Dimmer Sistemi Tasarruf Sağlar mı ?

Dimmerle kısmak tasarruf değildir. Sonuçta ışıktan da fedakarlık ediyorsunuz. Ama yukarıda arkadaşların dediği gibi az ışık kafi diyorlarsa elbet faturada tasarruf olur. Cümleten hayırlı geceler.
 
evet hayrettin bey sizin dediginiz durumda formuluze edersek sabit olan dirence uygulanan gerilim ile elde edilen guc dusuyor diye cikiyor.ben sadece bu formullerle inanin olayi cozemedim kafamda arastirmaya devam ediyorum.cunku direnc ve guc formulasyonu birbirine zit gibi gorunuyor bana gore.direnc eger bir devrede sabitse o zaman teoreme gore akimin gerilim dustugunde artmasi lazim.akkor lambalarda bana gore tek bilesen saf direnc degil ve burada reaktif direncte devreye giriyor diye dusunuyorum siz ne diyorsunuz acaba
 
Dimmerler swiching şeklinde çalışırlar yani aç kapa yaparlar frekansı aç kapa yaparak kıyarlar bunlar frekans kıyıcıdır

elektronikle ilgilenmeyen ve dimmer yapmaya çalışmamış olanlar tahmini yorum yapmazsa daha güzel olurdu. Tassarruf konusunda verdiği enerji kadar enerji harcar yani dimmer direnç olsaydı dimmer üzerinde çok enerji harcanacağı için Elektrik sobası gibi sıcaklık vermesi gerekirdi. termodinamik yasalarına göre enerji yok olmaz enson ısı enerjisine dönüşür.
 
Arkadaşlar bir kaçgündür aşırı yoğunluğumdan dolayı pek bi konuya cevap yazamıyordum ama dayanamadım bu konu için. Dimmer ile tasarruf nasıl yapılacak diye düşününce dimmer devresinin de kayıpları aklıma geldi. Yani dimmer devresinin veriminin % 100 den fazla olması gerekir ki bu da mümkün değil. demekki dimmerle tasarruf olmaz. Ama kullanmak istediğiniz bölgedeki enerji ayarlanabildiği için sadece daha az enerji ile aynı oranda harcama oluşur.
 
100W tungsten flamanlı lambayı dimmerle kısınca elbette ışık kaybı olur ama kıstıktan sonra lamba 100W Elektrik tüketmeyecektir.Işık kaybını göze alırsak dimmer elektrik tasarrufu sağlar.sonuç itibarı ile dimmer seri bağlı direnç olmadığı için elektrik tüketimi azalır..
 
arkadaşım dimmer kendisi de başlı başına bir direnç olduğu için kesinlikle tasarruf değil,sarfiyat arttırıcı özelliktedir.
 
sayın gezer77 size bu konuda bildiklerim mertebesinde yardimci olayim müsaadeniz olursa, simdi bir lamba icin tüketecegi güc tamamen gerilimin karesi ile orantilidir, v kare bölü direnç yani, siz gerilimi düşürdügünüzde akım artmaz zira bu sabit güç çeken bir yük değildir direk gerilim seviyesine bagli bir yüktür, o zaman siz 220 voltu 110 volta indirecek olursaniz gücünüz 4 kat düsmüs olur dikkat edin 2 degil karesi 4. Umarim yardimci olabilmisimdir.saygilarimla...
 
az ışık istenen bir yerde ışığın kısılması bir tasarruftur 100w yerine 60w enerji tüketmek tabi ışık yeterli ise bir tasarruftur burada ac volt ile dc voltu karıştırmayın arkadaşlar dimmer bir voltaj düşürücü değildir
 
Dimmer ler voltaj düşürücüdür. Kıyıcı olarak çalışdığından çıkış geriliminin hesabı ortalama alma esasına göre hesaplandığından çıkış gerilimini değiştirebilir. Tabi çıkışındaki direnci sabit düşünürsek akım da azalır. Ancak çıkışındaki gerilime göre akım hesap edilirse akım tabiki artacaktır.
 
simdi arkadaslar akkor lamba saf omik bir yukmudur degilmi acaba ben bu sorumun cevabini hala alamadim.sayin electris ohm kanunu nereye gitti nasil sabit omaj degil acaba yani voltaja bagli diyoruz.siz simdi bir reziztansa 220 volt uygulayin birde 110 volt uygulayin akimini olcun bakalim aynimi olacak
burada tum is akkor lambanin ozelligine bagli bence akkor lambanin eslenegini cikarabilsek olay cozulecek ama
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…