Elektrikçiliğe Sıfırdan Başlama ve Resimli Uygulama

selamlar..



Konu yerinde olmuş. makine devrimini yakalayamamış bizler bilgi devrimindende nasiplenemeyecek gibiyiz.
Şimdi arkadaşlar ELEKTRİK denilen olay inşaatlarda tesisat çekmeyle olmaz ve öğrenilmez. Bu iş bilimsel tarafı olan bir daldır ve inşaatlardaki tesisatçılık dan farklıdır. tesisatçılık yapanlar da tabiki ustadır. biz onlara usta deriz.

dediğim gibi dünya bilgi çağını yaşıyorken ve bilgi paylaştıkça çoğalıyorken birbirimizi bilgi ve bilgilendirmede kısmamamız lazım.
şimdi burada soru cevap şeklinde bu işi çözemezsiniz ve biryere gelemezsiniz. birbirinizi yanlış yönlendirmeniz sonucu da Allah muhafaza tehlikeli kazalar olabilir.

Elektriği gerçekten öğrenmek istiyorsanız okulunu okumalısınız veya en azından kitaplarını alıp birindende yardım alarak kendinizi geliştirmelisiniz.

Burada kendinizi kendiniz geliştirirsiniz ve takıldığınız yerdede size yardımcı olan insanlar olacaktır. Harici soru cevapla Elektrik öğrenmek gerçekten boş iş. Ben Elektrik teknikeriyim. Okulunu okudum. Benim gibi yardımcı olmak isteyen arkadaşlar mutlaka sitede vardır. Siz ders çalışın bir yandanda ustalıkda kendinizi geliştirin bizde size takıldığınız yerlerde yardımcı olmaya çalışalım. Bu başka türlü olmaz. Soru cevapla Elektriği öğrenemezsiniz...

bilgi belge döküman dünya kadar var alimizde gerektiği zaman konuyla ilgili dökümanları uplarız...
 
topraklama işi gerçektende çok önemli ancak projeyle anlatacak arkadaş varsa paylaşmasını rica ederim
 
inşaata başvurmadan önce mimar ile konuşulur. Ve bir heyet toplanıp arsanın nasıl kullanılacağını kararlaştırılır. Bu esnada elektrik mühendisi tedaştan 1 temsilci getirerek havai iletim hatlarına göre yer tesbiti yapılır. Daha sonra kararlaştırılan şekilde harita ve mimari proje çizilir bundan sonra ise statik, mekanik tesisat, ve elektrik tesisat projeleri hazırlanır. Ancak burada elektrik projesi hazırlanmasından önce elektrik mühendisin mayerle toprak özgül direncini ölçmesi yararlı olur. Daha sonra çizilen projeler önce ilgili odalara daha sonra ise belediyeye onay ve ruhsat için sunulur. Ben belediye elektrik mühendisiyim onayıma gelen projelerde öncelikle emo onayı, tedaş onayı, telekom onayı istemekteyim. Ayrıca havai hatlara uygun mesafede olup olmadığına dair şebeke raporunu istiyorum. şebeke raporunun yanında elektrik mühendisinin oda sicil belgesi ve fenni mesul taahhütnamesi gerekir. Herşey yolundaysa belediye 15 gün içerisinde ruhsat verir. Aksaklıklar varsa 15 gün içerisinde düzeltilmesi istenir. Daha sonra ruhsatı alan mal sahibi temel kirişlerinden sonra temel topraklaması yaptırır. Elektrik projelerinde temel topraklaması genellikle pek detaya inmeden açıklamalar verilerek yapılır. Temel topraklaması bittiğinde beton atılmadan önce mimar yada inşaat mühendisi belediyeden demir kontrolü ve temel topraklaması kontrolü için 2 temsilci alır. Demir kontrolü için inşaat mühendisi temel topraklama kontrolü içinse elektrik mühendisi temsilci olarak gelir. Ayrıca demircinin elektrikçinin harita mühendisinin ve yapı elektrik mühendisinin hazır bulunması istenir. Ve burada yapılan kontrollerle temel topraklamasının ve demirlerin uygun olup olmadığı denetlenir. Uygunsa beton atımı için vize verilir.

müdürüm çok iyi anlatmışsın eskişehirdeyim ve burada kontrole gelen temel top. Için mühendis görmedim
 
Elektrik Şebekelerinde elektrik iletim ve dağıtımında bir çok farklı türde elektrik direği , izolatör ve iletken kullanılmaktadır. Bunların burada detaylı olarak anlatılması zor. Fakat çok kısaca özetlemek gerekirse bu direklerin biçimleri,yükseklikleri taşıyacakları gerilimin değerine ve arazi şekline göre imalattan önce proje görevlisi tarafından seçilerek bağlı bulunduğu İşletme Müdürlüğüne onaylattırılır. Genellikle gördüğümüz yüksek çelik direkler 380-154 kV gerilim taşıyan şebekeye bağlı direkler olurken, yol kenarlarında gördüğümüz daha kısa olanları 35 veya 10 kV gerilim taşıyan O.G. Enerji dağıtım direkleridir. Projeleri çizilirken öncelikle arazi şekilleri kod lar vb. gibi coğrafi şekiller enerjinin iletileceği iki nokta arasındaki mümkünse uygun olan yol güzergahına bağlı kalınarak çizilir. Enerjinin geçeceği güzergahtaki değişimlere görede direk yükseklikleri, köşe veya durdurucu gibi direk tipleri ve diğer bileşenler seçilir.
 
değerli arkadaşlar ben elektrikçilik ustalık belgemi yeni aldım, ve memleketimde ufak bi dükkan açmayı planlıyorum fakat kafama takılan bir kaç adet soru var lütfen beni aydınlatabilirmisiniz acaba

diyelim ki bi dairenin yada 3 4 daireli bir apartmanın elektrik tesisatını Adan Z ye sayacına varıncaya kadar döşedik bunun plan proje talep işlemleri nasıl oluyor. projeyi biz mi çiziyoruz yada çizdiriyormuyuz, ve fiyatlandırma nasıl yapılıyor hani kullanılan malzeme fiyatı toplanıp üzerine birde işçilik mi konuyor ve bunun gibi bikaç sorular var kafamda siz değerli ustalarımdan biraz yardım ve destek istiyorum.

vereceğiniz cevaplar için çok teşekkürler..
 
slm arkadaslar iki daireli elektrik projesınde diversiteyı kac alıcaz ?
 
arkadaşlar merhaba forma yeni üye oldum cok güzel bir site arkaadaşlar bildiklerini yazmışlar çok teşekkür ederiz ...bende elektrık işinene girdim 2 yıldır şu anda kalfayım 19 yaşındayım ..sadece bir sorum var.. hiç kompanize yapmadığımız için::kompanize ne için yapılır?kontaktörler, kondansatörler, sigortalar,termik manyetikler ve motor koruma şartelleri v.s nasıl bağlayacağız veya bağlantı şeması varsa paylaşabilirseniz bizim gibi toylar da yararlanır ..teşekkür ederim şimdiden..SAYGILARIMLA.
 
ne internet nede okul nede belge en iyisi çekirdekten yetişmiş usts gerçek ustadır profu dahi gelse eline su dökemez belgeler falan hikaye 30 yaşındayım 16 yıldır bu mesleği yapıyorum okullu falanda dedğilim çok e.m.l stajer gördüm daha bağlantı yapmayı bilmiyo
 

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Mesajlar
932,770
Kullanıcılar
453,065
Son üye
jros

Yeni konular

Geri
Üst