dijital ve analog I/O

Katılım
29 Eyl 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
arkadaşlar plc sistemlerinde dijital ve analog giriş çıkışlar arasındakai fark nedir?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
dijital girişler direkt olarak sinyal girişi veya çıkışıdır. Diger bi değişle direkt 24 v giriş yada çıkışta diyebiliriz (Sensör girişi,Kontaktörü çektirmek için kullanılan çıkış).Analog ise 0-20 ma siyal girişi veya çıkışıdır.(PT100 Girişi,Sürücülerin hız referansı çıkışı).
 
dijital sinyaller var yok diye adlandırılabilir yani dijital bir girişe örnek olarak 24 volt uygulandığında 1 yani giriş var kabul eder.( tabiki bu kullanmış olduğunuz dijital değer cihazınıza göre farklılık gösterebilir. bazı cihazlar 5 volt için bazıları 24 volt bazıları 220 volt olabilir) gelen sinyale göre var yada yok uygulaması yapılarak plc programı yapması gereken işlemi yapar ve çıkış işlemini gelen sinyalin var yada yok olmasına göre düzenler.dijital çıkışlar içinde yukarıda anlattığımız işlem geçerlidir yani çıkışta ya gerilim vardır yada yoktur sonuç olarak çıkışa bağlı eleman ya çalışıyordur yada çalışmıyordur.
analog sinyalde ise var veya yok diye keskin bir sınır yoktur. 0-10 volt , 0-20mA veya 4-20mA olarak değerler vardır bu değerlerin değişimini yazmış oldumuz programda karşılaştırmalar yapmak suretiyle çıkışlara aktarırız. analog çıkışlarda ise cıkışa bağlı cihaz akım yada gerilim kontrollü olmasına bağlı olan şekilde bağlanarak cihazı kontrol ederiz duna en güzel örnek olarak motor sürücülerin hız kontrolü verilebilir.
 
çok aydınlatıcı oldu çok teşekkür ederim fikret ve i. tandoğan abi...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,511
Mesajlar
927,491
Kullanıcılar
452,090
Son üye
furkanklnc7042

Yeni konular

Geri
Üst