Ekli dosyayı görüntüle 43204
şununla kullanıyordum videolarda ses görüntü senkronu bozuktu ses bir tık önde hızlı idi birde s3 trio 64 pci
Ekran kartı var:
Ekli dosyayı görüntüle 43205 Ekli dosyayı görüntüle 43206
Linux sistemler ile Windows sistemlerin sürücü yapıları farklıdır.
Linux tabanında sahipli de olsa çoğunlukla GENERIC sürücü yapıları kullanılır.
Linux geliştiricileri tarafından geliştirilmiş ve onaylanmış özel sürücüler de vardır.
Windows tabanında ise sürücüler farklıdır. Üst seviye sürücü yapıları olarak adlandırılmaktadır. Bu sürücüler sadece ve sadece ilgili donanımın üreticileri tarafından yazılıp test edilebilir. Windows (Mikrosoft) sadece bu gibi sürücüleri digital olarak imzalar veya imzalamaz. (Windows uyumluluğu) Mikrosoft keyfi olarak donanım için sürücü yazıp geliştiremez.
Generic seviyenin üst seviyelerine doğru sürücü yapıları daha da karmaşık hale gelmektedir. Generic yapıdaki bir sürücü, ilgili donanımın işletim sistemi ile (Burada linux) iletişimini sağlasa bile özel akışlar için ayrıca komut kümeleri veya kodek yapılarının kullanılması gerekebilir.
Benim NANE'li işletim sistemimde kullanılan ses ile ilgili sürücüleri görebilirsin.
Ses çip'im (DSP) HDA (High Definition Audio) desteklediği için sürücü yapıları da bu şekilde kurulmuştur.
Ama sadece HDA değil, sistemde ses ile ilgili birçok yapılandırılma görülmektedir.
Kırmızı ile işaretlemiş olduğum bu sürücü yapılarının hepsi ses ile ilgilidir. Hatta direk ses ile ilgili olmayan (MIDI) yapıları işaretlenmemiştir. Halbuki MIDI de ses ile ilgilidir. Ama konumuz içerisinde bahsi geçen yapıda değildir. MIDI bir arabirimdir.
Örnek olsun diye son satırda işaretlemiş olduğum bir donanım daha bulunmaktadır.
INFINEON (Firma adı) TPM (Trusted Platform Modüle) (Güvenilir yürütme platformu) sahipli bir sürücü olmasına karşın, üst seviye sürücüleri özel olduğu için Linux sistemlerde belirtilmemiştir.
Halbuki aynı sürücü yapısındaki bir sürücü daha var ki kasten bu sürücüyü yükleyip aktif etmedim
İntel microkode olarak bilinen bu sürücü, windows sistemlerde otomatik olarak yüklenmektedir. Ama son günlerde bu yazılımla ilgili açıkların bulunduğu dedikodularından dolayı ve, NANE'li linux sistemlerde bu sürücünün yüklenmesi sistem kararsızlıklarına sebebiyet verdiği için, son Mint yüklememde bu sürücü deaktif durumdadır.
Bu yazdıklarımın çoğu gereksiz olsa da temel olarak şunu belirteyim.
Basit bir ses kartı diyip te geçmeyiniz. Bir ses çipinin doğru çalışabilmesi, kıytırık bir sürücü kurulumu ile sağlanamaz. İlgili kodek ve veri akışları doğrultusunda DSP'nin (Digital Sound Processor) doğru davranabilmesi gereklidir. Bu akışların nasıl ve ne şekilde olacağını ise yukardaki resimde
intel HDA driver haricindeki yapılarda görebilirsiniz.