Elektrik personelinin hangi alanda çalışması mantıklı?

Merhaba
24 yaşındayım 2 yıldır çalışıyorum 3 adet taşeron firma değiştirdim telekom sektöründe ve şuanda edaşda çalışıyorum 3 vardiyalı şekilde.Ofisten çalışıyorum ama ne bayramım ne seyranım nede bir hayatım var yinede taşeron olmaması sebebiyle aldığım en yüksek maaş miktarına ulaştım.

Kendime vakit ayırabilmek, düzenli bir hayatın mümkünse haftasonumun olabilmesi için veya kısa vadede ciddi para kazanıp hayatımın sonrası rahata alabilmem için ne yapmalıyım?

Ayrıca bu mesleği okuldayken seviyordum ama şimdiki işim dahil, hep yoldan geçen bir insanın yapabileceği işlere girmek nasip oldu hiçbir zaman teknik alanda gelişecek bir ortam yakalayamadım.

RES Bakım Onarım sektöründe firmaların ve şartların iyi olduğunu duydum ama başvurulardan sonuç alamadım.Bu sektöre girebilmek için çok başvuru deneme yaptım ama bir kere vestasla mülakat şansı harici bir gelişme yakalayamadım.

Genel olarak kalifiye iş yapan iyi bir firmaya referans tecrübe engeline takıldığım için hiçbir zaman giremeyeceğimi düşünüyorum artık.

Aklıma son zamanlarda ETO eğitimi alıp gemiye gitmek takılıyor en azından 30 yaşıma kadar askerlik gibi yaşayıp iyi bir birikim elde edebilirim. Karada bize yedirmiyorlar belki deniz sıkıntılı olduğu için orada ekmek vardır.
Tecrübeniz doğrultusunda tavsiyeleriniz nelerdir referansı olmayan biri için tek çıkar yol KPSS midir?

Birileri size yol vermedikten sonra kurumsal bir firmada iyi bir maaşınız ve yoğunda olsa altından kalkabildiğiniz bir iş ortamınız varsa pembe ya da başka renk hayallere dalıp iş ortamınızı değiştirmeyin bence. Dışarıdan güllük gülistanlık sandığınız ortamlar içine girince ....... deryası olarak karşınıza çıkabilir. Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olursunuz.

Son düzenleme:
Açık konuşayım, anlattığınız durum şu an birçok genç tekniker/teknisyenin yaşadığı durum.

Sorun sizde değil, sektörün önemli kısmının “operasyon işi” haline gelmiş olması. Özellikle taşeron telekom ve dağıtım tarafında insanlar yıllarca çalışıp teknik olarak ilerleyemeden sadece vardiya ve iş yetiştirme düzenine sıkışabiliyor.

Şu anki yaşınız aslında avantaj.
24 yaş hâlâ yön değiştirmek için çok erken değil.

Yalnız şunu net söyleyeyim:
Çırak olunmadan Usta olunamıyor.

Bu yüzden yapılması gereken şey:
“Kendinizi yetiştirmek”

Bence önünüzde birkaç mantıklı yol var:

1) Rüzgar Enerji Santrali tarafını zorlamaya devam etmek
Duyduğunuz şey doğru.

Saha şartları ağır ama:
Maaşlar,
Yurt dışı ihtimali,
Teknik gelişim,
Genelde klasik taşeron işlerden daha iyi oluyor.

Ama burada firmalar:
Yüksekte çalışabilme,
OG/YG bilgisi,
Teknik İngilizce terimlri anlamak,
Seyahat engeli olmamasını arıyor.

Bu yüzden:
OG manevra/YG eğitimleri,
Teknik İngilizce,
Temel PLC/VFD bilgisi

CV’de ciddi fark oluşturabilir.

Özellikle Vestas, Siemens Gamesa, Nordex gibi firmalar direkt “usta” aramıyor bazen; disiplinli yetiştirilebilir personel de alıyor.

2) Gemi / ETO konusu
Bu yol gerçekten para kazandırabilir.
Ama insanlar bazen sadece maaşı görüyor, yaşam tarafını görmüyor.
Denizcilik:
Psikolojik olarak zor,
sosyal hayatı zorlayan,
aile düzenini geciktiren,
uzun süre kapalı ortam yaşatan bir sektör.

Fakat:
“30 yaşıma kadar para biriktireyim, sonra karaya geçeyim” düşünceniz mantıksız değil.

Özellikle karada düşük maaş + vardiya + düzensiz hayat yaşıyorsanız, bazı kişiler için deniz tarafı gerçekten ekonomik sıçrama sağlayabiliyor.

Ama bunu:
“kaçış” olarak değil,
“planlı, geçici dönem” olarak düşünmek lazım.

3) KPSS
Bence KPSS “tek çıkış yolu” değil ama:
düzenli hayat isteyen biri için hâlâ en güçlü seçeneklerden biri.

