Dc kablo kesit gerilim düşümü

alcn01

Üye
Merhabalar . Bilindigi üzere ac akımda gerilim düşümü ve kablo kesiti hesaplaması belirtilen formullerle yapılıyor. Fakat Dc de böyle bir formul veya hesap yönttemi göremedim. Ges için kablo kesiti hesabı gerilim düşmesi veyahut bir ses sisteminde kablo kesiti nasıl hesaplanır . Gerilim düşümü formülleri nelerdir . Örnek vererek açıklarsanız sevinirim.

Merhabalar . Bilindigi üzere ac akımda gerilim düşümü ve kablo kesiti hesaplaması belirtilen formullerle yapılıyor. Fakat Dc de böyle bir formul veya hesap yönttemi göremedim. Ges için kablo kesiti hesabı gerilim düşmesi veyahut bir ses sisteminde kablo kesiti nasıl hesaplanır . Gerilim düşümü formülleri nelerdir . Örnek vererek açıklarsanız sevinirim.
İlla bir formül de olması gerekmiyor . İmalatçi firmalar kataloglarında kabloların km cinsinden dirençlerini yayınlıyor . Çektiğiniz akıma göre , mesafeye göre direnç hesaplayıp gerilim düşümünü bulabilirsiniz .

Alttaki linkte konu ile ilgili olarak hem hesap makinesi var hemde formüller ve örnekleri var.
Size yardımcı olacaktır

https://www.jcalc.net/voltage-drop-calculator-as3008
ses sisteminde kablo kesiti nasıl hesaplanı
Bu konu başka:
Ses sistemlerinde 100V standardı kullanılıyor, yanı hem amplide, hem de hoparlorde transformatörler var, bu voltajı baz alarak hesaplayabilirsiniz

Son düzenleme:
abi normal formullerde ac dc ile alakalı bir durum yokki neden değişsin . öyle bir değişken yok akım taşıma kapasitesi bakımından hatta kısa mesafelerde dc akımı daha iyi taşırlar . tek bir faktör var oda cos fi faktörü wattan gelen zatten dc akımda o 1 olacağı için pek bir şeyi değiştirmez . ordaki espirik ne kadar güç taşıyacağımızı ve bu gücün nekadarını kaybedeceğiz + zaten reaktif güç olmayacağı için bu bize bir sıkıntı doğurmayacak . yani ac de yaptığınız gerilim düşümü hesabı her türlü kurtarır ..
normal koşullarda kablonun omik direncini baz almalısınız. çünki omik özellik gösterir. xl=2pi.f.l plduğu zaman f=0 olacağı için devrede zaten bir endüktastan bahsedemeyiz . aynı zamanda bir kondansatör yükü olamayacağından zaten devrede z tende bahsedemeyiz. akım ve gerilim aynı fazda ve ve açısı olmadığı için bir sıkıntı yaratmayacaktır. bilimsel ve formulsel olarak böyle.

güzel insan, ben hesap işinden zerre kadar anlamam ama forumda değerli bir kardeşimiz olan @ikayserili arkadaşımızın yaptığı bir program var. bence bizim gibi acemilerin işine çok yarıyor, bilenlerde bilgisini test ediyor/doğruluyor. indir ve dene
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/elektronik-paket-programı.54898/page-15

Forum istatistikleri

Konular
130,342
Kullanıcılar
453,636
Son üye
Keremmesenn

Yeni konular

Geri