Genç arkadaşım meli malı ve yuvarlak tavsiyeye gerek yok. Net konuşuyorum, eğer puanın sağlık bölümlerine yetiyorsa (tıbbı geçiyorum yetseydi başka düşünmezdin zaten)2 yıllık dahi olabilir sağlık alanını seç, hayata çok daha pozitif atılırsın. Mühendislik bu ülkede maceradır. Lise döneminde hayal ettiğin işleri mezun olduktan sonra piyasada bulman zor. Hep dediğim gibi marsa insansız uzay aracı göndermiyoruz. Belli statik yapılan işlere sorumluluğu alıp yönetici konumunda oluyoruz. Belli bir dönemde bazı alanlarda alt tabaka işlerde pişmek gerekiyor.
Mühendislik mezunu durumu şu an ki durumu iktisat işletme mezunuyla aşağı yukarı aynıdır. Sen odtü den mezun olsan da, adı sanı duyulmamış bir devlet üniversitesinden yada vergi affından yaralanmak için açılmış uyduruk bir özel üniversiteden mezun kişi ile aynı unvanı alabilecek durumdasın. Herkes masal anlattığı bizim ülkemizde gerçekler böyledir.
Radyoloji teknikerinin iş aramadan istediği ilde 22 yaşında haftada 3 gün işe giderek 2.800 tl alabildiği ortamda, yeni mezun polisin 3.100 tl (tazminat hariç) maaşla işe başladığında sen Elektrik mühendisi olarak nasıl bir hayata başlayacaksın?
Taahhütte başladın işe diyelim, yani küçük bir elektrik firmasında işe girdin alacağın ilk maaş 1.500 tl civarıdır. Şantiyede başlarsan 2.000 tl de olabilir. Fabrika ise 1.200-1.500 tl arası. Kimsenin nedense bahsetmediği çalışma şartlarını ve ortamını hesaba katmakta lazım. Haftada 6 gün full + pazarlarıda çalışacağın hep stres olduğu ve uzun vadeli bir planın olmadığı hayat şekli, ha birde asgari ücretten Sigorta!!! Hadi başladın böyle tecrübeyle maaşını katlayacaksın) Öyle olsaydı şu an mühendislik puanları bu kadar düşük olmazdı. Bu stresli hayatta çıkacağın maksimum maaşta 4.500-5.000 tl arasıdır. İş garantin vede herhangibir sosyal hakkında yoktur. Emeklilik yaşı 60-65 arası olduğuna göre sen hesabı yap. Ha teknik müdür olursun bir yere şanslıysan orda da 6-7 bin tl arası bir maaşın olur, yaklaşık 5-10 sene arası müdür kalırsın sonrası ne olacağı meçhul. En iyide 35 yaşında olursun.
Yada aileden gelen parayla memleketinde bir elektrikçi dükkanı açarsın. Çeşitli orta ve alçak gerilim malzeme satış ve taahhüt işlerini yaparsın, ömür boyu alacak , verecek, iş stresinde kalitesiz bir hayat yaşarsın. Hayatının kalitesiz olduğun bile farkında olamazsın.
Olaya bu kadar olumsuz bakıyorum da ben niye elektrik mühendisi oldum o zaman. İşin açıkçası lise döneminde iken bu bilinç de değildim. Şimdiki aklıma göre mühendisliğe nazaran çok daha avantajlı olan öğretmenliği küçümserdim. Hukuku da kafası matematiğe basmayan insanlar tercih eder derdim. Sağlıkta hiç ilgimi çekmiyordu. Zekamı uygulayacağım bir yer olarak bu mesleği seçtim. Baktım iş hayatına hiç de ummadığım bir iş hayatı beni bekliyor. Sosyal statüsü düşen, kültürel kavramlardan uzaklaşan, insanı temek haklardan mahrum edilmeye başlanmış bir meslek gördüm. Ben burda kpss den 92 küsür puan olarak daha medeni ve insani bir çalışma ortamına kavuştum. Devlete girmeseydim bile mühendislik yapmayı da düşünmüyordum artık. Ben açıkça yazdım, kendini geliştirirsen şöyle olur, tecrübeyle böyle olur diye masal anlatmadım. Tercih senindir.
Muhakkak ancak yine de hedef belirlemek ciddi bir itici güç oluştururHer liseli boyle dusunur ama puanlar gelince hesaplar tutmaz. İlk olarak hedef en yuksek puani almak olmali. O puan bana yeter diye dusunmek en buyuk hatadir. İlk puani al sonra gel tartisiriz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?