Elektrik gidince devreye giren sistem

erman83

Üye
Katılım
5 Şub 2012
Mesajlar
102
Puanları
1
Yaş
43
Arkadaşlar merhaba, 18650 pilim var bunun şarj devresini (TP4056) hazır olarak bağladım. Ancak ben bu pil ile çalışacak ledleri sadece elektrik gittiğinde pille çalışsın istiyorum. Elektrik (5V) bağlı iken TP4056 den çıkış aldığımda enerji sürekli pilden geliyor. Bu da pilin sürekli boşalıp şarj olmasına neden olarak pilin ömrünü kısaltıyor. Ben pil hazır şekilde dursun, sadece kendi kendine boşaldığında dolsun. Elektrik varken, ledler elektrikle çalışsın, elektrik gidince sadece pille çalışsın istiyorum. Aslında araya bi şotki diyot la bunu yapabilirsin ya da röle. Ama ben çok basit transistor veya mosfet kontrollü açma kapama istiyorum.
Sonuç: Enerji varken hem ledler çalışsın hem de pil dolsun. Ama ledler sadece elektrik akımı ile yansın. Pil sadece elektrik yokken devreye girsin.
 
Arkadaşlar sanırım anlatamıyorum bende hata bunu anladım. :) ama, yazılanları okumadan yorum yapıyorsunuz. Röle olmuyor diyorum hala röle devre resmi atıp, gereksiz yazı yazıyorsunuz. Emeğinize yazık. boşuna yazmayın. Şotki nin geri kaçırması bilgisini bilmeden, Şotki koy diyorsunuz.

Sorun şu: Lİ-İON pil şarj devresi takılı, bu hazır devreden çıkış alınca, sürekli pilden almış olacağım. Ben bunu istemiyorum. Çünkü sürekli pili boşaltıp dolduracak sistem ve piller çöp olacak. Bunun yerine, eksi ortak olmak koşuluyla, Şebeke beslemeli devre (yani alarm sistemi) sürekli devreyi besleyecek aynı zamanda pilin şarj modülünü besleyecek. Bu arada şebeke giderse piller devreyi besleyecek. Bu kadar basit.

-1n4001-1N4007, Şotki olmuyor. Geri kaçırıyor ve voltaj düşüyor.
-Röle olmuyor. Bobin çok ısınıyor.(Yıllarca akım çekecek)
-artıyı ortak kullanıp, eksiyi kesip, devam ettiren devre olmuyor. Çünkü li-ion pil devresinde eksi zaten ortak.

Sonuç: bana şebeke varken 5V max. Gerilim ile, hem TP4056 yı, besleyecek aynı zamanda devreye 5V verecek, şebeke gittiği zaman ise, TP4056 nın pili devreye girecek ve pille devreyi besleyecek sistem lazım. Eksi ortak olacak, artı ise, şebeke varken sadece şebekeden alıp pilden almayacak, şebeke yokken sadece artıyı pilden alacak.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Forum istatistikleri

Konular
129,308
Mesajlar
925,170
Kullanıcılar
451,753
Son üye
DursunB

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst