Sırası gelmişken bir şey de ben sormak isterim. Seçilecek dinamo ile DC, alternatör ile AC akım üretiliyor. AC akımı ayrıca doğrultmak ve şarj için araya diyot köprüleri vesair elemanlar koyulunca bir kayıp söz konusu olacak. Öğrenmek istediğim aynı güçle döndürülen DC dinamo ile AC alternatörden (flanş alternatör hayalim) hangisi daha çok elektrik üretir ya da sadece güç olarak verimli olur ?
@ccingiler, Kandıra köylerinden birinde benim de henüz tamamen bitmeyen, medeniyete daha yakın yazlık bir evim var. Mevcut yerdeki ruhsatıma istinaden elektrik ve su başvurusu yaptım, fakat 4-5 ay daha süreceği ve uzaktan internet üzerinden izlenebilen güvenlik kamera sistemi de takacağımdan, güneş paneli kurmayı düşünüyorum. Söylediğiniz gibi kış ayları güneş ışınlarının verimi en düşük zamanlardayız. Ya panelleri artırmak gerekecek ya da saati belli olmayan, mevkiine-bölgesine göre güneşlenme saatinden fazla olabilen, en azından güneş olmadığı zamanlarda da olabilen rüzgardan yararlanmayı ben de istiyorum. Öncelikle hibrid sistem için hem panel hem de rüzgar enerjisi girişi olan hibrid invertör gerekiyor. 2 adet 100-150Ah Jel akülü bir sistemin yüzde elli enerjisi ihtiyacımı karşılayacak düzeyde. Rüzgar enerji desteği olursa aküler bir yandan kullanılırken bir yandan (gece) şarjlanmaya devam edeceğinden çok daha fazla kapasite varmış gibi iş görecekler.
Verdiğiniz örneklere uygun düşey eksenli bir rüzgar enerjisi düşünüyorum. Fakat dediğiniz gibi iş dinamo/alternatörde sıkışmış durumda. Verim olarak sabit neodyum miknatıslı flanş alternatörlerin (sitede yapanlar var) hem düşük devir hem daha verimli olacaklarını düşünüyorum, bilmem yanılıyor muyum?
Olmadı 3 kanatlı 400-500Wh rüzgargülü almayı düşüneceğim. Doğrusu hazır almaktansa kendi yapabileceğim bir sistem daha çok haz verecektir.