Merhaba,
Öncelikle serkan arkadaşıma teşekkür ederim konuya benden önce açıklama yazdığı için. Öncelikle ben makina mühendisi ya da muadili bir meslek çalışanı değilim. Yani demek istediğim kazanlar ve türevleri konusunda çok ayrıntılı bilgi aktaramam. Ben otomasyoncuyum işimi gördüğü kadar makine ve tesisat biliyorum. Yazdıklarından anladığım kadarıyla sekonder devre dediğimiz binaya giden suyun 30 derece olmasını istiyorsun. Bu çok düşük bir sıcaklık çünkü ısıtma kazanlarını o kadar düşük çıkış suyu sıcaklığında çalıştıramassın. Her halükarda en az 50 derece kazan çıkış suyu sıcaklığın olur. Bu primerden gelen 50 derecelik su da sekonderi yaklaşık 48 dereceye kadar ısıtır. Sistemde yukarda bahsettiğim şekilde 3 yollu vana yok ise yapacağın iş şu olacak ve baya zahmetli bir iş olacak.
öncelikle eline bir kağıt kalem almalısın
Eşanjörün sekonderinin çıkışına bir sıcaklık gösteren alet bağlayıp sıcaklığı sürekli takip etcen.
Kazanı çalıştıracaksın ve zaman tutmaya başlıyacaksın.
Sekonder çıkış sıcaklığı 30 istiyordunya 28 e geldiğinde kazanı durduracaksın. (Sistem kendi ataletiyle onu kesin 34 e arttırır. Kazan dursa dahi.)
Bu iş için kaç dakika tuttu bir yere not etcen. Diyelim 30 dakika tuttu.
Sonra sistem geri 28 dereceye kaç dakikada düşüyor onun zamanını da ölçceksin. Diyelim 2 saat sürede sekonder çıkış suyu sıcaklığı 34 den 28 e düştü. Bu bilgileri alınca şunu yapcan. kazanın kontrol paneli vardır mutlaka.
Şimdi olay şu kazanı 2 saatte bir 30 dakika çalıştıracaksın.
Önemli not: Ben size olayın mantığını anlatmaya çalışıyorum uygulamadaki oluşacak hatalardan ve sorunlardan mesul değilim.
Ama bunlarla uğraşmak çok zahmetli iş diyorsan yukardaki anlattığım olayı teknik müdürünle görüşcen yaptırcaklar. Böylelikle herkesin kafası rahat olcak.
Bir not daha ekliyim. Yukarda bahsettiğim sistem binalarda sabit sıcak su ihtiyacı olan bölgeler için kullanılır. Yani ne demek istiyorum. Bu sistem radyatör tesisatına gidecek suyun kontrolü için kullanılmamalıdır. Radyatör tesisatına gönderilecek suyun sıcaklık kontrolünde "dış hava kompanzasyonu" denilen ve atmosferin sıcaklığına bağlı olarak çalışan bir kontrol sistemi gerekir. Bu ara çok fazla sınavım olduğu için dış hava kompanzasyonu konusunu da başka zaman anlatmayı düşünüyorum.
Saygılarımla.