Arkadaşlar pano yapımı çalışır bir sistem yapmak kadar buradaki görüntü ve kablo dizaynıda teknik isteyen bir konudur. dolayısıyla pano yapımına başlamadan önce;
1-kumanda edilecek elemanlar tespit edilir ve güç devresi kağıt üzerine çizilir. kullanılacak kablo çapları hesap edilir,koblolar numarandırılır.
2-çizilen güç devresine göre ve nasıl çalıştırılacağına göre malzeme seçimi yapılır.
3- bu kontrol elemanları ve kablo kanallarının uygun bir biçimde yerleştirebileceğimiz pano temin edilir.
4- panoda kumanda elemanlarının yerleşim planı yapılır. bunu yaparkende kullanılacak elemanların özellikleri ön plana alınır. örnek : plc, röle ,kontaktör,motor filitre bobinleri buton, şalter vb.
5.yine öncelikli olarak kumanda bağlantı şeması çizilir. ve yine kablo ve elemanlar numarandırılır etiketlenir.
6- eğer kumanadya parazit etkisi yapacak eleman varsa bunlar ayrı kablo kanalllarında kabloların geçirilmesine dikkat edilir.
7- kontaktör besleme devreleri genelde kalın kablolar olduğu için kablo kanalının altında kalmasında daha sonraki kontrollarda kolayluk sağladığı için fayda vardır. bu sebeple önce güç devreleri yapılması uygundur.
8. bundan sonra kontol devre kablo bağlantılarının yapılması daha uygundur.
yukarıda basit bir pano yapımındaki takip edilecek yolu kısa kısa anlatmaya çalıştım. ama şunu belirtmek lazımki genel kurallar dışında pano yapımı bir tecrübe deneyim ve yaratıcılı işidir. teknik kadar görüntü ve iş güvenliği çok önemlidir.
selamlar.