Elektrik Akımına Göre Ürünün Kalitesi Belirlenebilir Mi?

peskudal

Üye
Katılım
20 Ara 2016
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba
Önemli NOT: Elektrik konusunda sıfır bilgi sahibiyim bunu baştan belirteyim.

Değerli Hocalarım öncelikle meramımı anlatayım. Fındık üretiyoruz, işliyoruz. Gizli çürükle ilgili problemimiz çok büyük.. Fındık seçmekle ilgili yurt dışından gelen ve dünyaca para verilen lazer makineleri var ama sadece görünüşle ilgili seçim yaptığı için dış çürüğe müdahale edebiliyor. Yani ne insan ne lazer makine iç çürüğü bulamıyor. Son yıllarda hava koşulları nedeniyle de çürükler çok yüksek. Hal böyle olunca afla toksin ve serbest yağ asidi fazla oluyor.. Buda fındık ihracatına sekte vuruyor. İhracat yapıyoruz 3 kuruş daha fazla kazanalım diye.. Fakat ürün geri gelince onlarca kat zarar ediyoruz. Dünya basınında dikkatinizi belki çekmiştir. Türk Fındığı kanserojen madde içeriği nedeniyle çoğu devletler liste başı yapmaya başladı. (Burada fındık fiyatını düşürmek için oyunlar da var tabi ki) özetle bu gizli çürük olayı üreticiye de zarar ihracatçı ya da ülke ekonomisine de külliyen zarar.

Elektrik konusunda sıfır bilgiye sahip olduğumu yeniden tekrarlıyorum. Şimdiden haddimi aştıysam da özür dileyerek sorumu soruyorum:

Fındığa sabit voltajda elektrik verip bunu ölçtüğümüzde sağlam fındık ile çürük fındık arasında akım farkı olacağını düşünüyorum. Çünkü çürük fındık daha yağlı yapıya sahip. Çürük fındığın fizyolojisi daha farklı. Sizce düşüncelerim doğru mu ya da başka bir öneride bulunabilir misiniz.
 
Bu araştırma konusudur.Birlikleriniz,Üniversitelere veya Tübitaka başvursa,daha sağlıklı sonuca ulaşılabilir !
 
öncelikle böyle bir konuyu buraya taşıdığınız için çok memnun oldum. Allah çıktığınız yolda muvaffak kılsın. Forumda bu konuda bir proje bile üretebilecek bir enerji mevcut. Yeter ki insanların iş yoğunluğu had safhaya gelmemiş olsun.
Neyse,
Konu hakkında ne kadar detay verebilirseniz o kadar farklı yorum yapılabilir. İç çürüklü fındık ile normal fındık arasında illa bir fark vardır.
  1. Az da olsa renk vardır
  2. Ağırlık farkı vardır,
  3. Belki boyut farkı vardır.
  4. ya da "x" değeri bir sıcaklıkta gerçek fındığa bişey olmazken çürük fındık kendini belli edecek şekilde elemine de olabilir.
eğer bir makine olacaksa bu farktan yararlanacak.

aklıma daha birkaç şey geliyor. merakla takip ediyorum.
 
Öncelikle Desteğiniz için teşekkür ederim. Ağırlık değişken olduğu için ayırt edici bir özellik değil. Boyutta aynı şekilde ayırt edici bir özellik değil. Gizli çürük de çoğu zaman dıştan bakınca ayırt edilmez. Fark olarak sayabileceğim. Bir kısmında koku fark edilebilir. Gizli çürük de yağlanma fazla olur. Yağlanma iletkenliği etkiler mi acaba? bunu siz daha iyi bilirsiniz.
 
NORMAL FINDIK
20161220_183930.jpg

İÇ ÇÜRÜK (GİZLİ ÇÜRÜK)
20161220_183936.jpg

DIŞ ÇÜRÜK
20161220_183942.jpg


DURUM BU DAHA İYİ FİKİR VERMESİ AÇISINDAN FOTOĞRAFLARI ATTIM.
 
