elektrik santrali cos 1 veya üzerinde çalışırsa ne olur?

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
merhaba arkadaşlar şebekeye tristörler ile paralele giren bir enerji üretim tesisinde cos 1 veya üzeri ayarlanırsa kapasitif yük alış verişi nasıl olur.
teşekkürler.
 
cosfi 1 olursa reaktif yük alış-verişi olmaz (Omik çalışma). Üzeri demenizden kasıt aşırı uyarma ise, generatör şebekeye reaktif yük verir (Endüktif çalışma).
 
cosFİ 1'in üzerine çıkarsa KAPASİTİF çalışma olur. Üreteç bir kompanzatör olarak çalışır.
 
cos fi 1 olurda üstü nasıl oluyor?ifadenin doğruluğundan emin misiniz?
 
cos fi 1 olurda üstü nasıl oluyor?ifadenin doğruluğundan emin misiniz?

cosFİmetreye bakarsanız 1 ortada duruyor. Sağa kayarsa endüktif çalışma olur (lagging/geri). Sola kayarsa kapasitif çalışma olur (leading/ileri)

Tabii ki cos değeri matematiksel olarak 1'in üzerine çıkmaz. Ama analog ölçüm cihazında 1'den sonra da gösterge devam ettiği için öyle bir terim kullanılıyor.

Normalde göstergeye bakarsanız 1'den sonra da azalıyor. 1'den öncede. Doğrusu da öyle zaten. Asıl denmesi gereken 0.90 ileri veya 0.90 geri gibi ifadeler. Ama elektrikte böyle bir terim kalmış. En azından benim eski çalıştığım kurumdan bir alışkanlık...
 
Son düzenleme:
cosfi 1 in üzerinde derken - veya + yani endüktif mi kapasitif yöndemi üzerinde?

- yön kapasitif. Yukarıda yanlış yazmışım. Düzelttim. Teşekkürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar santralde enerji üretmezken uzun yeraltı kablolarının etkisinden dolayı şebekeye kapasitif basıyoruz (yaklaşık her saatte 2 Mvar) sayaçta 8.8.0 değer yazıyor.
Ancak santral üretime geçtiğinde bu sefer 6.8.0 değer yazmaya başlıyor yani teiaş yetkililerininde söylediği gibi biz kapasitif çekiyoruz. türbinler cos 1'e ayarlı.
Bu yazdıklarım rüzgar santralinde oluşmaktadır. türbinler şebekeye IGBT ler üzerinden bağlanmaktadır. kapasitif çekmemizin nedeni nedir acaba .
 
Son düzenleme:
arkadaşlar bir fikri olan yokmu acaba.
 
dostum ben çok kompaNZASSYON YAPTIM elektirklerde gidiyor devreye jeneretör giriyor ve daha şu ana kadar hiç bir sorun yaşamadım bazen cap99 bazen 1 bazende end99.98 böylee geziyor ve jeneretörle hiç bir sorun yok ama geneli 1 çalışıyor
 
Alternatörlerin yüklü çalışma durumlarında özellikle endüktif yükte uç gerilimlerinde düşmeler oluşur, üzerinden yükü kalkan (boşta) çalışan alternatöründe uç gerilimlerinde yükselmeler oluşur. Şebekelerimizde yüke göre değişken değil sabit gerilim arzu edilir.
Alternatörlerde gerilim devir sayısı ve kutuplarındakı manyetik akı değişimine bağlıdır. Devir sayısı frekansa bağlı olduğu için (F=P.n/120) devir değişimiyle frekansta değişir bu istenmediğinden uç gerilimi yalnız uyartım akımına bağlıdır. Omik özellikle endüktif yükten meydana gelen gerilim düşümü enerji santrallerimizdeki jeneratörlerin uyartım akımı arttırılarak dengelenmiş olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,108
Mesajlar
933,182
Kullanıcılar
453,163
Son üye
gurkangunc

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst