Dokunmatik Abajur lambası

jY8lEg.jpg

Merhaba,değerli arkadaşlar.Bugün KOÇ-TAŞ'dan yukarıdaki gibi bir abajur (Sehpa üstü için,dekoratif amaçlı) satın aldım.Böyle bana çok ilginç gelen ürünleri hiç düşünmeden de satın alırım.Ama eve geldiğimde kullanım şartı açısından ilerisi için bir tehlike yaratır mı veya açıkçası dokunma ile metal gövdeden insan bedeniyle topraklanıp az-orta-çok kademelerinde flamanlı bir ampulü dimmerle 3 kademede yakıp 4. dokunuşta ise söndüren bu lambanın elektronik devresi gelecekte benim için ciddi bir çarpılma riski de oluşturabilir mi? Çünkü az önce fişi faz ve nötr ile tam yer değiştirip de taktığımda elime (Parmağma) sanki çok hafif bir ac titreşimi geldi gibi hissettim açıkçası.Ama faz ve nötr tam olarak yer değiştirdiğinde bu his tam kayboldu.Bu tür bir abajur kullanım deneyimi olanınız hiç bulunuyor mu? Bunlar ne kadar güvenlidir? Bu yeni ürünü de şu anda da söküp bakmak da istemiyorum açıkçası.Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.Kolay gelsin.İyi bayramlar.

Arkadaşlar konu biraz eski ama benim bu sistemle ilgili sormak istediğim bir iki husus var. Bir masa lambası tasarımım var ve aynı burada olduğu gibi aç/kapa sistemi kullanmak istiyorum. Öncelikle benim alanım değil elektronik. En çok bir iki priz tamiri ve ampul değişimim var :)

Tasarımın görselini ekledim. Adaptör ile 24V olarak çalıştırmayı düşünüyorum. Tıpkı burada olduğu gibi gövdeye akım verirsem çalışacağını anladım ancak dimmer için okuduğum bazı yazılarda tasarruflu ampul veya benzeri ambuller kullanılamaz, ampul bozulur denilmiş. Tasarıma bakarak uygun küçük bir ampul tipi de önere bilir misiniz.

Tasarımı bir yarışmaya göndereceğim ve buradan alacağım bilgileri rapora ilave edeceğim. Anlayacağım lisandan izah edebilirseniz çok makbule geçer.
Saygılar...

Edit:
Bu arada tasarıma bakarsanız lamba yerleştireceğim 12 nokta var. lambanın çapı maksimum 2 cm boyu ise 2,5-3 cm gibi bir şey olabilir tabi bu ölçüleri tasarımla oynayarak tolere edebilirim ancak bu ölçülere yakın 12 ampul kullanacağım.

Kademeli yanma olmasa da olur yalnızca aç kapa şeklinde.

Evet,tasarruflu ampüller pır (Kendiliğinden,bir harekete duyarlı olarak yanan tavan koridor aydınlatma lambaları) devrelerinde ve dimmer devrelerinde (Dimmerlenecek tasarruflu ampüller de var istisna olarak,çok özel devre tasarımı ile yapılan ve fiyatları da biraz daha yüksek olabilen) kesinlikle tercih edilip kullanılamaz.Çünkü açma-kapamanın sıklığı ve kendi özel elektronik devre yapısı buna pek de izin veremez,böyle yerlerdeki kullanımları çok kısa ömürlü olur,edinilen çeşitli deneyim ve tecrüblerle bu sabittir zaten.Hazır olarak satılanlarında da dikkat edilirse akkor flamanlı klasik tür ampüller tercih edilmiştir,çok doğal olarak.

Ampül olarak 15 watt. değerli flamanlı (Akkor telli,klasik tipteki) gece lambalarında kullanılan ve Japon (Çin) pazarlarında tezgah üzerinde dahi kolayca bulunabilen ve satın alınabilen bu ampülleri kullanmanızı tavsiye edebilirim,bu tür sağlamlığı ve uzun çalışma şartı aranan bu tür evrensel ve ödül alması da ısrarla beklenen çok önemli olan bu tür projelerde.Elektronik devre olarak bu konu başlığının içinde ek olarak verilen el temaslı dimmerli elektronik devrelerden birini,elektroniği hobi olarak başarılı olarak da yapabilen birine yaptırmanız veya hazır olarak satın almanız gerekecektir,görüldüğü kadarıyla.Kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim, benim için gayet aydınlatıcı oldu.

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Geri