Elektrikle ilgili bazı sorularım

ibozan98

Üye
Katılım
17 Ara 2012
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar benim bir kaç sorum olucaktı cevaplarsanız çok makbul geçer şimdiden cevaplayan ve ilgilenen arkadaşlarıma çok teşekkürler.....
1-) Dağıtım şebekelerinde AC kullanılmasının sebebi nedir?
2-) Ölçü aletinizde DC volt kademesinde prizden ölçüm yapılması ne gibi sonuçlara sebep olur?
3-) Sigorta ne amaçla kullanılır?
4-) Transformatör nedir?Görevini açıklayınız.Sembolünü çiziniz.
5-) Devre şemasında sigorta neden transformatörden önce kullanılmıştır?
6-) Açık şema ve kapalı şema arasındaki farkları söyleyiniz?
7-) Mp ve R harfleri neyi temsil eder?
:cool: Kapalı şemada hatlarda kullanılan ''/ /'' şeklindeki çizgiler ne amaçla kullanılır?

ARKADAŞLAR GERÇEKTEN BU SORULARIN CEVAPLANMASI LAZIM ŞİMDİDEN CEVAPLAYANDAN ALLAH RAZI OLSUN....BEN DAHA BURADA YENİYİM KONUYU YANLIŞ YERDE AÇTIYSAM FALAN UYARIN AMA GERÇEKTEN SORULARIN CEVAPLANMASI LAZIM LÜTFENNN CEVAPLAR 2-3 MISRA OLSA YETER AMA AÇIKLAYICI OLSUN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLERR
 
3)Devreden geçen akımın belirli bir sınırın üstüne çıkması durumunda devreyi açması yani akımı kesmesi için sigorta kullanır devreyi koruma amaçlı yani.

Hepsinin cevabı kolay zaten internette biraz araştırma yapsan direk çıkar karşına hepsi.Yukarıda sigortanın amacını yazdım diğerlerini sen araştırarak bulursan öğrenme açısından daha iyi olur senin için.Ama bulamadıkların var ise yardım ederim.
 
ac kullanılmasının sebebi elektrik üretilirken alternatif akım olarak üretilir dogru akım üretmek ayrı bir mailyettir birde alternatif akımı dogru akıma cevirebilirsin diyotlarla 3 soru transformatörün amacı alternatif gerilimi düşürmeye örnek 220 v 12 volta düşürmek yada yükseltici trafolar vardır bunlarda gelen voltajı yükseltmeye yarar sigorta amacı kısa devrede devreyi keser sigorta atar
sigortaların cektigi akımlar vardır kullanılan cihazlara göre sigorta ve hatta göre sigorta secilir 7 soru mp nötürün simgeler R fazın simgesi kapalı şemada tek hat gider açık şemada devrede giden kablolar açık olarak gösterilir trasformatörün simgesini biliyorum ama burda çizemem internete bak sen yenisin belli oluyor
 
Arkadaşlar (içerişehir ve aslan93) çok teşekkür ederim ilgiliendiğiniz ve yardımcı olduğunuz için fakat 1.-2.-5. ve 8. sorularının cevaplarını tam olarak anlayamadım biraz daha yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.Ayrıca bir sorum daha olucak:
Kontrol kalemi ile faz kontrolü nasıl yapılır??
ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜRLER ALLAH RAZI OLSUN......
 
kardeş lütfen yardımcı ol 1.--2.--3. ve 5. soruların cevaplarını bulamadım ayrıca yeni bir sorum olcuak kontrol kalemi ile faz kontrolü nasıl yapılır yardımcı olursan sevinirim şimdiden çok teşekkürler.....
 
Kardeş çok teşekkürler ama 1 2 5 ve 8. Soruların cevaplarını bualamadım ayrıca yeni bir sorum daha olucak kontol kalemi ile faz kontrolü nasıl yapılır lütfen yardımcı ol şimdien çok teşekkürler kardeşim
 
1)
-AC de gerilimi trafolar yardımıyla ayarlamak kolaydır.DC de bu işlem zor ve masraflıdır.
-DC de akımı kesmek zordur,AC de akım sıfırdan geçtiği için kesmek daha kolaydır.(Kesiciler,kısa devre arıza akımları)
-AC de daha az kesitli iletken kullanılabilir.(Ortası boş iletkenler,skin effect.)

2)Ölçü aleti 0 ı göstermesi lazım.Ortalamasını alır.Başka ne olur denemek lazım.
5)Mantığını kullan.
8) Faz sayısından başka bişeyi göstermez onlar.3 tane varsa 3 faz geçiyor.

Kontrol kalemi sorusu da bu sitede sorulur mu,hiç mi bulamadınız nette?
 
Arkadaşlar benim bir kaç sorum olucaktı cevaplarsanız çok makbul geçer şimdiden cevaplayan ve ilgilenen arkadaşlarıma çok teşekkürler.....
1-) Dağıtım şebekelerinde AC kullanılmasının sebebi nedir?
2-) Ölçü aletinizde DC volt kademesinde prizden ölçüm yapılması ne gibi sonuçlara sebep olur?
3-) Sigorta ne amaçla kullanılır?
4-) Transformatör nedir?Görevini açıklayınız.Sembolünü çiziniz.
5-) Devre şemasında sigorta neden transformatörden önce kullanılmıştır?
6-) Açık şema ve kapalı şema arasındaki farkları söyleyiniz?
7-) Mp ve R harfleri neyi temsil eder?
:cool: Kapalı şemada hatlarda kullanılan ''/ /'' şeklindeki çizgiler ne amaçla kullanılır?

ARKADAŞLAR GERÇEKTEN BU SORULARIN CEVAPLANMASI LAZIM ŞİMDİDEN CEVAPLAYANDAN ALLAH RAZI OLSUN....BEN DAHA BURADA YENİYİM KONUYU YANLIŞ YERDE AÇTIYSAM FALAN UYARIN AMA GERÇEKTEN SORULARIN CEVAPLANMASI LAZIM LÜTFENNN CEVAPLAR 2-3 MISRA OLSA YETER AMA AÇIKLAYICI OLSUN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLERR

canım kardeşim,yardımcı olmaya çalışalım.
1.neden şebeke gerilimleri ac üretilir.ac gerilim yapısı gereği bir frekansa ( 50Hz ) sahiptir.bu frekans sayesinde tüm elektrikli cihazlar uyum içinde sabit ve kararlı çalışır.bir başka özelliği ise frekans olmadan elektriği uzun mesafelere taşıyamazsınız.
dc voltaj da frekans yoktur,dolayısıyla enerji nakil hatlarında taşıyamazsınız,yok olur gider.
2. ölçü aleti ile dc kademesinde ac gerilim ölçümü yapılmaz.ikisi birbirinden farklı gerilimlerdir.ölçü aletinde yanlış ve yüksek voltaj koruması yok ise zarar verir.digital ölçü aletiniz korumalı ise (fluke marka gibi) sorun olmaz.
3.sigorta tüm elektrikli cihazlar için bir koruma sistemidir.aşırı akım çekilmesi durumunda tel kesidine bağlı olarak tesisatın zarar görmesini engeller.ayrıca anlık kısa devre ve arıza esnasında devreyi keserek çarpılmaları ve yangın tehlikesini önlemeye yardımcı olur.genellikle yük'ün girişine bağlanır.sigortalar, yük hesabı yapılarak,tüketilecek enrji miktarına göre seçilir.
4.transformatörler yani kısaca trafolar genellikle ac gerilimi düşürmek için kullanılan iki sargıdan (bobin) oluşan elektromanyetik düşürücülerdir.primer giriş sargısı,sekonder çıkış sargısıdır.ac gerilim girer, ac gerilim çıkar.kendi içerisinde çok çeşitleri mevcuttur.yüksek voltaj trafoları,akım trafoları,şok trafoları gibi.
5.trafo da bir çeşit yük'dür ve sigorta bu yükün girişine bağlanır.trafonun çıkışında oluşabilecek bir arıza da,trafo zarar görmeden sigorta atacaktır.
 
