Elektrik Tavasi ile topraklama

muhendis33

Üye
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
40
Sn. Forum Uyeleri
Otomasyonunu yaptigimiz bir tesiste toprak hatlarini elektrik tavalari uzerinden tasimislar. Yani kablo yok, es potansiyel baralari birbirlerine tavalar ile bagli (tavalarda elektrik kablolari da tasinmakta) ve ana giris de disari topraga.... boyle bir yonten varmidir?
Saygilarimla
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn.muhendis33 ;
İşletme topraklamasından bahsetmiyorsunuz degilmi,zaten işletme topraklamasıda ,koruma topraklamasıda bu şekilde taşınamaz.En başta şart nameye uygun degil,güvenlik açısındanda sakıncalı.
Saygılarımla;
 
blacktooth'un da dediği gibi, yönetmelikte bu şekilde bir uygulama yok. Yapılan birazcık hırsızlık gibi olmuş. Kablo hiç kullanılmamış.
Şu yapılabilirdi mesela:
Koruma topraklamasını kablo ile taşıyıp, ara ara yerlerde de elektrik tavası üzerinde birleştirselerdi daha iyi olurdu. Ya da direkt olark örgülü bakır kablo (çıplak, izolesiz) ile de taşınabilirdi. Bu sayede kablo tavası boydan boya topraklanmış ve eşpotansiyel sağlanmış olurdu.
İşletme (nötr) topraklaması ise zaten bu şekilde taşınmaz.
 
Sn.genç arkadaş ;
Sizinde bahsettiginiz gibi kablo çekmemek için böyle bir uygulamaya gidilmiş.İşletme topraklaması zaten olamaz ama bu uygulamaları yapan vatandaşlarımız sagolsun,bir ihtimalde olsa soru işareti bırakabiliyor insanın aklında,
Konuya şu şekilde baktıgımda ise ,elektrik tavaları demirden veya galvanızli saçlardan yapıldıgından dolayı hat boyu açıga çıkan direnç çok büyük olacaktır,böyle bir durumda toprak direncinin kaç ohm oldugunu merak ettim dogrusu,hepimizin bildigi üzere koruma topraklaması en fazla 4 ohm olmalıdır.
Saygılarımla;
 
Arkadaslar
İsletme topraklamasi olarak yapmislar, inanmiyacaksiniz ama gerekli olcumlari alarak tum onaylari da almislar. :))
 
Pano giriş çıkışlarındaki işletme topraklamasından topraklama direncini ölçüp, o an da da direnç değeri kabul edilebilir seviyede ise onayı vermişlerdir.
Tedaş'tan gelen kabul heyeti, işletme topraklamasının kablo tavalarının gövdeleriyle taşındığını bilseydi onay vereceğini sanmıyorum...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,227
Mesajlar
924,459
Kullanıcılar
451,601
Son üye
sinanakkuş

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst