Elektrik kalfalık ve ustalık sınavına girecekler için önemli bilgiler

morbeyaz

Üye
Katılım
21 Ağu 2008
Mesajlar
534
Puanları
6
Yaş
40
Selam Arkadaşlar,


Elektrik kalfalık ve ustalık sınavına gireceklere bazı bilgiler vermek istiyorum.

Öncelikle elektrik kalfalık sınavının çıraklık eğitim merkezlerinde adı
Elektrik tesisat ve pano monitörlüğü geçmektedir.

sınavlar şubat, mayıs ve eylül aylarında çıraklık eğitim merkezlerinde yapılmaktadır. Kalfalık sınavına girecekler sınavı bir günde değil, Bir haftaya yayılmış günlerde ve çoğunlukla sabah 11 ve öğleden sonra saat 2 gibi sınava girerler. Denklik işlemleri için avrupa yakasında oturanlar Güngören çıraklık eğitim merkezine ( bu merkez şu an binanın depreme dayanıklı olması için kuvvetlendirilmektedir. Yeni adresi sitesinde yazmaktadır. )
Anadolu yakasında oturanlar için çıraklık eğitim merkezinin adresini bilmiyorum ama sahrayıcedid de diye duymuştum.

KALFALIK SINAVINA GİRECEKLERİN SORUMLU OLDUĞU DERSLER

1. Elektrik Elektronik teknolojisi
2. Arıza analizi
3. Elektrik esasları
4. Elektrik tesisat projeleri
5. Endüstriyel kontrol
6. Ölçme tekniği ve elektronik
7. Ortak beceri
8. Pano tasarımı ve montajı
9. teknik resim ve meslek resmi
10. Uygulama ( okuldaki bazı elektrik işlerini yaptırıyorlar )

Her dersten en az 10 en fazla 20 soru çıkıyor. Bu soruların bazıları test usulü, bazıları ise yazılı usulü yapılıyor.

Lise mezunu iseniz bu derslerden sorumlusunuz. Eğer lise mezunu değilseniz, yukarıdaki derslere ek olarak,

1. Mesleki bilgisayar
2. Din kültürü ve ahlak bilgisi
3. İşletme bilgisi ve toplam kalite
4. Matematik ve meslek matematiği
5. Türkçe

Derslerinden de ayrıca sorumlusunuz.



USTALIK SINAVINA GİRECEKLERİN SORUMLU OLDUĞU DERSLER.

1. Çalışma hukuku
2. Ekonomi
3. İnsan sağlığı ve iş güvenliği
4. İş ve insan ilişkileri
5. Muhasebe
6. Sigorta ve vergi mevzuatı
7. Yapı elektrik ve kuvvet tesisleri
8. Uygulama

Derslerinden sorumludurlar.

Kalfalık sınavı derslerine çalışmak için bir kitapçık verilmemektedir. Megep sitesine girilmesini ve birebir olmasa da benzer derslere çalışılmasını söylemektedirler. Ben bu şekilde çalışmıştım. Sınavların kolay olmadığını söylemek isterim. Sınavlar kolay diyen arkadaşlara bir şey diyemem. Eskiden girmiş olabilirler. Dijital elektronik kapıların çiziminden tutunda, elektronik parçaların teknik çizimi gibi sorular çıkıyor. Yanınızda cetvel ve kurşun kalem götürmenizi tavsiye ederim. Mülakatta, elektrik enerjisinin nasıl elde edildiğini ve akım, watt ve volt hesabını akıldan yapmanız için sorular soruyorlar.

Ders notlarını bulamazsanız, kalfalık ders notları için
Mesleki ve Teknik Egitim Alanlari Program ve Dokumanlari
Linkine tıklayıp pdf dosyalarını bilgisayaranıza indirebilirsiniz. Linke tıkladıktan sonra sağdaki modüller yazına tıklayarak Elektrik ve elektronik teknolojisi alanı yazısına tıklamanız gerekmektedir. Derslerin adı tam olarak çıkmıyor ama bir benzerlerinin adı yazıyor.

Ustalık sınavına girecekler için kitapçık veriliyor ve bununda ücreti 10 lira idi. Zam geldiyse bilemiyorum. Son olarak söylemek istediğim, elektrik mezunu olmayan ve düz lise veya farklı bir lise dengi mezunu olupta kalfalık belgesi almak isteyen arkadaşlara kadıköy de bir eğitim kurumunun çıraklık belgesi verdiğini söylemek isterim. Ben çıraklığı bu firmadan aldım ve kalfalık sınavına girdim. Bir buçuk yıl eğitim görmek yerine 8 pazar eğitim alarak bu çıraklığı almak mümkün. Reklam yapmak istemediğimden firma adını vermek istemiyorum. Öğrenmek isteyen özelden mesaj atarsa cevap yazarım. Umarım faydalı olmuşumdur. Sağlıcakla kalın.
 
Son düzenleme:
ya kardeşş bende yeni başvurdum ustalık belgesi için benim sınav tarihim 29 hazirandan ama başka bir bilgi vermediler sadece sınavtarihi var elimde sınava nası çalışacagız nasıl ders notu alacagız bilmiyorum ben meslek lisesi mezunuzum Elektrik bölümü yardıöcı olrsan sevinirim ****@hotmail.com
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ya kardeşş bende yeni başvurdum ustalık belgesi için benim sınav tarihim 29 hazirandan ama başka bir bilgi vermediler sadece sınavtarihi var elimde sınava nası çalışacagız nasıl ders notu alacagız bilmiyorum ben meslek lisesi mezunuzum Elektrik bölümü yardımcı olrsan sevinirim ****@hotmail.com

morbeyaz vermiş hangi derslerden sorumlu olduğunu :
1. Çalışma hukuku
2. Ekonomi
3. İnsan sağlığı ve iş güvenliği
4. İş ve insan ilişkileri
5. Muhasebe
6. Sigorta ve vergi mevzuatı
7. Yapı elektrik ve kuvvet tesisleri
8. Pratik Uygulama

forumda arama yaptırır isen bulabilirsin , bunlarla ilgili örnek soruları - önceden çıkmış- vermiştim...

Bunlardan seni zorlayabilecek olan devamlı kanun ve yönetmelikler değiştiğinden ötürü " Sigorta ve Vergi mezuatı " olabilir... Bunlarda genel mevzuattan zorarlar .Örneğin KDV oranları , Gelir vergisi hangi ay yatırılır.Defter tasdiki hangi ay yapılır gibi...Piyayasa da isen zaten bilirsin..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın nesta_03 Arkadaşım

Çıraklık eğitim merkezinden bir kitap veriyorlar. Sana kitabı vermeyi unutmuş olabilirler. Geçen sene 10 liraya bu kitabı mecbur satıyorlardı. Çıraklık eğitim merkezine gitmeni tavsiye ederim. Meslek lisesi mezunuysan derslerde pek zorlanmazsın.
 
ya kardeşş bende yeni başvurdum ustalık belgesi için benim sınav tarihim 29 hazirandan ama başka bir bilgi vermediler sadece sınavtarihi var elimde sınava nası çalışacagız nasıl ders notu alacagız bilmiyorum ben meslek lisesi mezunuzum Elektrik bölümü yardıöcı olrsan sevinirim ****@hotmail.com

Meslek Lisesi Elektrik bölümü mezunlarıda ustalık belgesi için sınava giriyormu :mad: ?
 
Sayın mstyalvac


Meslek lisesi Elektrik mezunları sadece sınava girerek elektrik teknisyenlik belgesini alabiliyorlar. Gireceğiniz sınavın dersleri yukarıda yazmaktadır. Sınava girmeden önce elektrik teknisyenler odasına kayıtı zorunlu kılmışlar. Benim görüşüme göre esnaf sanatkarlar derneğinden farkı olmayan elektrik teknisyenler odasına boşuna ücret ödeniyor.
 
merhaba arkadaşlar
ben de meslek lisesi Elektrik bölümü mezunuyum. iş yeri açmak iştiyorum. meslek lisesi mezunları direk iş yeri açabiliyormu? yoksa ustalık belgesi gerekiyormu?
 
Sayın mstyalvac


Meslek lisesi Elektrik mezunları sadece sınava girerek elektrik teknisyenlik belgesini alabiliyorlar. Gireceğiniz sınavın dersleri yukarıda yazmaktadır. Sınava girmeden önce elektrik teknisyenler odasına kayıtı zorunlu kılmışlar. Benim görüşüme göre esnaf sanatkarlar derneğinden farkı olmayan elektrik teknisyenler odasına boşuna ücret ödeniyor.

'98 meslek lisesi elektrik mezunuyum ustalık belgesi almak istiyorum hazirandaki sınava giriş için form aldım.ama bu sözünü ettiğiniz elekrik teknisyenlik belgesi ve sınava girmeden önce teknisyenler odasına kayıt olmak bunları anlıyamadım.bu konuda beni biraz bilgilendirebilirmisiniz, haziranda girecegim sınav aslında teknisyenlik belgesi sınavımı?
 
Sayın Haluk1402


Sizin alacağınız belge Elektrik teknisyenlik belgesi ( namı diğer ustalık belgesi ) Siz sadece denklik aldıktan sonra bu sınava giriyorsunuz. Form aldığınızı söylüyorsunuz. Evrakların tamamını içeri verdiğinizde sizden elektrik teknisyenler odasına kayıt olup olmadığınızı soruyorlar. Belkide internetten teknisyenler odasına kayıtlı olup olmadığınıza bakıyorlardır. Geçen sene istiyorlardı. Bu sene kaldırdıysalar bilmiyorum. Detaylı bilgiyi http://www.gungorenmem.com/index.htm sitesinden öğrenebilirsiniz.

Sayın f16

Sizin sorunuzun cevabı burada yazmaktadır.

3308 sayılı kanun'un 30. maddesi gereğince Ustalık belgesi olmayanlar veya yanlarında ustalık belgesi olan kişi çalıştırmayanlar işyeri açamazlar. Yine kanuna göre belediyeler ve işyeri açmaya izin veren kurumlar bu kişilerden ustalık belgesi istemek zorundadırlar. Ayrıca meslek odaları işyeri sahibi olarak kayıt yaptırcak olan üyelerden ustalık belgesi istemek zorundadırlar.
3308 sayılı kanun- Madde 30- (Değişik: 29/06/2001-4702 K/18 md.) Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
Bu işyerlerinde alanında meslekî eğitim almış olanlar istihdam edilir. İstihdam edilenlerin almaları gereken eğitimin seviyesi, türü ile halen çalışanların durumu Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
İşyeri sahipleri veya o işyerinde çalışan ustalık belgesi sahipleri, ustalık belgelerini işyerlerine asar.
Ustalık belgesi sahibi olanlar bu haklarını on sekiz yaşını tamamlayana kadar kullanamaz.
Teknik lise mezunları veya meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İşyeri Açma Belgesi verilir.3308 sayılı kanun-Madde 28- c) Kalfalık yeterliğini kazanmış olup mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olanlar ustalık sınavlarına doğrudan katılabilirler.
Bu sınavları başarı ile tamamlayanlara ustalık belgesi verilir. Ustalık belgesi bulunmayanlar usta unvanı ile çalışamaz ve çalıştırılamazlar.
Kanunda belirtilen Ustalık belgesi istenmesi durumlarındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere cezai müeyyide uygulanır.

Meslek edindirme merkezinden alıntıdır.
 
Son düzenleme:
MRB, ben sitedeki bilgilendirici yazınıza hitaben sizden bahsettiğiniz Elektrik kalfalık kursu hakkında(kadıköydeki hakkında) isim, adres, tel vb bilgi almak istiyorum.<br><br>ilgilenirseniz sevinirim ,<br>iyi günler
 

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Mesajlar
930,662
Kullanıcılar
452,672
Son üye
semik60

Yeni konular

Geri
Üst