Doğru akımla mıknatıslanma nasıl oluyor?

by_scream

Üye
Katılım
2 Eki 2010
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
42
Arkadaşlar bir sorum olacak. Öncelikle ilgilenen herkese teşekkür ederim.

Bilindiği gibi trafo gibi elektrik makinalarında dc akım kullanılmıyor. Ancak alternatif akımla çalışabiliyorlar. Ancak bazı röle, selenoid valf gibi elemanların 24 V dc ile çalıştığını görüyoruz. Bu elemanların çalışma özelliğinde bobinden geçen akımın manyetik alan oluşturması sonucu kontakların kapanması söz konusu. Dc akımla çalışan röle ve selenoid gibi elemanlarda bu olay nasıl oluyor? Açıklarsanız sevinirim.
 
trafoyu düşün. trafoda E ve I sacları var. Sen bu saçlardan I sacını takmayıp. Trafoya Dc gerilim uyguladığın zaman trafo aynen mıknatıs gibi çalışır. Rölelerde bu mantıkla sabit bir manyetik alan oluşutrarak kontakları çekip bırakıyor.
 
mıknatıslanma (manyetizma) üzerinden akım geçen tüm iletkenlerde olur, ac motorlar ve transformatörlerdeki prensip döner manyetik alan oluşturmak, ac bobinli rölelerle dc bobinli röleler arasında fark var, ac bobinli rölelerde titrememesi için sürekli çekimi sağlamak için yardımcı sargı var, eğer dc bobinli röleye ac verirsen titrediğini göreceksin ben şantiyede yanlış sipariş sonucu tecrübe etmiştim
 
Elektromıknatıs yapılırken,DC. gerilim uygulanacaksa yumuşak demirden nüve kullanılır.Karbonlu metal kullanılırsa artık mıknatısiyet kalır,enerji kesildiği halde mıkatısiyet çekmiş olduğu materyali geç bırakabilir.AC. gerilim uygulamasında silisli saç paket kullanılması gerekir.Normal demir nüve kullanılırsa fuko akımları nedeniyle nüve ısınır,bobin kısa sürede yanar.DC. uygulamada silisli saç paket kullanılabilir.Bilginize,kolay elsin.
 
Evet trafoya dc gerilim uyguladığınız zaman mıknasıyet (manyetik alan) oluşur ama trafonun çıkışından bi gerilim alamazsınız. sadece uyguladığınız ilk anda ve enerjisi kestiğiniz anda bir pik gerilimi görülür. (manyetik alanın arttığı ve azaldığı anda-sabit kaldığı zaman oluşmaz.)trefonun çalışabilmesi için değişken manyetik alan oluşturulmalıdır ki buda AC gerilim ile mümkün olmaktdır. manyetik alanın sürekli hareketi sayesinde çıkıştaki değişken manyetik alan içersinde kalır ve gerilim ündüklenir.
 
Konu elektromıknatıs,Trafoya DC. gerilim uygularsanız ilk anda değil;Enerji kesildiğinde pik gerilim elde edersiniz.Denedim.Kolay gelsin.
 
Transformatörlerde bilindiği üzere primer ve sekonder bobinleri mevcut transformatöre AC akım uygulandığında primer uçlarından bir AC akım geçer ve trafonun nüvesinde bir değişken manyetik alan oluşur ve bu manyetik alanla sekonder uçlarını keserek gerilim indüklenir. Şimdi bu dediğiniz selenoid valf gibi elemanlarda sadece tek bir sargı vardır. Bu tek sargıdan sadece akım geçeceği için selenoid valfin nüvesi mıknatıs özelliği kazanır ve çekerek selenoid valfin kontakları kapanır. Akım ne olursa olsun her türlü bobinde enerji oluşur.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,143
Mesajlar
933,532
Kullanıcılar
453,223
Son üye
Shentyurk

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst