Elektrik gözle görülemez ise şimşekleri vede yıldırımları nasıl göre biliyoruz?

alfa romeo

Beyinci Ali Usta
Yönetici
Yönetici
Katılım
26 Eki 2007
Mesajlar
2,514
Puanları
206
Yaş
67
yıldırım ve şimşek çok yüksek bir ses üretiyor ,bu sesin sebebi nedir ?
enerjinin atlama sesimi?
Elektrik gözle görülemez ise şimşekleri vede yıldırımları nasıl göre biliyoruz?

Tesla bobini ile yaptımız deneylerde bu patlama sesi gelmiyor su şırıltısını andıran bir ses duyabiliyoruz,neden?
Fikri olan, yorum getirecek herkeze teşekkür ederim
 
Gök gürültüsü, şimşek çakmasının peşinden hızla yer değiştiren havanın hareketinden meydana gelen sestir. Yıldırımı meydana getiren çok kuvvetli elektrik akımı, kısa süre içinde çevresindeki havayı şiddetle ısıtır. Bu ısınma sonucu çok ani bir şekilde genleşen hava, hızla daha soğuk havanın bulunduğu yerlere dalar. İşte havanın bu hareketinin meydana getirdiği dalga, gök gürlemesini veya gök gürültüsünü hasıl eder.

Gök gürültüsünün çeşitli sesleri vardır. Ağır ve derinden gelen bir ses, gök gürültüsünün uzaklardan geldiğini gösterir. Çatırtılı gök gürültüsü, yıldırımın birçok kollara ayrıldığında duyulur. Şimşek çakmasından sonra duyulan en kuvvetli sesi, yıldırımın asıl gövdesi; arkadan gelen sesi, ayrıldığı kollar meydana getirir. Ses hızı, ışık hızından çok küçük olduğundan, gök gürültüsü daima şimşek görüldükten sonra duyulur.

Yapılan incelemelere göre, dağlık bölgeler hariç, gök gürültüsünün 30-40 saniyeden fazla sürdüğü pek görülmemiştir. Yapılan tetkiklerde bazı bilim adamlarına göre şimşek ve bunun sonucu gök gürültüsünün meydana gelmesi için elektrik yüklü bulutların uçlarındaki sıcaklığın 28°C'ye yükselmesi gerekmektedir. Bundan başka, bulut içinde buz parçacıkları ve su damlalarının aynı anda mevcut olmaları, şimşeğin akması için gerekli görülmektedir. Böyle bir durumda bulut içinde sıcaklık -20°C olduğu seviye etrafında pozitif elektrik yüklü ve 0°C ile ile 10°C arasında bulunan büyük bir alanda ise negatif elektrik yüklü bir merkez bulunur. Bu merkezler esas elektrik boşalım merkezleri olup, şimşek bu merkezler arasındaki kanalda meydana gelir. Kanalın sıcaklığı bir anda hemen hemen 10.000° C'ye yükselir. Bu ısınma sonunda süratle hacmi genişleyen havadan gürültü olarak dalgalar yayılır.

Gök gürültüsü bazan şimşek mahallinden 64 km uzaklardan, ses dalgalarının aşağı atmosferde kırılmalara uğradığı zamanlarda 16-25 km ötelerden işitilebilir. Buna karşılık bazen 16 km'den çok daha kısa mesafelerden bile işitilmediği olmaktadır. Sesin hızı saniyede yaklaşık 340 metredir. Mesafeyi tahminen bilmek istenirse, bir şimşek çakınca saate bakılır ve dinlenir, birkaç saniye sonra gök gürültüsünü işitirilir. Aradan kaç saniye geçmiş ise onu 340 m/s ile çarpınır; mesela 7 s · 340 m/s = 2380 metredir.

kaynak: wikipedi


tesla deneylerinde ise havaya bu kadar hızlı bir şekilde ısıptıp soğutmadığımıza göre sadece arkın sesi duyulması normal
 
yıldırım ve şimşek çok yüksek bir ses üretiyor ,bu sesin sebebi nedir ?
enerjinin atlama sesimi?
Elektrik gözle görülemez ise şimşekleri vede yıldırımları nasıl göre biliyoruz?

Tesla bobini ile yaptımız deneylerde bu patlama sesi gelmiyor su şırıltısını andıran bir ses duyabiliyoruz,neden?
Fikri olan, yorum getirecek herkeze teşekkür ederim

Ben ce gökgürültüsünün sebebi açığa çıkan enerjinin çok kısa bir sürede transfer olmasındandır.
 
Ben olayın bir sentez olabilecegi düşüncesine kapıldım enerji yüklü iyonların negatif ve pozatif potensiyelinin yeterli yogunluga ulaşmasıyla nemin bir iletken vazifesi görerek enerjinin deşarjına imkan verdigini ,enerji boşalımı anında su iyonlarının parcalandıgını ve [H2o+enerji > H.o.o +H2o= 2H>3o şeklinde bileştigini açıga cıkan hidrojenin patlayarak her seferinde farklı oranlarda duydugumuz sesi üretebilecegi kanaatine vardım çünkü ozon tabakamızın dogal üretim kaynakları şimşek ve yıldırımlardır açıga çıkan hidrojende ısı ve ses enerjisine dönüşüyor diye düşünüyorum
 
Ben olayın bir sentez olabilecegi düşüncesine kapıldım enerji yüklü iyonların negatif ve pozatif potensiyelinin yeterli yogunluga ulaşmasıyla nemin bir iletken vazifesi görerek enerjinin deşarjına imkan verdigini ,enerji boşalımı anında su iyonlarının parcalandıgını ve [H2o+enerji > H.o+o + H2o= 2H>3O şeklinde bileştigini açıga cıkan hidrojenin patlayarak her seferinde farklı oranlarda duydugumuz sesi üretebilecegi kanaatine vardım çünkü ozon tabakamızın dogal üretim kaynakları şimşek ve yıldırımlardır açıga çıkan hidrojende ısı ve ses enerjisine dönüşüyor diye düşünüyorum

Bu ön görümü test etmeyi düşünüyorum nasıl bir test ortamı kurabilirim?
sıcak havaya yapay ( -) iyonlaşmayı sağlamak icin toz zerreçiklerini hangi şartlarda ekleye bilirim ? kontrol etmem gereken gaz 2H mi olmalı yoksa 3O (ozonmu)?
(+) pozatif kutbu soguk buharla sogutuculardan saglayabiliyorum.Sıcak buharlaşma ile (-) iyonlaşmayı saglatamıyorum !
açaba soguk hava ısı birimleri ile sıcak hava ısı miktarı hızlı degiştiginden mi uygun ortamı kuramıyorum?
elimde 10000 uf 200 volt 10 adet kondansatör var bunları ortamdan izole ederek farklı iki elektrotla (+/-) kutupları soguk sıcak ortamlara yerleştirsem kutuplaşma olabilirmi?
 
Düşündüğünüz deneyi gerçekleştirebileceğinizi pek sanmıyorum. Çünkü yıldırım oluşumunda gökyüzünde çok büyük bir yüklenme oluyor. Ama havada iyonlaşma sağlamak istiyorsanız. Negatif iyon jeneratörleri var. Bunlar çıplak halde pek satılmıyor sanırım ama hava temizleyicilerin iyonizer özelliği olanlarda var. İşim sebebiyle kendim test ettim. Gerçektende havadaki partikülleri yükleyerek negatif iyonlara dönüştürüyor. Normalde 700-800 iyon/cm³ olan iyon yoğunluğunu 10.000.000-15.000.000 iyon/cm³ civarına çıkarıyor.
 
Elektrik gözle görülemez ise şimşekleri vede yıldırımları nasıl göre biliyoruz?

o gördüğümüzde elektrik değil. bulutlar yüklü olsada olmasada aynı bulut görüntüsündedir üzerindeki elektriği göremeyiz. gördüğümüz deşarj anında lamba veya elektrik rezistansında olduğu gibi elektrik enerjisinin ısı ve ışık enerjisine dönüşüm anı, ısıyı yeryüzünen hissedemeyiz ışığı görürüz.
 
Merhaba Arkadaşlar,

Acaba Teslanın Yıldırımı Depolamayla iligli fikriyatına dair kaynağınız var mı!?

Türkçe yaptığım aramalarda çıkmadı!

Ya da önceden öğrendiklerinizi paylaşır mısınız ?
 
o gördüğümüzde elektrik değil. bulutlar yüklü olsada olmasada aynı bulut görüntüsündedir üzerindeki elektriği göremeyiz. gördüğümüz deşarj anında lamba veya elektrik rezistansında olduğu gibi elektrik enerjisinin ısı ve ışık enerjisine dönüşüm anı, ısıyı yeryüzünden hissedemeyiz ışığı görürüz.

Zaten sorunun (NE?)si (NASIL?) ı bunlar.
Lambadaki rezinstas burda : NE
Patlama rezinstasta olmadıgından : Nasıl da (patlama )

tamam hava genleşiyor tesla bobininde su sesi gibi geliyor demiştik !burda havanın genleşmesi üretilen hidrojen miktarı ile dogru orantılı .

Bende birtest yapayım dedim

8m 20cm uzunlugunda 70 mm çapında cam deney tüpünün içine 87c sabit su buharı pompalatıp bir başına krom anot diger başına bakır katod yerleştirip 7200 V ac voltaj verdimde önce (8sn ) camın iç yüzeyinde şerare yaptıktan sonra peş peşe iki patlama tesbit ettim .

Tüpün iki başıda açık olmasına rağmen camın krom anot'a yakın bölümünden önce eğrildigini sonrasında eğrilen bölgeden bir karış 24 cm ilerisinden kırıldıgını gözlemledim .havada kesif bir ozon kokusu oluştu

Yanlız patlama kulakları sagır edebilecek seviyede yüksekti sanırım deney tüpünün iki başıda kapatılsaydı deney tüpünden eser kalmazdı deneyi

Tekrarlamak için tüpü onarmam gerekiyor tüpü bu sefer 12 metreye çıkaracagım voltajı'da 10000 v ta ve kesinkikle açık alanda yapacagım .

Patlatmanın tepkileri hoş oluyorda konuyu açıkladıgım da delimisiniz siz diye kibarca sormuyorlarmı :mad: bazen bende deli olduguma inanasım geliyor .

Adamlara ne dert anlatıyorsun TÜP patladı de geçgit .
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,726
Mesajlar
929,291
Kullanıcılar
452,445
Son üye
mutluneset

Yeni konular

Geri
Üst