Öncelikle elektrikçi değilseniz işinizi ehliyetli bir elektrikçiye yaptırın.Burda anlatmakla sorduğunuz işler olmaz.
buat mantığı
bütün kablolar buata gelir ondan sonra sigortadan gelen
1 adet 2.5 faz
1 adet 2.5 nötr
1 adet 2.5 topraklamayla
hepsi birleşir bana anlatılan böyle birşey di ama
Sizi yanlış bilgilendirmişler,sadece bu kadar değil,çok eksik.Ben mutfak için kalın kesitli tek kablo tavsiye etmedim,hepsini ayrı ayrı
Sigorta kutusuna götürün yazdım.
buat mantığı
1- yatak odasında 4 priz olucak 3 aydınlatma için lamba hepsini ayrı kablolarla buata getiricem peki buatdan sigortaya
1 adet 2.5 faz
1 adet 2.5 nötr
1 adet 2.5 topraklamayla
mı gidiyim
Elektrik yükü bir televizyon olur diğer fişler boşta olur çoğu zaman
Lamba ve priz için ayrı ayrı buat kullanılır ve ayrı ayrı linye hattı çekilir.Lamba linyesine priz,priz linyesine lamba bağlanmaz.
Uzun zamandır tesisat işi yapmıyorum ama bir linyeye en fazla 6 priz , 9 lamba bağlanabiliyordu (değişiklik olduysa arkadaşlar üzeltsin lütfen)
Yatak odasındaki 4 priz için ayrı bir sigorta kutusundan ayrı bir linye çekilir.(yatak odası priz sigortası )
3 lamba için de ayrı bir linye ayrı bir buata çekilir ama diğer odalardaki lambalardan da 3 tane daha bağlanabilir. ( sınır 9'du ama ben genelde eskiden daha az bağlardım ) (yatak odası lambası ve...... lambası sigortası)
buat mantığı
2- oturma odası 10 adet priz olucak 1 lamba hepsini ayrı kablolarla buata getiricem peki buatdan sigortaya
1 adet 2.5 faz
1 adet 2.5 nötr
1 adet 2.5 topraklamayla mı gidiyim
yük olarak tv -uydu vcd olucak birde elektrik süpürgesi çalıştırılacak
o kadar
Oturma odasında da priz ve lamba buatı yine ayrı.
Priz buatına 2 linye çekip (ayrı ayrı faz+nötr+toprak, 2*(3*2.5) )
prizleri 5+5 paylaştırılabilir,veya
3 ayrı linye çekip (linye dediğim zaman faz,nötr ,toprak,minimum 2.5 luk) 3+3+4 şeklinde de paylaştırılablir.
Banyo için de aynı kurallar geçerli.
Ayrı lamba buatı,ayrı priz buatı.
3 priz direkt de sigorta kutusuna taşınabilir.
Bir lamba için bağımsız linyeye gerek yok. Lamba sayısı 5-6 oluncaya kadar aynı hatta lamba bağlanabilir.
Lamba linyelerinde de ,eğer metal gövdeli armatür,avize vs. kullanacaksanız ,2,5 'luk faz ve nötr yanında 2,5 luk topraklamada çekilir.
Tabii bunlar ezbere yazılan şeyler.Linyelerde kullanılacak minumum kesit 2,5 mm^2 dir.
Her iletkenin akım taşıma kapasitesi ve gerilim düşüm hesabı vardır.Mesafe artar da gerilim düşümü kurtarmazsa kesit tüm linye hattı boyunca olmasa da bir düğüm noktasına kadar 4 mm^2 ye çıkar.
Sanırım tesisatta tadilat yapılacak.Daireler tesisatta tadilat yaptığında kolon hattı gerilim düşümü de incelenmelidir.