Cevaplar:

1)İletimde tercih edilen şekli ac.dir,çünkü trafolarda gerilim tükseltilip akım çok düşürülür(Trafo prensibiyle)ve kesiti kalın iletken hattında çok az kayıpla uzak mesafelere,en az kayıpla iletilir,yani çok uzak mesafelere,çok az kayıplarla iletimi daha kolaydır,dc.ye tekrar dönüşümü ise kolaydır.

Edison ve Tesla şirketleri arasındaki akım savaşları,Tesla'nın ac akımlarının üstünlüğünü uygulamada açıkça kanıtlamasıyla sona ermiş ve Edison patent bedelini ac. için ödemek zorunda da ayrıca kalmıştır.

2) Dc'de ölçü kademesi ayarlı iken ac. akım verilirse eğer; ölçü aleti dijitalse,- işareti bir yanar bir söner, + ve - şeklinde yanıp sönmesi bu getirilen kademenin yanlış olduğu(dc kademesi),verilen akımın ac. olduğu ve bunu dc. kademeye getirmemiz gerektiğini bize göstererek uyarır.Neticede bir değer göstermez,0.02 gibi 0'a yakın yanlış bir değerle birlikte + ve - işaretlerini göstermek üzere - işareti yanıp söner.

3)Sigorta her türlü devreyi,istenmeyen aşırı akımların geçmesi durumunda yahut akımı verdiği devrede,bir kısa devre durumunda (Evdeki ev tesisatını,Elektronik devreleri,araç içinde aküden dolayı yangın çıkmaması için arabayı,trafolardan önce trafonun daha fazla hasarını,evde,sanayide,zamana bağlı aşırı yüklenmelerde gecikmeli şekilde) bağlı bulunduğu sistemi atarak korur.

4)Transformatörler kısaca ifade edilirse;hereketli parçası olmayan elektrikli makinelerdir,akım-gerilim değiştirgeçleridir.İki ayrı bobin(Primer ve sekonder) sargılı devrenin,ince yalıtılmış saçlarla yapılan bir mağnetik alan kuplajında(Bütünleşmesinde),akım ve gerilim oranlarını değiştiren,buna karşın giren ve çıkan güç(enerji) oranının,trafonun güç faktörü katsayısı değeri uyarınca,bir miktar çıkıştaki kayıpla birlikte toplamda ise sabit kaldığı,statik,herketli parçası bulunmayan,değişken mağnetik alanda indüksiyon akımlarının indüklenmesi prensibi ile çalışan elektrik makinalarıdır.

Bir trafo yalnızca 50-60 hz.lik ac. akımla çalışabilir,dc. akımda primer girişte uygulanması ile çıkışta bir dc.gerilimi de elde edilemez.Dc akım,trafonun primerinde bir dirençten geçermiş gibi,bobin şeklindeki sargıdan adeta geçermiş gibi davranır,yani mağnetik bir direnç, ayrıca ac.'deki gibi oluşamaz.Sembolü iç içe geçen birer halkayla çizimlerde gösterilir.(Açık ve kapalı devre şeması çizimi,devre şemalarının sembolü şağıdaki linktedir.)

http://www.cakml.k12.tr/teknikresim/devre.html

5)Devre şemasında yer alan sigortanın,trafodan evvelki olan önceciliği ise,trafonun çıkışında,kendi iç yapısında,beslediği devrelerde bir kısa devre olması durumunda sigorta eriyerek,trafoyu korumuş,yanma durumunda da,beslediği devrenin veya kendisinin daha fazla hasarını önlemiş olmak amaçlıdır.

6) Teknik Resim ; Teknik Resim

Farkları çizimlerden de açık olarak görebilirsiniz.

7) Mp.nötr ; R:faz'dır. R,S,T ; X,Y,Z gibi harflerle üçü de ayni anda devrede bulunursa 3 fazlıdır.

8)Kullanılan kablonun sayısıdır.2 tane yan yana paralel 2 adet,3 tane yan yana paralel ise,kullanılan 3 adet kabloyu (3*2.5 mm2 NVV gibi)ifade eder.

Kontrol kalemiyle ölçümde üzerindeki neon lamba nasıl yanar?

Kontrol kalemiyle bir prize veya açıktaki bir iletkene kalemin uçtaki metal iletken ucuyla dokunulduğunda,içindeki yer alan bir neon lamba,arkasında parmakla dokunan vucudun içinden,ayaklardaki yalıtkanlık durumuna göre toprağa,yine çok zayıf,seri bağlı yüksek değerli (Ohm.'lı) bir direnç üzerinden akarak,devresini bu şekilde tamamlayarak neon lambanın yanmasını sağlar.Vücuda zarar verebilecek ölçüde bir akım akıtmadan,bu şekilde bu ölçü kontrol kalemiyle,bu fazın varlığını da kolayca görmüş olabiliyoruz,ölçme olayı prensip olarak bu şekildedir.

Çıplak ayakla bu kontrolde neon lamba,ayrıca çok kuvvetli olarak yanarak ve parmağınızı biraz da acıtarak,diğer izolasyonlu,terlik,ayakkabı olması durumunda,tavanda,merdivenin üstündeyken de,hafifçe,belirsizce,daha sönük yanarak bir fazın varlığını bize bildirir.Yanmıyorsa faz yoktur,ya nötr hat,ya toprak hattı ya da sıradan yüksüz bir iletken olması durumunda ise,neon lamba hiç bir şekilde yanmayacaktır.Telde faz(Ancak 220 volt ac.topraklanmamış haliyle,riskli durumda telde yer alıp) bulunduğunu,ancak faz kabloda,telde canlı olarak var olduğunda(Statik elektrikli,bölgesel faz kaçaklarında dahi) bize gösterecektir.

Aşağıda verilen modülü tam olarak okursanız sorduğunuz soruların pek çoğunun bu modülde yer aldığını da ayrıca görebileceksiniz.Başarılar dilerim.Kolay gelsin.

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprog.../elektrik/moduller/temelelektrikdevreleri.pdf
 
Son düzenleme:
Düzeltme ve ekleme

Düzeltme:
Edison'un ödediği bedel,patent bedeli değil lisans (Kullanım) bedeli olacaktı,bunu ayrıca düzeltiyorum.

Ekleme: Transformatörler;günlük uygulamalardaki trafolarda kullanılanları,ac.akımının frekansına bağlı,yani 50-60 hz. veya çok yüksek frekanslarda(26 000 hz.,26 kHz.gibi) kullanımlarına göre,ya ince silisyumlu çelik saçlardan yan yana getirilmiş bir nüveden veya tek monoblok(yekpare,tek yapılı) bir ferrit nüveden(Çekirdek),bu mağnetik kuplaj kısımlarını oluşturan,yani sarımların değişken mağnetik akıyla doğrudan etkilendiği bu nüve kısımları özel olarak oluşturulur.

Tüm trafoların belirli bir güç kaybı katsayısı(Cos fi) karekteristik olarak bulunur,yüzde yüz verimle çalışan yani cos fi=1 değeri olan bir trafo teorik olarak vardır,ama uygulamada,malzeme seçiminden,imalattan doğan bazı aksaklıklar nedeniyle ideal bir transformatör ne yazık ki yalnızca kağıt üzerinde,toride var olabilir.Çalışma esnasında var olan çeşitli kayıplar nedeniyle,malzeme kalitesi nedeniyle,cos fi değeri,hep 1 değerine çok yakın bir değer olabilir,ama tam 1 değerini alabilmesi ise,hemen hemen imkansızdır.Kayıplar az da olsa her zaman olacaktır.Kolay gelsin.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/transformatorler/4393-transformatorlerin-yapisi/sayfa2.html
 

Forum istatistikleri

Konular
130,063
Mesajlar
932,668
Kullanıcılar
453,044
Son üye
alicigdem

Yeni konular

Geri
Üst