anladım
tristör ve diyot tek modülse hangisinin arızalandığını bilmek çok zor
eğer ayrı yapıda olsalardı; diyot bozulmadıysa tristörün sürümünde bir yanlışlık olduğunu söylerdim.
eğer ikiside bozulduysa gerilimden bozulmuş diyebilecektim.
bu malzemeler, ister tristör ister diyot olsun sonuçta yarıiletken oldukları için, her biri bir alternansta yani yarı periyodda iletimde olurlar. Yarıiletkenlerin biri 20msn lik periyodun yarısında, diğeri diğer yarısında iletimde olur. devrede olmadığı 10msn zamanda bir yarıiletkenin bozulması sadece aşırı gerilimden olur.
yarıiletkenlerin biri bozulmadıysa akımdan olabilir. ama %100 akımdandır da diyemeyiz. tristörler, akım taşıma kapasitelerinin yaklaşık 10 katına 10msn boyunca dayanabilir. Bu süre boyunca iyi bir sigorta kullanılmış ise atmış olacaktır. üstelik reaktörleriniz mevcut. akım sınırlaması yapacak bu kadara akıma ulaşmasını engelleyecektir.
bütün bunlara göre ben sorunun ne akımdan ne de gerilimden olduğunu düşünüyorum.
bir şekilde reaktörleriniz işlevini gerçekleştirmeyip, bir şekilde yanlış referans oluşturarak, tristörün yüksek frekansta iletime girip çıkmasına neden oluyor. bunun birkaç sebebi olabilir ve sorunun çözümünü imalatçı firma bulmalı. nasıl bir teknik uyguladıklarını yalnız onlar bilebilir çünkü.