Elektrik Mühendisi Olmak

Şöyle ki ben saha da zaten Elektrik mühendisinin yaptığı görevlerin çoğunu yapıyorum her gün yeni bir şeyler öğreniyorum ama bazı teorik bilgilere ulaşmak istiyorum .Sorumu sorduğum andan itibaren çok imkansız bir işmiş gibi cevaplar aldım forumda oysaki gerekli tüm imkanlara sahipken sadece destekleyici fikirler arıyorum biri de çıkıp demediki yıldız üçgen bağlantı öğren veya trafo güç hesaplarını öğren ,devre analizi vs.ben 4 sene üniversite okudum gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği bölümünü bitiren biri olarak diyorum ki size eğer kaynak bulabiliyorsanız ve tersane de çalışıyorsan çok rahat gemi inşaatı mühendisinin yaptığını yaparsınız .
 
Herkesin,herşeyi bilmesi mümkün olmadığı gibi çok gereklide değil.İçinde bulunmadığınız konunun
öğrenilmesininde kimseye faydası yok.154 kv enerji nakil hattını öğrenseniz ne olacak.Gemide trafo yoksa,trafoyu öğrenmenin veya tavsiye etmenin kime ne yararı var.Mühendis ,ihtiyacı olan bilgiye ulaşmasını bilen insandır.Burada size söylenmek istenen,elektrikle ilgili öğrendiğiniz bilgileri tatbik etmeye kalktığınızda,başınıza birşey gelmesi halinde,sahipsiz kalacağınız ve " bu işi yapma yetkiniz olmadığı ,kimsenin bilgisi ve talimatı olmadı halde,kendi ataklığınız ! sonucunda başınıza bu işin geldiği " söylenerek yalnız kalacağınız ve belkide sebep olacağınız hasarın tarafınıza rücu edileceğidir.Sizin,neyi bilip
neyi bilmediğinizi de bilmediğimize göre,tavsiyede bulunmamızı beklemenizde biraz garip olmuyormu ?
Bilmediğiniz,bulamadığınız bir konuda bilgi isteseniz,belki daha uygun olabilirdi.Elektrikçiden / Makinacıdan Gemi İnşa Mühendisi olabilir ! ama,Gemi İnşa Mühendisinden,Elektrik / Makina Mühendisi olmaz.Bu kadar basit.Konu,şahıs veya şahsi-
yetle ilgili olmayıp,mevzuatla ilgilidir.Yıldız üç-
kenide , bırakın ustalar takip etsin.
 
Son düzenleme:
hocam dikkat edin Elektrik işi şakaya gelmez.Ve teorik öğrenmek iyidir ama pratiği destekler ama işler çoğu zaman teorikteki gibi olmuyor en temel yasalardan V=I.R bile her zaman geçerli değil çünkü sıcaklık direnç değerini etkliyor vs.:)
 
sami inci,

Öncelikle düşünceli tavrınızdan dolayı teşekkür ederim.Söylediklerinizin birçoğuna hak veriyorum elbetteki başımı belaya sokabileceğim,insanlara ,kendime zara verebileceğim işlere bulaşmamalıyım .Ancak ilk mesajdan itibaren anlatmak istediğim işin mantığını öğrenmek istediğim yani öğrendim hemen yapalım değil:)ki güçlü bir ekiple çalışıyorum ben yapsam onlar yaptırmaz !:) şöylebi örnek vereyim;
-"Hocam elektriğin nasıl oluştuğunu öğrenmelisin." gibi temel yapıtaşları.Elbetteki kendimde oturup araştırıyorum ama ismi "kontrolkalemi" olan bir forumda herkesin Elektrik konuştuğu bir yerde çok daha enterasan fikirler bulabileceğime inanıyorum.
Ayrıca bir noktada sizinle aynı fikirde değilim.İnsanları sahip oldukları diplomalar ve ünvanlarıyla sınırlamak bence doğru değil yani bu olur bu olamaz gibi çünkü gerçekten meslek seçiminde hata yapmış sevdiği mesleği sonradan keşfetmiş ve başarılı olabilecek insanların hayallerini kırmış olabiliyoruz.Hepimizin de bildiği gibi eğitim sistemimizdeki ve ailelerdeki başarı hırsı insanların yanlış meslek tercihi yapmasına sebep olabiliyor.
Size uzun bir cevap yazmış oldum umarım sıkmamışımdır,kendimi daha iyi ifade etmek istedim (sanırım eksik bilgi vermişim).Tekrardan teşekkürler :)

electricmhnds

Dediğinizde haklısınız :) Mantıkla hareket edip her ihtimali düşünmeliyiz.
 
Konunun, " mevzuat " yönünden ağırlığını
gözardı etmeniz halinde,sonuçlarına da
katlanırım demek istiyorsunuz.Allah yar-
dımcınız olsun.Asgariden,3.sınıf bir yetki
belgesi almanızda yarar görüyorum.O ba-
hane ile,daha kullanışlı bilgilerde edinmiş
olursunuz.Elektrikte , eline tornavida alan
herkesin,mutlaka,yetki belgeli olmak zorun-
luluğu vardır.Belgesiz kimseyi çalıştırmak da
ayrı suçtur.Mevzuattan kastım budur.
 
Son düzenleme:
Ben gemi inşaa müh.yim.Ancak tersanede Elektrik müh.görevini yapıyorum.Yaklaşık 2 yıldır çalışıyorum artık gemilerdeki arıza tiplerine hakim olduğum için burada sıkıntı yaşamıyorum .bu konuyu açmamın sebebi daha derine inmek istemem elektriği uygulamalarından çok mantığıyla kavramak istemem

Hataya düşülen bir nokta var. En önemlisi temel bilimler ile mühendislik gibi uygulamalı bilimler arasındaki farkı görebilmek. Temel bilimlerde konular, çalışmalar tamamen bilimsel, güncel çalışmalar çoğu zaman uygulamadan uzak yada uygulanabilirliği yıllar alabilecek şekildedir.

Mühendislik eğitiminde ise hem lisans eğitiminde, hemde mesleki hayatta geçmişe yönelik tecrübeler, yuvarlama rakamsal değerler, karmaşık bir denklemden çıkacak bir katsayı yerine yaklaşık olarak grafikten alınan değerler vb. yaklaşımlar sıklıkla kullanılır.

Bir elektrik mühendisi bir kablo hakkında bilgi edinmek için firmanın dökümanlarını kullanarak bakır kablo için üretim kalitesi ile değişebilen farklı bir direnç değerini esas alabilir. Ancak bir fizikçi bunu yapmaz.

Mühendisler için acemilik dönemlerinde bilgi seviyesi belli bir değeri aştığında risk alma potansiyeli artabiliyor. Biz acemilerin en büyük hatalarından biriside budur. Bence şuan sizde aynı sorunu yaşıyorsunuz.

Sizin konunuza gelirsek bir mühendisin farklı bir alanda bilgisini artırmak için temel bilimlere yönelmesi o alanda kitap, döküman okuması daha doğru olacaktır. Bilimsel romanlarda olabilir tabi. Elektronik mühendisliğinin haberleşme konuları ilginizi çekiyorsa gidip telsiz veya telekom alanlarında çalışan insanların işini öğrenmeye kalkmak yanlıştır. Ama Earth-Moon-Earth haberleşme mantığını hangi ihtiyaçtan doğduğunu araştırmak bir mühendisin farklı konularda bilgisini artırması yönünden daha mantıklı olacaktır. Üstelik bu bilgiler daha bilimsel olduğundan kafanızı çalıştırmaya mecbur kılar bir mühendis olarak ''beyni zinde tutar'' bizim ihtiyacımız olanda budur.

Saygılar.....
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst