Doğalgaz Kombİne Çevrim Santrali (Animasyonlu)

laz73

Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
94
Puanları
1
Yaş
40
TERMİK SANTRAL NEDİR?
--------------------------------------------------------------------------------
Termik santraller katı, sıvı ve gaz halindeki yakıtlarda var olan kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, ısı enerjisini hareket (Kinetik) enerjisine, hareket enerjisinide elektrik enerjisine dönüştüren tesislerdir.
Kısaca termik santrallar:kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştüğü tesislerdir.
Termik santrallerin içinde en karmaşık yapıya sahip olanları Katı Yakıtlı Buhar Santrallarıdır. Daha basit yapılardaki Gaz Türbinleri diğer bir Termik Santral örneğidir. Bu iki termik santralın bir araya getirilmiş halinede Kombina Çevrim Santrallerı adı verilmektedir.

KOMBİNE ÇEVRİMİN TANIMLANMASI:

Kombine çevrimde tek bir yakıtla iki şekilde elektrik enerjisi üretilir.İlkinde Doğalgaz hava karışımı gaz türbininin yanma odalarında yakılır.Yanan ve genleşen gaz ekzosttan çıkarken türbin kanatlarına çarparak türbini çevirmeye başlar.Bu şekilde gaz türbininde elde edilen kinetik enerji,türbin şaftına bağlı olan generatörün ikazlanmasıyla elektrik enerjisine çevrilir.

İkincisinde ise Gaz türbinin egzostundan çıkan yaklaşık 550 derece’deki atıkgaz buhar kazanlarına verilir.Kazan borularındaki su buhara çevrilir ve buhar türbinine gönderilirilerek türbin çevrilmeye başlanır. Bu şekilde buhar türbininde elde edilen kinetik enerji,türbin şaftına bağlı olan generatörün ikazlanmasıyla ikinci kez elektrik enerjisine çevrilir.


Animasyon linki aşağıda:

DownloadLink: DOĞALGAZ+Kombine çevrim santral.rar
https://yadi.sk/d/1cDbCUT2hGLCX

NOT:Animasyonun çalışabilmesi için bilgisayarınızda fash player yüklü olması gerekir.
 
Spesifik bir konu benim için ama çok güzel bir paylaşım olmuş ,ellerine sağlık.
 
Teşekkürler laz73 birde müsait olduğumuzda enerji santrallerinin birbirlerine olan avantaj ve dezavantajları hususundada beyin fırtınası yapalım derim ;)
 
Teknikadam_41 önerin mantıklı.Bu konuda yardımcı olmaya çalışırım.
 
arkadaşlar güzel bir konuya deindiniz. daha önce de açılmış ancak yeterli ilgi olmamıştı. ben HES lerle ilgili olarak çalışma yapmak istiyorum. yüzeysel olarak çalışmasını biliyorum ancak detaylı olarak konuyu genşletecek ve sorulara cevap verebilecek arkadaşlardan bilgilerini paylaşmalırını rica ediyorum.

mesela Laz73 arkadaşım yardımcı olabileceğini söylüyor.

ilk olarak HES lerde üretilen enerjinin şebekeye nasıl verildiğini anlatabilirmi? senkronatör adında bir cihaz var. cihaz nasıl senkronize yapıyor ve üretilen enerjiyi sisteme nasıl alıyor?
bu konuda açıklama yapailecek olan arkadaşlardan bilgi paylaşımlarını bekliyorum.( benim takıldığım noktalardan br tanesi)

hayırlı çalışmalar diliyorum.
 
Syn aliplc, Synchronizer alternatörün faz açısını, gerilimini ve frekansını şebeke ile eşitleyip sistemin enerji akışına izin veriyor.
 
Kojenerasyon sistemi ile kombine sistem arasındaki farkları da yazabilir misiniz...
 
kardeş kojenerasyon demek hem elekrik hem ısı üretimi yani motorun egsozundan çıkan gazı kazanlara vererek buhar üretimi ısıya çevrim trijenerasyonda elektrik ısı ve soğutma
 
Aliplc,

franchis tipi turbine için konuşuyorum, türbin girişinde haraketli ve sabit flaplar mevcuttur. sabit flaplar suyun bölünmesini ve yönlendirilmesini sağlar. sabit flaplardan yönlenen suyu hareketli flaplar ile tekrar yönlendirip suyun kanatlara çarpma açısı değiştirilir ve buna bağlı olarak kanatlara uygulanan kuvvet değiştirilmiş olur. hareketli flaplar hidrolik ünite (piston kolları) ile tahrik edilir ve kontrolü senkronizatördedir. bu hareket ile şaftın radyal dönme hızı ayarlanır haliyle frekans sabit tutulmuş olur. senkrona oturtmak için (R-S-T yi radyal olarak 120 derece farkla düşün) şebekeye göre birbiri üzerine oturacak şekilde ilk kalkışta ayarlar ve olağan üstü bir durum olmadıkça faz açısı bozulmaz. faz açısının bozulması için frekansın bozulması gerekir ki o da zaten yukarıda anlattığım gibi sabitttir. eğer hareketli flapların hareket sınırları içerisinde frekans ayarlanamıyorsa enerji su alma yapısı diye tabir ettiğimiz kapaklara, yükün durumuna göre senkronizatör tarafından açma yada kapama tetiklemesi gönderilerek su miktarı artırılır yahut azaltılır. üçüncü senkron şartı olan voltaj ise generatöre uygulanan uyartım ile alakalıdır. Umarım gereken bilgiler mevcuttur. iyi çalışmalar dilerim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,342
Mesajlar
935,993
Kullanıcılar
453,636
Son üye
Keremmesenn

Yeni konular

Geri
Üst