DuruM oldukça karmaşık. Fındıkların üzerinden elektrik akımı geçirmek gibi bir teknik e hiç ihtimal veremiyorum.
Koku üzerinden gidilebilir. Boyutları küçük fındıkların koku ile ayrı edilmesi bir problem
Tespit edildi ancak ayıklanmaşı başka bir problem.
Çok ciddi bir arge gerektiriyor.
Nette bununla ilgili çalışma var mı bakayım.
Yanlış anlamayın buradadan da devam edebilirsiniz ama şayet unv gidecekseniz ziraat fakültelerinden bunu azaltacak etkenler neler olabilir diye bir hocanın çayını içmeyı deneyin
 
Farklı açıdan ele alın elektrik değil de termal olabilir, fazla yağ olmasıyla görüntüde farklılık şeklinde tespit edilebilir, kısa süreli sıcak veya soğuk işlem sonrası normal ve çürük deneklerin görüntüleri karşılaştırılmalı, belki mor ötesi kamera hatta ... Başarılar dilerim.
 
DuruM oldukça karmaşık. Fındıkların üzerinden elektrik akımı geçirmek gibi bir teknik e hiç ihtimal veremiyorum.
Koku üzerinden gidilebilir. Boyutları küçük fındıkların koku ile ayrı edilmesi bir problem
Tespit edildi ancak ayıklanmaşı başka bir problem.
Çok ciddi bir arge gerektiriyor.
Nette bununla ilgili çalışma var mı bakayım.
Yanlış anlamayın buradadan da devam edebilirsiniz ama şayet unv gidecekseniz ziraat fakültelerinden bunu azaltacak etkenler neler olabilir diye bir hocanın çayını içmeyı deneyin

Farklı açıdan ele alın elektrik değil de termal olabilir, fazla yağ olmasıyla görüntüde farklılık şeklinde tespit edilebilir, kısa süreli sıcak veya soğuk işlem sonrası normal ve çürük deneklerin görüntüleri karşılaştırılmalı, belki mor ötesi kamera hatta ... Başarılar dilerim.

Tespit konusunu aşabilirsek kademeli olarak ilerleyebiliriz. Akademik olarak konuyu nereye taşıyabileceğimi bilmiyorum. Burada bir şeyler çıkarabileceğimiz umudundayım.

Röntgenle bu fındığa bakılabilir ama bu seri bir şekilde nasıl yapılır hadi seri bakıldı seri bir şekilde nasıl tespit edilip nasıl toplanır hadi o da yapıldı röntgenle incelemek daha değişik maliyetler çıkarır gibi geliyor bana. Elektrik konusunda bir şey yakalayabilirsek seri üretim için daha uygun olur gibi geliyor bana. Şöyle bir durum var bir fındık işeme tesisi günde binlerce ton ürün işliyor. Tam rakamlardan bahsedecek olursak ortalama seviye de bir tesis 80.000 KG iç fındık fındık işer. Bir fındıkta ortalama 0.8 Gram geliyor. Yani Günlük incelenecek ürün miktarı 10.000.000 Adet. Ortalama yüzde 10 atık aldığımızı farz edersek 1.000.000 Adetlik müdahale yapılması gerekecek. Elektrik ile bir farklılık yakalayabilseydik aklımda şöyle bir şey vardı:

Fındıklar bir birine temas etmeden (yer çekimi esasına göre ya da hava ile) boru gibi bir şeyin içinden geçirilecek. Her boruda belirli bir kısımda devre uçları olacak ve de minik açılır kapak olacak(atık kapağı). Her geçen fındık devre uçlarına deyip geçecek ve otomatik ölçüm olacak eğer akım istenilen seviyede değilse kapak açılacak fındık atık kapağından ayrılmış olacak. Eğer sağlamsa kapak açılmayacak fındık ilerleyip gidecek. Benim hayalini kurduğum sistem bu. Tabi siz eğer elektrik ile ayırt edici bir farklılık gözlenemez diyorsanız benim ki hayalden öteye gitmeyecek.
 
Her geçen fındık devre uçlarına deyip geçecek ve otomatik ölçüm olacak eğer akım istenilen seviyede değilse kapak açılacak fındık atık kapağından ayrılmış olacak.
bu dediğiniz yalıtkan özellikteki fındıkları için mümkün olmayan bir yaklaşımdır.
 
% yüzde 6'sı su % 60'da yağ iletkenlik yok mudur?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,126
Mesajlar
933,361
Kullanıcılar
453,199
Son üye
mosmanali01

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst