Elektrik dağıtım şirketinde bakım mühendisi olarak göreve başlayacağım - maaş

Devlete atanamamış olsaydın ne yapardınız merak ediyorum valla özelde sizin o ücrete yakın bir parayla başlayacağınızı düşünüyor muydunuz? Bize bir şey battığı yok Allah daha çok versin ancak mühendis olmuşunuz biraz mütevazi olmalısınız gerçi mühendis olmakla bu iş olmaz ama çok şükür halimize diyeceğinize "Biliyorum özele göre çok düşük, napalım milletimiz için çalışıyoruz bu kutsallık bize yeter" şeklinde ukala bir mesaj ile kendinizi kanıtlamış oldunuz. Kendim için söylemiyorum ama 2000 lira ve hatta daha aşağısına maaş ile çalışan mühendis arkadaşlarımız var yazdıklarınızın onlarında okuyacağını düşünerek mesajlarınızı yazmanızı dilerdim sonuçta onlarda çalıştığı şirkete bu ücretleri görünce içlerinden sövüyorlar, üzülüyorlar dahası adam 3500 alıyor ve bizim daha da çok aldığımızı düşünüyor şeklinde algılıyorlar biliyorum biraz daha yazsam polemiğe geçecek bu konuşmalar ve sizin mesajlarınızda önceden bildiğim gibi yeterince uzun mesajlarla cevap vereceksiniz falan filan. Konunun amacından çıkmamasını seçip herkese başarılar diliyorum.
 
Geç ustam bunları evet uzun cevap vericem, konuyu durduk yere benim başka bir konuda yazdığım mesaja çekip ondan sonrada konu sapmasın ne demektir.

Ben o konudaki mesajım, özel sektör fırsat bilmem ne diyenler için kinayeli cevaptı. Ben yeni mezunda değilim, özel sektörde çalıştım, deneyimim çok uzun değil ama yeterince gördüm. Bana şehir dışı işler hariç maksimum 2 bin lira teklif edilmişti, hatta 800 lira teklif edende vardı. Bu maaşı özel sektör elbette vermiyecek, daha doğrusu malesef vermiyecek. Çünkü mezun sayısı ve yapılan işlerin niteliği mühendisliği bu hale getirdi.

2 bin liranın altında çok çalışan mühendis varsa, kpss orda arkadaş, matematik, ıvır zıvırla yapılan sınav olduğuna göre girersin devlete minumum 3 bin lira cepte olur. Niye girmiyorlar , mazoiştler mi? demek her isteyende devlete giremiyor.

Bırakın benle kıyaslamayı , Şu an 22 yaşında bayan bir resim öğretmenini düşün, tarih 26 temmuz ve şu an bu bayan resim öğretmeni arkadaşımız saat 9 itibariyle yatakta keyif yapıyordur. Çünkü yazın biliyorsunuz ki okullara kapalı ve gerçek anlamda yatarak maaaş alıyorlar. ve maaşı en kötü 1.800 lira her ayın 15 nde yatıyor.Okullarda açılınca 2 bin lirayıda geçicek. Acaba bu resim öğretmeni arkadaş, devlet yerine başka bir yere girse bu ücreti alır mı??????? Bu 22 yaşındaki bayan resim öğretmeniyle 2 bin lira maaş alamayan 28 yaşında bay mühendisi kıyaslayalım???? onu geçtim fizik tedavici yeni mezunlar 4 bin lira işe başlıyorlar, sizce ne biliyorlar, sağlık teknisyenlerin maaşları da 2 bin liranın üstünde hemde haftaiçi 4 olmadan paydos ediyorlar, bu konuda fikriniz???

Ben bilerek ve isteyerek azimle çalışarak kpss yi kazandım, zaten her zaman dediğim gibi eğere devlete giremeseydim de uzun süre piyasada mühendislik yapmaya da niyetim yoktu. Ben para için kamuyu seçmedim, sonuçta 10 yıl sonrada alacağım para bu enflasyona göre şu anki maaş mertebesinin 100-150 lira fazlası olur. Özelde çalışan çoğu arkadaşımda benden fazla kazanır o zaman ama benim cumartesilerim, yıllık izinlerim olur ve sömürücü bir tempom olmaz. Düzenli bir hayatım olur. Bakın bu cuma günü saat 3 gibi paydos edicem, akşama büyük ihtimal eskişehirdeki kuzenime varmış olucam. Beraber bu haftasonunu geçircez. Allah kısmet edersede pazartesi yine iş başında olucam. Bu imkanı bile özel sektörde ben bulamadım. Benim derdim imzamda açıkladığım gibidir.

