Dizel Senkron jeneratör ve Senkronizasyon

Katılım
16 Mar 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
İyi günler arkadaşlar.Mesleğe yeni başlamış ve ilgi duyan genç bir kardeşiniz olarak,aşağıdaki sorularıma cevap verebilirseniz çok memnun olacağım :

1-Bir dizel motorun çevirdiği senkron jeneratörün Elektrik üretip üretip devlete sattığını düşünün,aniden stop ediyor ve "Tedaş'tan darbe geldi" diyorlar ve dizel jeneratörü 5-10 dakika içinde yeniden çalıştırıp % 100 yüke getiriyorlar ve elektrik üretip satmaya kaldığı yerden devam ediyorlar

a)Burda kastedilen Tedaş'tan gelen darbe nedir,ne demektir?
b)Tedaş'tan darbe geldiğinde ne oluyorda bu dizel jeneratör stop ediyor?
c)Tedaş hatlarında bir arıza varsa o arıza giderilmeden nasıl oluyorda 5-10 dakika sonra üretim devam ediyor?

2-Bu dizel jeneratörün senkron jeneratör kısmını düşünün :

Bu senkron jeneratörün elektrik üretmesi için ikazlanmadan sözediliyor.

a)Burda kastedilen ikazlanma nedir,ikaz dışardanmı veriliyor,yoksa dizel jeneratör çalıştıktan sonra senkron jeneratörün kendi içindemi üretiliyor
b)Bu senkron jeneratörde yer alan voltaj regülatörü-potansiyometre nedir,tam olarak görevi nedir,iç yapısı nasıldır?
c)Bu senkron jeneratörde birde cosfi trimmer var,bu alet cosfi yi nasıl ayarlıyor,yapısı nasıl?
d)Bu senkron jeneratörün korumalarından söz ediliyor.Burda söz edilen korumalar aşırı akım,aşırı voltaj,ters güç,kısa devre vs.deniyor.Bu korumaların tamamı nedir, ne zaman nasıl devreye girer,nasıl korur?
e)Bu dizel jeneratör start edilip sabit devre ulaştıktan sonra mı senkrona girip kesici kapatılıp yüklenmeye başlanıyor?Bu kesicinin OG Modüler hücre içinde SF6 gazlı Kesici olduğunu düşünürsek senkrona girdiğinde otomatik mi kapanıyor,otomatik kapanıyorsa nasıl kapanıyor?Bu dizel jeneratörü stop edeceksek önce yükünü sıfıra düşürüp senkrondan çıkarıp sonra kesiciyi açıp sonra stop edeceğiz değil mi ve bu esnada da kesici otomatik mi açılacak?

Şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.
 
sn rockybalboa
tedaş sistemine bağlanmak demek enterkonnekte sisteme bağlısınız demektir. jenaratör meydana gelen arızalardan etkilenecektir.örneğin hatta yıldırım düşmesi,bir hattın kısa devre yaparak o hattı açtırması vs.. buna benzer arızalarda sizin jenaratörünüzün koruma sistemleri etkilenecektir.bu etkilenme tep ayarlarını aşarsa kesiciniz açacak ve jenaratör devredışı kalacaktır. arıza sizin bağlandığınız hatta deyilse jenaratörü tekrar devreye alırsınız.
jenaratörün ikazı; kendinden olduğu gibi dışardanda olur.jeneratörün voltaj regülatörü ikaz sistemini kontrol eder. gerilimini sabit tutmaya yarar.potansiyemetrede bu regüle sisteme , gerlimi el ile ayarlamaya yarar. regülatörler; yapıları farklı olsada amaç aynıdır. çekilen yüke göre akım ve gerilim değerleri baz alarak ikaz akım ve gerilimini ayarlar.ikaz akım ve gerilimin ayarlanması demek, jenaratörün geriliminin ayarlanması demektir. jenaratörün cosfi ayarlamak demek ikaz sistemindeki gerilimi ve akımı ayarlamak demektir.jenaratör pareleldeyken ikaz akımını değiştirirseniz jeneratörün cosfi de değişir.jenaratör indüktif veya kapasitif çalışır.idali cosfi 1 de çalışmaktır.
koruma sistemleri; aşırı akım,aşırı gerilim ters güç, mesafe koruma, dengesiz yük.aşırı akım toprak koruma ve aşırı hız gibi vs koruma sistemleri vardır.
burada biraz ters güçten bahsetmek istiyorum. jenaratörü sengronlayıp devreye alınca tahrik gücüne müdahale edilmez ise jenaratör yüklenmeyecek hatta şebekeye bağlı olduğu için şebekeden akım çekecek, sengron motor gibi çalışacaktır.böyle birdurumda şebekeden enerji çektigi için, ters güç rölesi çalışacaktır.bu yüzden jeneratörler parelele girer girmez tahrik gücüne müdahale edilir.
jenaratör parelele girmez ise yükleyemezsiniz. parelele girince gücü kadar yüklenir.kesici sengronoskop cikahaz ile otamatik kapatılabildiği gibi, senronoskop cihazına bakılarak veya yanar, döner, söner lamba sistemi ilede kapatılabilir.
söylediğiniz gibi, yükü sıfırlayıp kesiciyi açacaksınız bu kesicinin açılması yapılan sisteme göre otamatik açma olduğu gibi el ilede açılır. saygılar.
 
Soruyu hazırlayan arkadası ayrıca cevap veren arkadası kutlamak istiyorum.Soru o kadar güzel ve sıralı hazırlanmıski cevap'ta ona keza mükemmelsiniz.
saygılarımla...
 
mevzu kısaca şu
normalde dizel santral kurup devlete sattığımız zaman kullanıcıları kontrol edemiyoruz . kullanıcılardan ve dağıtım şebekesinden kaynaklı kısa devreler aşırı pik akımlarına sebebiyet vermekte ve bu ms (milisan) civarında olmaktadır . bu nedenle arkadaşımın dediği gibi bir sürü akımlar gerilimler oluşacaktır . yanlız ekelemek istediğim şu ki eskisi gibi ters güç röleleri vs vs kullanılmamaktadır . bunu yerine daha komplike compact üniteler kullanılmaktadır . bunlardan bazıları en iyiden aşağı doğru
www.woodward.com www.comap.cz www.deepseaplc.com incelerseniz orda daha çok detaylı bilgilere ulaşabilisiniz .

2sorunuzda hata var dizel jeneratörün senkron kısmı diye bir yer yok. şöle anlatayım
1den x e kadar jeneratörümüz olsun devreye alınmaya başladığında hepsi birden start alır ilk ayarlanan limit ne ise örnek 400v 50 hz o jeneratör baraya kapatır ve ondan sonra diğer tüm jeneratörler sıra ile bu barayı referans alarak kendilerini baraya kapatır elimizde bir senkron barası olur ... bundan sonra eğer şebeke kısmı boş ise ve şebeke beslenmek isteniyorsa direk şebekeye transfer yapılır . ve şebeke beslenir.

yok şebekede enerji var ise bizizm şebeke voltaj ve freaknsını kontrol etmek gibi bir imkanımız olmadığı için tüm jeneratörler kendilerini şebekeye göre ayarlarlar ve şebeke ile senkrona girerler şebeke yardımcısı olarak çalışırlar ..

ne zamana kadar şebeke stabilitesini kaybedip aşırı dalgalanmaya balşlayıncaya kadar kısa devreden kaynaklı yüklerden kaynaklı yada harmoniklerden kaynaklı yada anahtarlama akımlarından kaynaklı sorunlar olupta jeneratör buna çok çabuk tepki veremez ise arada bir faz açısı doğar. 5 derecelik açıya kadar tahaahmul edebiliriz 7 dereceyi geçtiği an artık bu farklı fazdır ve kısa devre olarak anılır .

jeneratörlerin ürettikleri gerilim 2 türlüdür 0.4 yani 400 volt 6.3 6300 volt burada biz her iki jeneratörüde mecburen 34.5(34500) e çıkarmak zorundayız bazen bu transformatörlerin yükte devreye girmesi sorun yaratabilir .. buda çok nadirde olsa arızalara sebebiyet verebilir ..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst