Elektrikçilerin Maaşları Neden Düşük?

üşenmeden bu konuda yazılanları baştan aşağı okudum ve resmen bu mesleği seçtiğime lanet ettim.Bilseydim hem yorulup hemde asgari ücretin biraz fazlasına çalışacağımı lisede Elektrik değilde bilgisayar seçerdim.Madem aynı parayı alacağım neden bira daha fazla yorulayım ben lisede bu bölümü seçerken hep aç kalmazsın denildi.Durum pek onu göstermiyor şu an egede 2 yıllık kontrol otomasyon okuyorum ileriye dönük plan kuramıyorum desem yeridir ortalama maası 1500 tl olan bir insan 20 yıl çalıssa basını sokacağı bir ev alamaz.Napalım illa piyangodan para çıkmasını bekleyelim Ama birde isin su yönü var burda onlarca insanın yazdıklarına karsın ben de edindiğim tecrübeyi paylaşmak isterdim ben bu yaz okul kapandıktan sonra üniye kadar bir pano sektöründe çalıstım (0 tecrübe)=750tl + Sigorta +yemek gayet mutluydum hep diyordum daha 0 tecrübeli iken bu olanaklar var ise 2 sene çalıssam bu maas olur 1200 1300 10 sene çalıssam sonra evlensem 1700 1800 gibi bir rakam buda bence çok fena değildir ama burayı okuduktan sonra ve çevremdeki bazı tanıdıklarımla konuştuktan ve gördüklerim neticesinde sonra beynim nötrlendi benim mesleğim konusunda bütün hevesim kaçtı...
 
Polaynnacılık oynamaya gerek yok sayın ceyerancı35 evet piyasada ücretli yani maaşlı elektrikçilik bu durumda. Artan nüfus varkende durum daha iyi yöne gitmez. Bu yaşa kadar sayısız tecrübe sahibi oldum, bunlardan edindiğim en temel fikir çoğu mesleğe göre bizim yapılan işin değerin bilinmemesi ve basite alınması. Türkiye gibi ekonomisi çok kırılgan olan gelişmekte olan ülkelerde mesleğiniz eğer devlette alımı pek yok ise o mesleğin uzun vade de itibarlı olması çok zordur. En basit örneği 1990 lı yılların açık ara en popüler mesleği bilgisayar mühendisliği, 2010 lu yıllarda Fizik Tedavi bölümünden daha az tercih edilen bir yapıya döndü. Şu anda sağlık bölümlerin popüler olmasıda buna işarettir. Sağlık bölümlerinden mezun bir teknisyen 2 bin küsür maaşı haftada 35-40 saat rahat rahat çalışarak almasına rağmen beğenmemektedir. O sırada bir Elektrik taahhüt firmasında çalışan teknisyen arkadaş kir pasın içinde sabah 8 akşam 7 , cumarteside dahil hatta çoğu zaman pazarlarıda çalışmasına rağmen asgari ücretin biraz üstüne çalışması beklenmekte,çalışmıyorsa tembellikle suçlanmaktadır. Öyle ki bu teknisyen arkadaş emekli olana kadar bu şekilde çalışacaktır. Hayat mı bu yaşam mı bu.

Bakış açımızı oldukça geniş tutalım, kamuda işçi alımlarını (belediye, bakanlık, kitler...) takip edin, özel sektörde daha spesifik alanları takip edin, mesela yeni özel ve özelleşen santrallarda elektrik teknisyeni olarak çalışmaya bakın. Burda kazanacağız ücrette deneyimde çok daha iyi olacaktır. Eğer hesapla kitapla aranız çok kötü değilse, kpss ye çalışıp memur olarak atanın. Memur teknisyen yada teknikerin alacağı ücreti özelin büyük kısmı veremez hatta yanına gelemez.

Yapmanız gereken olayı daha geniş açıdan değerlendirmektir. Tek alternatifiniz şantiyede yada avm lerde elektrik tesisatı yapmak olmasın. Yurt dışı şantiyelere gidip döviz cinsinden paranın cazibesine kapılmadan yukarıdaki paragrafta bahsettiğim alanlara bakın. Emin olun çok daha doğru bir karar vermiş olursunuz.
 
Siz Belediyelerin genelde hiç alt yapı ile üğraştıklarını gördünüzmü uğraşmazlar alt yapıyı yaparsın toprakla kapatırsın kimse görmez. Ama bu yıl yaptığın kaldırımı söküp yenisini yaparsan herkes görür bak belediye çalışıyor der.
Elektrikcisin evin tesisatını duvarı kirişi kırarak çekmişsin en kralından. inşaatcı gelip borunun üzerini sıvamış boyacı gelmiş çok güzel boyamış herkes görüyor Elektikcinin anası ağlamış duvarı kırmak için hani nerede sıvanın altında sadece anahtar priz görünüyor. onada boyacı bunlar boyaya uymadı der elektrikçi sıfır.
Bu iş böyle olunca ev sahibi elektrikçiye para ödemek istemez ne yaptın ki olur. kaynakcı punta atar 50 tl alır sen adamın makinesini çalıştırırsın ne yaptınki iki uç bağladın der paraya gelince yok.
Patron para kazanamıyor kazanamayınca oda elemana düşük üçret veriyor. Havai hat çeken firmalarda maaşlar yüksektir. çünkü yapılan işi herkes görür.
Birde piyasada herkes elektrikçidir. maviyi maviye kırmızıyı kırmızıya bağladın mı tamamdır. adamın çesmesi su kaçırır tesisatcı çağırır. prizi bozulur kendisi tamir etmeye çalışır. elektrikçiye iş kalmaz. yörede havada yağış yoksa inanmayacaksınız ama orta gerilim sigortalarına çiftçi teli kendisi sarar
bu sistem böyle olunca elektrikçinin yüksek maaş alması çok zordur.
 