Çünkü siz, yazınızda, maaştan çok:
Düzen,
Hafta sonu,
Bayram,
İnsan gibi yaşamak
özleminden bahsetmişsiniz.
Bazı insanlar yüksek maaştan çok düzenli hayat istiyor, bunda yanlış bir şey yok.

Benim gördüğüm ve üzüldüğüm nokta:
10 yıl aynı düzende kalıp “artık değişemem” noktasına gelmek.
Genelde "memurların" düştüğü durum budur.

4) En önemli konu: Teknik uzmanlık
Bence uzun vadede en kritik mesele bu.
Şu an piyasada:
“Her işi biraz yapan” insan çok fazla.
Yani "doğru dürüst" işi bilen çok az.

Ama: PLC bilen, sürücü devreye alan, OG/YG anlayan, SCADA bilen, endüstriyel network bilen, İngilizce doküman anlayabilen adam sayısı hâlâ az.

Bir noktadan sonra firmalar diploma değil, problem çözen adam arıyor.

O yüzden iş dışında da teknik konularda, "kendine yatırım" yapmak gerekiyor.

Mesela:
PLC,
inverter,
Modbus,
temel otomasyon,
teknik İngilizce,
arıza analizi

Bütün ilgi alanlarınızda Forumları izlemek çok iyi bilgi kaynağı sağlar

Öğrenmeya gayret eden biri 2-3 yıl sonra tamamen farklı maaş bandına geçebiliyor.

Şu an moraliniz bozuk olabilir ama 24 yaş için hiç te geç kalmış değilsiniz.
Moralinizi yüksek tutun, kendinize güvenin.

Yolunuz açık olsun

Açık konuşayım, anlattığınız durum şu an birçok genç tekniker/teknisyenin yaşadığı durum.

Sorun sizde değil, sektörün önemli kısmının “operasyon işi” haline gelmiş olması. Özellikle taşeron telekom ve dağıtım tarafında insanlar yıllarca çalışıp teknik olarak ilerleyemeden sadece vardiya ve iş yetiştirme düzenine sıkışabiliyor.

Şu anki yaşınız aslında avantaj.
24 yaş hâlâ yön değiştirmek için çok erken değil.

Yalnız şunu net söyleyeyim:
Çırak olunmadan Usta olunamıyor.

Bu yüzden yapılması gereken şey:
“Kendinizi yetiştirmek”

Bence önünüzde birkaç mantıklı yol var:

1) Rüzgar Enerji Santrali tarafını zorlamaya devam etmek
Duyduğunuz şey doğru.

Saha şartları ağır ama:
Maaşlar,
Yurt dışı ihtimali,
Teknik gelişim,
Genelde klasik taşeron işlerden daha iyi oluyor.

Ama burada firmalar:
Yüksekte çalışabilme,
OG/YG bilgisi,
Teknik İngilizce terimlri anlamak,
Seyahat engeli olmamasını arıyor.

Bu yüzden:
OG manevra/YG eğitimleri,
Teknik İngilizce,
Temel PLC/VFD bilgisi

CV’de ciddi fark oluşturabilir.

Özellikle Vestas, Siemens Gamesa, Nordex gibi firmalar direkt “usta” aramıyor bazen; disiplinli yetiştirilebilir personel de alıyor.

2) Gemi / ETO konusu
Bu yol gerçekten para kazandırabilir.
Ama insanlar bazen sadece maaşı görüyor, yaşam tarafını görmüyor.
Denizcilik:
Psikolojik olarak zor,
sosyal hayatı zorlayan,
aile düzenini geciktiren,
uzun süre kapalı ortam yaşatan bir sektör.

Fakat:
“30 yaşıma kadar para biriktireyim, sonra karaya geçeyim” düşünceniz mantıksız değil.

Özellikle karada düşük maaş + vardiya + düzensiz hayat yaşıyorsanız, bazı kişiler için deniz tarafı gerçekten ekonomik sıçrama sağlayabiliyor.

Ama bunu:
“kaçış” olarak değil,
“planlı, geçici dönem” olarak düşünmek lazım.

3) KPSS
Bence KPSS “tek çıkış yolu” değil ama:
düzenli hayat isteyen biri için hâlâ en güçlü seçeneklerden biri.

Çünkü siz, yazınızda, maaştan çok:
Düzen,
Hafta sonu,
Bayram,
İnsan gibi yaşamak
özleminden bahsetmişsiniz.
Bazı insanlar yüksek maaştan çok düzenli hayat istiyor, bunda yanlış bir şey yok.

Benim gördüğüm ve üzüldüğüm nokta:
10 yıl aynı düzende kalıp “artık değişemem” noktasına gelmek.
Genelde "memurların" düştüğü durum budur.

4) En önemli konu: Teknik uzmanlık
Bence uzun vadede en kritik mesele bu.
Şu an piyasada:
“Her işi biraz yapan” insan çok fazla.
Yani "doğru dürüst" işi bilen çok az.

