Cevaplar:
1)İletimde tercih edilen şekli ac.dir,çünkü trafolarda gerilim tükseltilip akım çok düşürülür(Trafo prensibiyle)ve kesiti kalın iletken hattında çok az kayıpla uzak mesafelere,en az kayıpla iletilir,yani çok uzak mesafelere,çok az kayıplarla iletimi daha kolaydır,dc.ye tekrar dönüşümü ise kolaydır.
Edison ve Tesla şirketleri arasındaki akım savaşları,Tesla'nın ac akımlarının üstünlüğünü uygulamada açıkça kanıtlamasıyla sona ermiş ve Edison patent bedelini ac. için ödemek zorunda da ayrıca kalmıştır.
2) Dc'de ölçü kademesi ayarlı iken ac. akım verilirse eğer; ölçü aleti dijitalse,- işareti bir yanar bir söner, + ve - şeklinde yanıp sönmesi bu getirilen kademenin yanlış olduğu(dc kademesi),verilen akımın ac. olduğu ve bunu dc. kademeye getirmemiz gerektiğini bize göstererek uyarır.Neticede bir değer göstermez,0.02 gibi 0'a yakın yanlış bir değerle birlikte + ve - işaretlerini göstermek üzere - işareti yanıp söner.
3)Sigorta her türlü devreyi,istenmeyen aşırı akımların geçmesi durumunda yahut akımı verdiği devrede,bir kısa devre durumunda (Evdeki ev tesisatını,
Elektronik devreleri,araç içinde aküden dolayı yangın çıkmaması için arabayı,trafolardan önce trafonun daha fazla hasarını,evde,sanayide,zamana bağlı aşırı yüklenmelerde gecikmeli şekilde) bağlı bulunduğu sistemi atarak korur.
4)Transformatörler kısaca ifade edilirse;hereketli parçası olmayan elektrikli makinelerdir,akım-gerilim değiştirgeçleridir.İki ayrı bobin(Primer ve sekonder) sargılı devrenin,ince yalıtılmış saçlarla yapılan bir mağnetik alan kuplajında(Bütünleşmesinde),akım ve gerilim oranlarını değiştiren,buna karşın giren ve çıkan güç(enerji) oranının,trafonun güç faktörü katsayısı değeri uyarınca,bir miktar çıkıştaki kayıpla birlikte toplamda ise sabit kaldığı,statik,herketli parçası bulunmayan,değişken mağnetik alanda indüksiyon akımlarının indüklenmesi prensibi ile çalışan elektrik makinalarıdır.
Bir trafo yalnızca 50-60 hz.lik ac. akımla çalışabilir,dc. akımda primer girişte uygulanması ile çıkışta bir dc.gerilimi de elde edilemez.Dc akım,trafonun primerinde bir dirençten geçermiş gibi,bobin şeklindeki sargıdan adeta geçermiş gibi davranır,yani mağnetik bir direnç, ayrıca ac.'deki gibi oluşamaz.Sembolü iç içe geçen birer halkayla çizimlerde gösterilir.(Açık ve kapalı devre şeması çizimi,devre şemalarının sembolü şağıdaki linktedir.)
http://www.cakml.k12.tr/teknikresim/devre.html
5)Devre şemasında yer alan sigortanın,trafodan evvelki olan önceciliği ise,trafonun çıkışında,kendi iç yapısında,beslediği devrelerde bir kısa devre olması durumunda sigorta eriyerek,trafoyu korumuş,yanma durumunda da,beslediği devrenin veya kendisinin daha fazla hasarını önlemiş olmak amaçlıdır.
6)
Teknik Resim ;
Teknik Resim
Farkları çizimlerden de açık olarak görebilirsiniz.
7) Mp.nötr ; R:faz'dır. R,S,T ; X,Y,Z gibi harflerle üçü de ayni anda devrede bulunursa 3 fazlıdır.
8)Kullanılan kablonun sayısıdır.2 tane yan yana paralel 2 adet,3 tane yan yana paralel ise,kullanılan 3 adet kabloyu (3*2.5 mm2 NVV gibi)ifade eder.
Kontrol kalemiyle ölçümde üzerindeki neon lamba nasıl yanar?
Kontrol kalemiyle bir prize veya açıktaki bir iletkene kalemin uçtaki metal iletken ucuyla dokunulduğunda,içindeki yer alan bir neon lamba,arkasında parmakla dokunan vucudun içinden,ayaklardaki yalıtkanlık durumuna göre toprağa,yine çok zayıf,seri bağlı yüksek değerli (Ohm.'lı) bir direnç üzerinden akarak,devresini bu şekilde tamamlayarak neon lambanın yanmasını sağlar.Vücuda zarar verebilecek ölçüde bir akım akıtmadan,bu şekilde bu ölçü kontrol kalemiyle,bu fazın varlığını da kolayca görmüş olabiliyoruz,ölçme olayı prensip olarak bu şekildedir.
Çıplak ayakla bu kontrolde neon lamba,ayrıca çok kuvvetli olarak yanarak ve parmağınızı biraz da acıtarak,diğer izolasyonlu,terlik,ayakkabı olması durumunda,tavanda,merdivenin üstündeyken de,hafifçe,belirsizce,daha sönük yanarak bir fazın varlığını bize bildirir.Yanmıyorsa faz yoktur,ya nötr hat,ya toprak hattı ya da sıradan yüksüz bir iletken olması durumunda ise,neon lamba hiç bir şekilde yanmayacaktır.Telde faz(Ancak 220 volt ac.topraklanmamış haliyle,riskli durumda telde yer alıp) bulunduğunu,ancak faz kabloda,telde canlı olarak var olduğunda(Statik elektrikli,bölgesel faz kaçaklarında dahi) bize gösterecektir.
Aşağıda verilen modülü tam olarak okursanız sorduğunuz soruların pek çoğunun bu modülde yer aldığını da ayrıca görebileceksiniz.Başarılar dilerim.Kolay gelsin.
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprog.../elektrik/moduller/temelelektrikdevreleri.pdf