Elektrik tasarruf cihazı

Elekktrİk kurumu evlerde reaktİf enerjİyİ faturalandirmadiĞi İÇİn , paralel baĞlanan cİhazin elektrİk faturasina herhangİ bİr katkisi yoktur.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşlar konuyla ilgili internette ilginç bulduğum bilgilere rastladım, paylaşmak istedim. Belki sizin de ilginizi çeker.
Bu teknolojinin kökeni, 70`li yılların ortalarından sonlarına kadar küçük monofaze indüksiyon motorlarının enerji kayıplarının azaltılması konusundaki NASA çalışanlarından Frank Nola`nın önerdiği ve geliştirdiği çalışmalara dayanır. Üç fazlı motorlara da uygulanmasına karşın arzulanan sonuçlar elde edilememiştir.
Bu teknik, motorun güç faktörünü izleyip güç faktörü düştükçe voltajı azaltıp güç faktörünü yükseltme mantığına dayanır. Motorun verimi ile motorun güç faktörü arasında, güç faktörü düştükçe verimin düşmesi şeklinde bir ilişki mevcuttur. Böylece motor voltajı düşürülerek güç faktörü ve verim yükseltilerek demir kayıpları azaltılır. Kimi yer çok az yüklü motorların mıknatıslanma akımları da (ki iş yapan aktif akımlarından çok daha fazladır)küçültülerek bakır kayıpları da azaltılabilmektedir. Burada asıl belirleyici olan motorun verim eğrileriyle karakteristik özellikleridir.
%90 verimli tam yüklü bir motorda demir kayıpları çekilen enerjinin yaklaşık %2,5-%4`ü civarındadır. Voltajı düşürüp bu kaybı yarıladığımızda %1-%2 enerji kazancımız olur. Motor yüksüzse, boşta çalışıyorsa, demir kayıplarını azaltarak çekilen enerjiden %30-%50 kazanç sağlamamızı sağlayabilir. Bu ise motor gücünün ancak %1 civarına denk gelir. Yarı veya 3/4 yüklü bir motorda ise voltajı düşürüp demir kayıplarını azaltabiliriz. Ama bu sefer yük akımı artacağından azaltılan kayıplardan çok daha fazla bakır kaybımız olacaktır.
Özetle ;
1) Yüksek demir kayıplı, küçük güçlü(genel olarak 1 kW`ın altında), çalışma geriliminin üstünde veya çalışma frekansının altındaki motorlar için çok sınırlı da olsa enerji tasarrufu cihazı kullanılarak bir takım sınırlı sonuçlar alınabilir. (Uzun vadeli olarak 80-120 YTL`nin kaç yılda amorti edileceğini hesaplamak gerekir!!)
2) Tam yükte çalışmayan motorlar için enerji tasarruf cihazları daha fazla enerji tüketilmesine neden olabilir.
3) Güç faktörü 0,4`ten büyük olan motorlarda enerji cihazlarının etkinliği tesbit edilmemiştir.(Belki eski tip demir kayıplı flouresant balastlarında faydası olabilir, bunlarda cos j =0,55 civarındadır, 40 W`lık flouresant ampulden ne kadar tasarruf yapılır?)

http://www.lmphotonics.com sayfasında meraklıları için daha detaylı bilgi mevcuttur.
 
arkadaşlar bu cihazları bizde denedik test ettik hiç bir tasarrufu yok.
 
arkadaşlar bende çıkma kondansatörleri evde çeşitli alıcılarla denedim pens ampermetre ile akımı ölçtüm akım düşüyor p=u*ı*cosfi hesabından gidince,deakım düşer biliyorum. 3aydır kullanıyorum elektrik parası 90ytl deb 65 ytl ye düştü denemenizi tavsiye ederim ustalara saygılar..
 
teşekkürler arkadaşlar verdiğiniz faydalı bilgilerden dolayı gerçekten süper siniz bende bu ney diyodum öğrendim iyi oldu saygılar
 
gerçekten dalavere tedaş onayıda tedaşın işne geldiği için veriliyor .
geçengün bi markette test için set kurmuşlar 2 tane simit floresan 1 tasarruf cıhazı ölçü aleti anahtar falan neyse tasarruf cıhazı takılıyken 350 miliamper çıkartınca 480 ma çekiyor afferm dedim bak amper düşüyo anahtarı kapattım lambalar söndü tasarruf cıhazı takılı hala tabi bide ne göreyim hiç birşey çalışmazken aslanım tasarruf cıhazı şebekeden 750ma çekiyo nasıl tasarruf siz söyleyin inanmayan denesin cevaplarınızı bekliyorum tşk.
 
arkadaşlar bilgilendirme için kendi adıma teşekkür ederim...

benim anladığım kadarı ile floresan tip lambaların kullanıldığı yerlerde bu cihaz işe yarıyor ama lambalar kapalıyken de fişten çekmek gerek galiba.. :)

neyse benim kafamda küçük 1 soru işareti kaldı...bizim dükkanımızda 4 adet floresan 1 adet de ekonomi lambası var 20 wattlık...floresan tip lambalar ise uzun 40 wattlıklardan...anladığım kadarı ile bu cihaz en fazla benim işime yarar ama ne kadar acaba? aylık 45 ytl elektrik faturası ödüyoruz gibi 1 şey ayrıca tv, buzdolabı ve fotokopi makinası da var bu faturanın içinde...cihaz ise 35-40 ytl arası...

benim aylık ne kadarlık 1 kazancım olur? ne kadar zamanda telafi ederim?
 
4X40 W florasan lamba ile bu Cihazın deneyi yapıldı.

Cihaz yokken...... Akım:1,18 A Gerilim:223 V. CosQ: 0,60 Güç:157,6 W (powermetre ölçümü)
11 dk.da devredeki sayaç: 33 wh.enerji kaydetti.

Cihaz bağlandı... Akım:0,89 A. Gerilim:224 V. CosQ: 0,80 Güç:159,2 W (powermetre ölçümü )
11 dk.da devredeki sayaç : 32 wh. enerji kaydetti.

Arkadaşım burası tamamn doğru,fakat cihaz belli süre sonra gerilimi düşürüyor. Bende denedim,bu cihazlar en fazla dedikleri gibi %25-30 değil %2-3 tasarruf yapabilir kayıpları azaltarak.geri kalanını ise gerilimi düşürerek yapıyor. Kesinlikle aldatmaca.
 
arkadaşlar aletin % 2-3 verimle çalıştığı doğrudur. avrupada kullanılan balanslı lambalarda kondanstör vardır biz bolluk ülkesi olduğumuz için bu tür tasaruflar bizi bozar florasan lamba maliyeti 10 kuruş daha artar zamanında 1. kanal var diye tv lerin 2. kanal devrelerini aldılar ital edenler sonra 2. kanal çıkınca onu sattılar vatandaşa herkes kendi kartını parayla satın aldı.şimdide lambalara kondastör satın almaya başlarız olur biter.biz bu ne işe yarıyor diye tartışırken adamlar led lambayı icat edip onla aydınlanıyor.al sana tasaruf diyor darısı bizim başımıza
 
Floresan firmaları içine kondansatör koymuyor.Bizde soradan kondansatör koymaya kalksak buna müşteri hayır der, anlatamazsınız yani.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,865
Mesajlar
921,113
Kullanıcılar
450,984
Son üye
ishak42
Geri
Üst