Ama: PLC bilen, sürücü devreye alan, OG/YG anlayan, SCADA bilen, endüstriyel network bilen, İngilizce doküman anlayabilen adam sayısı hâlâ az.

Bir noktadan sonra firmalar diploma değil, problem çözen adam arıyor.

O yüzden iş dışında da teknik konularda, "kendine yatırım" yapmak gerekiyor.

Mesela:
PLC,
inverter,
Modbus,
temel otomasyon,
teknik İngilizce,
arıza analizi

Bütün ilgi alanlarınızda Forumları izlemek çok iyi bilgi kaynağı sağlar

Öğrenmeya gayret eden biri 2-3 yıl sonra tamamen farklı maaş bandına geçebiliyor.

Şu an moraliniz bozuk olabilir ama 24 yaş için hiç te geç kalmış değilsiniz.
Moralinizi yüksek tutun, kendinize güvenin.

Yolunuz açık olsun
Önüne vizyon ve misyon koyup bu işin altından kalkabilmek herkeze nasip olacak yetenekler değil. Çok bilgi-tecrübe sahibi, kendini geliştirme azmi olup iletişimi zayıf olan, çok iyi iletişimi olup bilgi ve tecrübe , öğrenme azmi hiç olmayan , en kötüsü hiçbirşeyi olmayıp hayal dünyasında yaşayan birsürü insan var. Bu insanların hepsine aynı reçeteyi verirsek hangisine şifa olur hangisine bela olur? Bence sizin reçeteye biraz daha ilave lazım.

dostum yaşın daha çok genç bak bu sene kpss var otur biraz hazırlan mesleğin güzel mutlaka gir dsi karayolları botaş senin gibi adamlara alıyor puanın olursa müracat et özel sektör her türlü sıkıntı neresinden tutarsan tut elinde kalır..

dostum yaşın daha çok genç bak bu sene kpss var otur biraz hazırlan mesleğin güzel mutlaka gir dsi karayolları botaş senin gibi adamlara alıyor puanın olursa müracat et özel sektör her türlü sıkıntı neresinden tutarsan tut elinde kalır..
KPSS muhabbetleri ilk başladığında hiç çalışmadan girip 83 puan almıştım. En son 6-7 sene önce girdim. Baya da sıkı hazırlandım kendi çapımda. Sınava girip soruları görünce hayretten çenemi yerden topladım. Sınav zorluğu bildiğin üniversite öğrenci seçme sınavı olmuş. Alım sayıları da gördüğüm kadarıyla yıldan yıla düşüyor. Oradan artık bir yerlere girebilmek için hayatından bir seneyi yok sayıp deli gibi hazırlanmak lazım. Başka işte çalışırken olacak iş değil.

Tam 28 yıl çalıştım bunun 23 yılı 3 lü vardiya vardiya çok zor yaş ilerledikçe daha zor geliyor sağlık problemleri çıkabiliyor Allah kolaylık versin hele gece vardiyaları tam bir ızdırap

lise diplomamı alırken bir söz verdim, devlet memuru olmayacağım diye ve olmadım da. 30 yıl filan itler gibi çalıştım. ne gecem ne de gündüzüm belliydi. ben evde bayram kutladığım bir yıl hatırlamıyorum. millet sabah uykusundayken ben çalışıyordum. bazen iki işte çalıştığım oldu. şimdi mandra filozofu gibi yaşıyorum. darısı sizlerin başına. ama bu beden beni ne kadar taşır bilemem.
zaten doktorum da söylüyor şu tabut çivilerinin sayısını azalt, bir de alkolündeki kan miktarı biraz çok çıksın diyor. sen beni de gömersin diyor. rahmetli peder beye bakan ve çukuru gösteren en son 5 tane doktoru da gömmüştü. umarım ona çekerim.

Birileri size yol vermedikten sonra kurumsal bir firmada iyi bir maaşınız ve yoğunda olsa altından kalkabildiğiniz bir iş ortamınız varsa pembe ya da başka renk hayallere dalıp iş ortamınızı değiştirmeyin bence. Dışarıdan güllük gülistanlık sandığınız ortamlar içine girince ....... deryası olarak karşınıza çıkabilir. Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olursunuz.
Evet ülkedeki mevcut işsizlik felaketi göze alındığında herhangi bir iş çok kıymetli durumda sayılır ancak 3 vardiyayı da yaşayan bilir diyeyim hayat bırakmıyor geçişler nedeniyle haftalık tatillerim 21 günde 1.5 gün diyebilirim gece gündüz aralıksız çalışıyorsun

Evet haklısınız en zor ve doğru olan bu yol gibi özelde sırtın dayalı bi yer yoksa sürünmekten başka bir şey yok bizim için önlisans elektrik için kaç puan gerekir böyle kurumlar için duyduğum kadarıyla lise çok daha avantajlıymış

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri