Devredeki Q1 transistöründeki base'in insan parmağı ile doğrudan temasla yerden veya oturduğu konumdan topraklanarak bu transistör tam olarak da tetikleniyor,devre böyle çalışıyor gibi görünüyor,sn.YaşlıUzman.Devreyi araştırıp da bulmanız çok iyi olmuş,teşekkür ederim.Transistörün base (Taban) kısmına faz akımı tam olarak b,ir şeklide de kaçak yaparak da gelmediği sürece (Lambayı açıp tam olarak aslında buna bakmak da lazımdır) çok büyük bir çarpılma riski de söz konusu olmayacaktır herhalde bu durumda.Bu lamba devresini detaylı,özellikle de bu yönüyle incelemek lazımdır.Kolay gelsin.
Yalnız bu devrede minik bir led yakılıyor. Sizdekinde ise 220V bir ampul. Güç sınırlaması olmalı, aksi taktirde önceki mesajımda verdiğim devredeki gibi röleli devre kullanılması gerekir diye düşünüyorum.
Merhaba.Yalnız üzerindeki flamanlı ampul değeri 60 watt değerindedir,benim kendi abajurumda,sn.YaşlıUzman,şu anda baktım bu lambaya.Bir de sadece tristörle on-off şeklinde değil 1. basışta çok az,2 basışta daha fazla,3. basışta ise max ve 4. basışta bu 60 wat. ampul tam olarak sönüyor.Elektrik süpürgelerinin dimmerli olanlarında (Örneğin Arçelik Elektronik;1000 watt'da 200 - otomatik - 1000 watt'lık 3 anahtarla 3 seçim seçeneği de vardır biliyorsunuz,bu devre bunu her dokunmada kendisi bu kademeleri birbiri üzerinden otomatik olarak geçirip en başa tekrardan dönüyor.Eğer bu devrede parmakla temas edilen yerde aşağıdaki gibi mega ohm'lar seviyesinde dirençler,bu tetikleme temasından önce de kullanıldıysa faz kaçağı bile olmuş olsa bence çok büyük bir sorun da olmaz,çünkü tıpkı kontrol kaleminin içindeki mega ohm değerindeki neon lambadan evvelki yer alan bu direnç gibi insan vücuduna risksiz ve tehlike de içermeyen akım değeri geçebilir,daha farklı elemanlarla daha farklı bir devre yapısı da var,aşağıda da gördüğünüz gibi.Saygılarımla (Bu devre netten bir alıntıdır.)http://www.koctas.com.tr/abajurlar-ve-masa-lambalari/colours-metal-dokunmatik-abajur/231-462/
Ürünlerde max 40w ampul sınırlaması yapılmış, rölesiz devre olabilir.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?