Çok fazla yazmaya gerek yok kısaca yaşadığımız bir olayı anlatayım ' bir inşaat firmasının bir kaç işini aynı yapıyoruz okul ve konut işi biz okul işinde meşgul oluyoruz konut işine bir kaç usta bırakıyoruz. bir gün şirket sahibi bizi çağırdı ve konut işiyle neden ilgilenmediğimizi sordu bizde usta bıraktığımızı ve işi takip ettiğini söyledik onun bize verdiği cevap; bir usta bir işi sonuna kadar idare edebilecek kapasitede olsa kendisi iş alır yapar maaş ile çalışmaz demişti . onu düşündüm doğru söylüyor..burada bahsettiğim ustaların benim yaşım meslek hayatı vardır. halen piyasada sarı yeşil kabloyu faz mavi kabloyu faz kahverengi kabloyu nötr yapan ustalar var ..gel sen böyle adamlara yüksek maaş ver para kazan....hep düşük maaş alanlardan bahsediliyor , araştırın bu meslekte 3000 tl 4000 tl tekniker,teknisyenler yokmu ?
 
elektrikle uğraşanların yaralanma riski fazla olduğundan her an işveren tazminat ödemeye hazırlıklıdır, iş böyle olunca bir zaman gelipte allah korusun kaza yaşanırsa ödenecek o tazminatı maaştan keserek önceden telafi edeiyorlar diye düşünüyorum.
 
Eski usta elektrikçilere lafım yok fakat yeni yetişen, ister teknik lise mezunu olsun ister tekniker olsun, okulda eğitim alma derdinde olanların sayısı çok az. Gezmek, eğlenmek, en yeni telefonları kullanmak, pis işe el sürmemek, ödevlerini, bilen arkadaşlara yaptırıp hocaya imza attırmak gibi ve okuldan mezun olduktan sonra bölümüyle alakası olmayan bir işe girmek gibi bir hata yapmak. Sonra bir şeyler biliyordum ben bu elektrikte diyerek bir firmaya girmek ve girdiği firmada kalfadan daha az iş bilmek, bunlar maaşı düşüren sebepler olabilir.
 
Son düzenleme:

İYİDE GÜZEL KARDEŞİM HAKKINI VEREN İŞVERENE SÖZÜM YOK LAKİN,,, agi yi maaşın içinde gösterenler, 20 gün çalışıyorum mesai kaldıgımzaman mesai saatini 30 gün üzerinden hesaplıyanlar.....akşam servisten gel 45 dk mesaimi olur sabah 10 dk geç kal tantana olur,,,, adam maaşını hep geç verir...çünki nekadar geciktirse kardır onun için,,,,,, işletme büyükse onca kişinin maaşı nekadar fazide kalsa okadar kardır,,,,,,,,,, sen ayın sonunu getirememişsin yol paran bile kalmamış patronun umrundamı,,,,, yoksa niye istemyosun derler bide alışmışlar ya insan ları dilendirmeye,,, ulan maaşın günü geçmiş ben mecbur muyum akşam yukarıya gelip para varmı diye sormaya........ğğğğğğğwwwwwwwwaaaaaaa.... ttt.t.t.t.t.t..t.t
 
Hayat, maraton koşusuna benzer en arkada kalırsan hayat standartlarında düşük olur !
 
Piyasada işi bilen birisini işi bilmeyenlerin başına koyuyorlar bu şekilde işleri yürütüyorlar bi yerden bi yere kablo çekmeyi de Elektrik ustaligi olarak görenleri de usta diye ucuz paraya calistiriyorlar olay bu şekilde gelişiyor...
Piyasanın düşük olmasindaki ikinci etken ise işveren tarafından bakarsak düzgün fiyatlara iş alamadiklari için bunu dengelemek için düşük ücretde usta bulmaya calisiyorlar... Yine ezilen işçi oluyor yani...
Kalifiye eleman da az olduğu için onlar da bu vasifsizlarin içinde kimisi sivriliyor kimisi de arada kalıyor öyle düzene ayak uyduruyor...

Nexus 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Slm Arkadaşlar
Öncelikle sağlık
hayırlı işler ve çalışmalar .

Genel düşünce olarak her iş gibi ( yanlış anlaşılmasın )
örnek : domates fazla üretim ucuz satış bedeli .
az üretim kıymetlendi pahalı satış bedeli .

İkinci olarak lüx ürün ve satış yeri ( lüx yer )
diğeri ise hamile bayanın aş ermesi gibi bir şey


sayğılarımla...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…