Devletin verdiği ücretlerde sorun yoktur, özel sektörün verdiği ücretlerde sorun vardır. çalışma şartlarında büyük sorunlar vardır. hastalığı yanlış yerde arıyorsunuz. Ben 3.500 lira değil 800 lira kazansaydım devlette hoşunuza giderdi belki, orda yaptığım kinayeyi bile ukelalık diye adlandırmak, sadece ve sadece talihsiz bir yanlış anlamadır.
 
Son düzenleme:
Yazacaklarım size cevap niteliğinde olmaması dileği ile bundan 15 sene önceye kadar devlet memuruna, kamuda çalışana kız vermezlermiş ancak şu an kamu da temizlik hizmetlerinde çalışan bir kişi bile 1700 civarı ücret alırken mühendislerin kamuda 3000 3500 alması abes gelmiyor ancak tek sorun özel sektörde patron senin ne bildiğine, deneyimine vs. birşeylerini bakar sonra kılı kırk yararak ücretini arttırmaya çalışırsın kamuya yeni atanmış biri ile senin bilgilerin eş değer desek bile senin tecrübeli olup olmadığına bakılmıyor kovulma derdin olmuyor özelde hem düşük ücret hem uzun saatler hem kovulma riski hepsi bir ne kadar mantıksız geliyor. İlerde bundan 15 sene önceki gibi olup işler değişir mi diye düşünüyorum şu an ülkemizde 150 den fazla üniversite oldu yılda kaç bin mühendis veriyoruz ve de git gide artıyor kendim hatırlıyorum Mustafa Kemal Üniversitesi'nde okuyan biri ile tanışmıştım ve o zamana kadar o okulun adını ilk kez duymuştum Hatay'daymış 3. sınıfa gelmiş daha bir board üzerinde 2 direnci seri bağlamamış. Doğuya doğru gittikçe adını bilmediğim üniversite sayısı daha da çok artıyor. Her ilde bir üniversite olmasının amacını hiç anlamadım zaten herkes okumak zorunda değil herkes okumamalı. Sonra da kendi kendimize üniversite mezunu işsiz diyoruz. Demem o ki bunca üniden hiç bir bilgi edinmeden mezun olan arkadaşlar öss gibi kpss'ye çalışıp devlete atanıp 3500 lira alırken bizim gibiler o ücretleri ne zaman göreceğimizi bilmiyor. İşte bu yüzden demem o ki teknik bilginin de sınanması gerek (Not bu bahsettiğim olay sizle alakalı değildir.)
 
Her zaman söylerim, hayatı basit oynayacaksın. Sonuçta bizi iş için yaşamıyoruz, hayatımızı devam ettirmek için çalışıyoruz. Ama sistem o kadar kaymış ki bu amacımızı tüm hayatımız iş olmuş. Benim istediğim günümüz şartlarında benim özel hayatıma en az müdahale eden bir işte çalışmak, geri kalan vakti mümkün olduğu kadar kendimce yaşamak.

Yıldızdan mühendis olarak mezun olan, çankırı da iktisat okuyup mezun olana göre daha zor bir iş yaşamını tercih etmiş oluyor. Bilmeden bu tercihi yapıyor. Evet çankırıda iktisattan okuyan çok daha fazla kazanacak ama hayatı çok daha zor geçecek. Hep bir iş stresi yaşayacak, sonuçta ölüp gidecek. O kadar çok örnek gördüm ki fazlasını söylemeye gerek yok. Özellikle biz teknik elemanlar her geçen gün şartlarımız kötüye giderken, biz hala mesleki boyuttan her olaya bakıyoruz. Hadi itiraf edelim insan olduğumuzu sosyal bir varlık olduğumuzu da unutuyoruz. hep daha çok para kazan hep daha çok kazan, sonra?? İşte bunu gören benim gibiler için hayat bu değil. Dışardan bakanda diyor adam mühendis oldu hayatı boyunca 3-5 bine nasıl bir hayatı sınırlandırabilir ki, oysa o adam bu hayatta çok daha mutlu, bunu kim bile bilir.
 
