Dokunmatik Abajur lambası

Three-Way-Touch-Lamp.jpg

Benim incelediğim devre buna benziyordu. Belki de birebir aynıdır. 555li zamanlayıcı her dokunuşta bir clock palsi üretiyor. 4017 li sayıcıda her clokc palsinde 2,4 ve 7 nolu pinlerindeki lojik seviyeyi değiştiriyor. R2,R3 ve R4 değerlerini farklı seçerek optokuplörün içindeki ledden geçen akımı değiştirerek triyakın daha iyi ya da daha kötü bir şekilde tetiklenmesi sağlanıyor. Neticede yük devresi ile kumanda devresi optokuplör vasıtasıyla izole edildiğinden bu devre için çarpılma olayı olmaz.

bir zaman benzer bir ürünü incelemiştim. moc3010 ile lambayı sürüyor. kumanda devresi ile güç devresi optokuplör ile yalıtılmış. devre tasarımından kaynaklı bir çarpılma olmaz. ancak montaj hatası nedeniyle çarpılma olması muhtemel.

MOC 3010 kullanıldıysa zaten kendisi "enfraruj led-enfraruj triyak" (250-400 volt ac) ikilisinden de oluşuyor,devre yoluyla fazın bu 220 vac devresinden tekrar kaçak yoluyla asıl sürücü devresine geçmesi hiç söz konusu olamaz.Ancak bir montaj hatasında faz gövdeye değerse o zaman çarpılma da olur dediğiniz gibi.Kolay gelsin.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/53871/FAIRCHILD/MOC3010.html

Three-Way-Touch-Lamp.jpg

Benim incelediğim devre buna benziyordu. Belki de birebir aynıdır. 555li zamanlayıcı her dokunuşta bir clock palsi üretiyor. 4017 li sayıcıda her clokc palsinde 2,4 ve 7 nolu pinlerindeki lojik seviyeyi değiştiriyor. R2,R3 ve R4 değerlerini farklı seçerek optokuplörün içindeki ledden geçen akımı değiştirerek triyakın daha iyi ya da daha kötü bir şekilde tetiklenmesi sağlanıyor. Neticede yük devresi ile kumanda devresi optokuplör vasıtasıyla izole edildiğinden bu devre için çarpılma olayı olmaz.

Evet,nasıl söyleyeyim,kendisi çok karmaşık değil ama yaptığı iş gerçekten de karmaşık bence,ayni devre bendeki abajurda da yer alıyorsa eğer.Bu devrenin pic entegresi-basit bir pic yazılımı ile yapılan örnekleri de belki mevcutta bulunuyordur diye de düşünüyorum.Ama yukarıdaki 555'in clock palsları lojik seviyeleri zaten kendiliğinden değiştirmeye de yetiyor,yani ayrıca pic'li devreye de pek gerek de yok gibi.Siz ne dersiniz bu konuda?

söz konusu devre picli değil.

Evet,onu şemasından zaten görüp anladım,pic ile de yapılamaz mı diye merak etmiştim sadece.Devre ve devrenin açıklaması (izahı) için ayrıca teşekkür ederim.Sayenizde çalışma prensibi ve kaçak akım riski konusunda bir tereddütüm de kalmamış oldu.Kolay gelsin.

Son düzenleme:
İyi akşamlar Sn. Binbaşı, benim pilli dokunmatik (basamaksız/kademesiz) lambam ne tesadüf Bayram öncesi bozuld.
(Bende siz gibi yıllardır benzer ürünü alma gayreti içindeydim matığını devresini anlamak için kıvranıyordum ama asgari ücretli biri olarak lüks olarak görüyordum yanlış hatırlamazsan 3-4 sene önce 30-40 lira idi.) Benimkinin entegresini araştırırken farklı yöntemler entegreler olduğuu gördüm. Çin ürünlerinin çoğunda epoxyli devre mevcut sensör kablosu da devreye Sn. Yaşlıuzmanın paylaşımındakiler gibi kond üzerinden bağlı, korkulacak bi durum yok demek isterim.
Plastik kutulu hali 7-8 lira gibiydi. (Benimkinde sgl8022w kullanılmış.)
Fiyatlara bakar mısınız!

Son düzenleme:
Bir kaç kare, pil üzerinde başka yazı yok, netteki araştırma sonucu da netice boş :(

Ekli dosyalar

• 09102014745.jpg
    09102014745.jpg
    353.6 KB · Görüntüleme: 20
  • 26092014721.jpg
    26092014721.jpg
    289.7 KB · Görüntüleme: 16
Devrenin kalbi sgl8022w. Sarı kablo ve bakır şerit sensor ucu

Ekli dosyalar

• 09032012328.jpg
    09032012328.jpg
    334.2 KB · Görüntüleme: 26
  • 09032012327.jpg
    09032012327.jpg
    260.8 KB · Görüntüleme: 22
  • 09032012325.jpg
    09032012325.jpg
    360 KB · Görüntüleme: 24
  • 09032012326.jpg
    09032012326.jpg
    329.2 KB · Görüntüleme: 21
Merhaba. Bu abajurun sensörlü (Dokunmatik) dimmer devresini ancak bugün inceleyebildim.Bu gözlem sonuçlarını merak eden okuyucular için özellikle de paylaşıyorum.

m8N5ZR.jpg

220 volt ac giriş kablosu:

Kahve : Faz Mavi: Nötr

Dimmer devresi girişi:

Siyah :Faz Beyaz : Nötr

Flamanlı lamba çıkışı:

Kırmızı : Faz Beyaz : Nötr

B9b4dp.jpg

Dimmer devresinden çıkan kahve (sensör) kablosu iletlen metal abajur gövdesine iç kısımdan kablo pabucuyla bağlıdır.Lambaya giden nötr kablosu ile dimmer devresine giden nötr, tek düğüm olarak (Ortak) şebekenin nötr’üne irtibatlıdır.Ancak 220 vac giriş uçları bağlı olduğu bu prizde yer değiştirdiğinde faz ve nötr’ün de yerleri doğal olarak değişecektir.

02pLXB.jpg

781PnY.jpg

5Rn2lz.jpg

MlBWA1.jpg

Bu kademeli dimmer devresinde bir entegre de kullanılmış,saat veya dijital avometre,vb.yerlerde kullanılan damla tekniği ile (Gri bir metalik damlayla) bu entegrenin üzeri kapatılmış,herhangi bir yazı veya sayısal bir değer ne yazık ki göremedim üzerinde triyak olarak plastik gövdeli BT134 (Motor ve endüstriyel aydınlatma,kontrol işleminde kullanıldığı ve 4 amperi RMS değeri olarak, 25 amperi ise peak akım değeri olarak da üzerinden geçirdiği datasheetinde de belirtilmiş.riyak üzeirnde soğutucu bağlı değildir.Bu plastik gövdesi üzerinden doğal olarak da soğumaktadır.Bir de bobin sarımı üzerinde silikonla yapıştırılmış ve T25; 2A ;250 V ; 130 derece etiketli termik görünümlü ama daha çok sensör gibi olan bir küçük parça da vardır.

Dimmer deversinin fotosu çekilen ön plastik örtü kapağının diğer arka yüzündeki kapakta ise yalnızca akkor (Flamanlı) arkendasen lamba ile max. 150 watt.’a kadar lamba gücüyle kullanılabileceği de kabartma yazı şeklinde ayrıca belirtilmiştir.Kolay gelsin.Saygılarımla.

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Geri