arkadaşlar,
ben köyde patoz makinasını çok kullandım.traktörün arkasına bağlanır ve traktörün gaz ayarıyla oynayarak patozun bıçak dönüş hızı ayarlanır.ürünün cinsine göre traktöre hız ayarı yapılır.kumanda devresiyle motor hız ayarı ancak birden fazla sargı ile mümkün olur.bu.da kullanılacak motorun ve kumanda panosunun boyutunu büyütür.hatta motoru patoz hızlarına göre özel sardırmak dahi gerekebilir.
bence en güzel çözüm frekans konverteri kullanmaktır.yapılacak işe uygun güçte ve devirde motor hesabı yapıldıktan sonra motora uygun bir frekans konverteri bulmaktır.frekans koverterinin kumandası da yıldız-üçgen kumandaya göre çok basittir.1 adet
Elektronik potansiyometreyle dahi hız kontrolü yapılabiliyor.maliyet olarak belki kumanda sisteminden daha aşağıda kalacağını tahmin ediyorum.motoru ve insanı koruma açısından kumandaya göre güvenilirliği tartışılmaz.
tüm kumanda-motor aksamları ayarlansa dahi
Elektrik sorunu ortaya çıkıyor.tarlada elektrik ihtiyacını gidermek için jeneratör almak yada traktörün arkasına bir alternatör bulmak gerekecek.