Siz olayın para boyutundan ; devlet özel boyutundan bakıyorsunuz ; ben başka bir boyutundan söz edeyim ; ben devlette çalıştığım halde bile güncel teknolojiler hakkında kendimi yetiştirebilmek ; sahip olduğum mesleki bilgilerimi unutmadan sürekli fasılalarla tazelemek ; işyerimde benimle ilgili bilgi sahibi olmam gereken ne varsa onlara hakim olmaya çalışmak yüzünden sürekli sosyal hayatımdan bu işlere vakit ayırıyorum ; işde çalıştığım yetmezmiş gibi akşamları da evde bilgisayarın başında bir şeyler çözmeye çalışıyorum ; ha devlette çalıştığım için bunları kimse benden istemiyor belki gelecek istemiyecek de ama ben bir teknik eleman olarak bunu kendime bir görev bildim ; işime sonuna kadar hakim olmalıyım ; bana ne para veriliyorsa kuruşuna kadar da haketmeliyim ; bu açıdan bakılırsa hiç bir teknik elemanın da ben kartımı bastığım zaman işim biter artık özel hayatım başlar diyebileceği bir devirde yaşadığımızı sanmıyorum ; bizim hocamız Elektronik de gece alim yatan sabah cahil kalkar derdi aynen o devirdeyiz ; kartını bastığı zaman mesaisi bitenler beden gücüyle iş yapan kesimdir ...........
 
valla anlaşmalar brüt üzerinden yapılır genelde. ama arkadaşların da dediği gibi 2000 brütün neti bir şey kalmaz. muhtemelen o nettir. ancak şehirden şehire değişir. pahalı bir şehirde yaşıyorsan ücret gerçekten aynı sektörden olarak lanet okuyabileceğim bir ücret..
 
Arkadaş beden gücüylede yaşayan ölücekte, akıl gücüyle çalışan ölmeyecek sanırım. Neden hayatımızın tümüne iş ile ilgililenerek geçiriyoruz. Benim olayın para boyutu olmadığı mesajlarım da çok açık belirttim. Benim derdim hayatı yaşamak bunu da ülkemin şartları da en iyi devlet verebiliyor. Evet kartı bastığımda okuttuğumda daha doğrusu işten çıktığımda aklımda iş kalmasını istemiyorum. İsteyen mesleki hobilerini devam ettirir onun seçimidir o, benim seçimimde budur. Bide olayı abartmayalım, NASA daki mühendisler proje üzerlerine çalışmıyorlarsa çalışma saatleri haftalık 35 tir. Proje dönemlerinde 35 saati geçiyor, mesai ücret konularıyla ilgili yeni tasarı geçti Amerikan meclis alt komisyonunda. Biz bu adamlar sabah akşam işleriyle yatıp kalktığını sanırız. Aynısı japonlar içinde geçerli. Sabah cahil kalkın arkadaş, tek probleminiz cahil kalmak olsun. Şu ana kadar Türkiye de gördüğüm elektronikçide yazılımcının da derdi daha fazla nasıl para kazanırımdı. Kişisel ilgi dışında olayın boyutu budur. Başka bir dünya yok, kapitalist düzen insanları kör eder, rekabeti emreder, insanları işine köle eder, daha doğrusu sermaye sahiplerine.

Çok net, işim biter, çıkarım hayatımı yaşarım. İşime döner kaldığım yerden devam ederim. Saat 14 e yaklaştı,benimde son mesai saatlerim. Herkese iyi hafta sonları iyi tatiller.
 
Slm sayın yelek 87 ...Öğretmenlerin yaz tatili sömestir tatili öğretmenlere göre değil çocukların durumuna göre ayarlanmıştır..Eğer bu çalışma öğrenci baz alınmasaydı inan ki sömestri , yaz tatilini hayatta göremezdik..Bir kişi her ne meslekte çalışırsa çalışsın haftada 2 günlük tatil onun olmalı bence...kişinin mesleği ne kadar bedenen ve beyin olarak yorgun düşerse 2 günlük tatil onu ayağa kaldırır diye düşünüyorum...Öğretmenlerin de işi artık çok zor oldu..Bu işin içinde olarak birkaç branş dışında devlet kadrolarında görev almak hiç kolay değil..KPSS puanı 85 ile 100 puan arasında seyrediyor..Allah size de atanamamış öğretmenlere de yardım etsin...
 
Kusura bakmayın ben bu fikrinize katılmıyorum ;hiç bir ülkenin ufkunu mesaisini kart saatleriyle sınırlandıran insanlar çizmiyor ; ha benim böyle kaygılarım yok umrumda da değil bu ülkenin geleceği ; idealizmle hiç işim olmaz diyorsanız söylenecek söz yok ........
 
Kusura bakmayın ben bu fikrinize katılmıyorum ;hiç bir ülkenin ufkunu mesaisini kart saatleriyle sınırlandıran insanlar çizmiyor ; ha benim böyle kaygılarım yok umrumda da değil bu ülkenin geleceği ; idealizmle hiç işim olmaz diyorsanız söylenecek söz yok ........
GALİBA DA ONU SÖYLEMEYE ÇALIŞIYO...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst