diyotun ısınması

oldone

Üye
Katılım
3 Şub 2012
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
53
herkese iyi günler dilerim.

geçenlerde micron cr 9043 43 ledli kullanılmış el feneri aldım.merak ettim açtım içini açtım.6v aku var ve ledlere giden volt 3.1 idi.devreye elimi verdim tutamadım.diyotlara elimi veremedim,çok ısınıyor.devre sanki yanacak.bu devrede bir sorun varmı ?.
 
Merhaba.

Bir sorun olduğunu sanmıyorum.Ben de merakım sonucunda,3-4 sene öncesi yeni aldığım 5 adet ledli el fenerinin üst kapağını açıp, ledlerin bağlı olduğu devre kartına sıcaklıktan dolayı elimi sürememiştim.Beyaz ledlerin 3.5 volt,ultraviyole olanların 3.1-4.4 voltta çalıştığı şu belirtmiş olduğum linkte tabloyla açıklanmıştır.

Light-emitting diode - Wikipedia, the free encyclopedia

Bir de sizin ledli el projektör lambasını incelediğim kadarıyla,ledler çok yakın olarak birbirlerine monteli olarak yanıyor.Zaten tek bir beyaz renkli led, 6 voltluk aküden seri bağlı dirençle 3.5 voltta yanacak şekilde,hem üzerindeki devre üzerinde bağlı olduğu direnci ve hem de ledi,yeterince kuvvetli ışık vermek isterken ısıtmaktadır.Bence beraber ve çok yakın olarak çalışmaları sıcaklıklarını biraz daha fazla arttırmış olabilir diye düşünüyorum.Sonuçta bunlar "Power led" de değillerdir,öyle olsaydı,ayni pc işlemcilerinin soğutuldukları gibi ayrı bir soğutma aparatına(Alimünyum soğutucuya) ihtiyaçları bulunacaktı.Yani,bu el fenerindekiler "Power led"lerden farklı olarak,güçleri çok düşük olduğundan hava ile kolaylıkla bozulmadan,arızalanmadan soğuyabilirler.Endişelenmeniz ayrıca yersizdir,feneri gönül rahatlığıyla,serbestçe kullanabilirsiniz.Kolay gelsin.
 
Her lede direnc koymadılarsa ısınır. Çünkü ledler illaki seri bağlı bir direnç isterler. Bunu imal eden 2 ledi seri yapıp aküye bağlamışsa ledler ısınacaktır.

Ben olsam her iki cift ledi seri yapar ve bu seriye direnc takardım. En akıllıcası olurdu
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,763
Mesajlar
920,272
Kullanıcılar
450,836
Son üye
mg660

Yeni konular

Geri
Üst