
Üst