elektrikli ısıtıcılar kompanzasyonda aktifmi yazar yoksa reaktifmi

yardim1

Üye
Katılım
1 Tem 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
40
cahilliğim için özür diliyorum herkezden.ben bi kurumda Elektrik işlerine bakan az çok anlayan bir hizmetliyim yaklaşık 3 ay kadar önce kompanzasyon panosu yaptırmıştık bi firmaya 12 kademeli kael marka röle kondasatörlerimiz 1- 2,5- 5 - 10 -10-10-20-20-20 ve monofazeler 1kvar lık 3 tane çektiğimiz gücü bilmiyorum trafolu 450kv lık trafomuz var kesici falan filan yeni değişti sistem kurulduktan sonraki 1. ay ceza gelmedi fakat dün gelen fatura bizi şok etti 200ytl lik cezaya girmişiz indüktiften kapasitifte bi problem yok şirketten elemanlar geldi abi dediler elektrikli soba yüzünden cezaya girmişsinizdir diyorlar gerçektende elektrikli soba indüktif yazarmı iyi günler teşekkürler arkadaşlar
__________________________________________________________________________________________

Alternatif akımla beslenen bir sistem kendi iç özelliklerine göre devreden akım çeker.

Örnek olarak: 10 KW lık bir elektrikli ısıtma cihazını alternatif akımla beslersek sünizodal olarak
yükselen gerilimle eş zamanlı Olarak sistemden çekilen akımda artacaktır.

Burada yük rezistif olduğu için sistemin çektiği akım gerilimle aynı fazda olacaktır.

Isıtıcı yerine bir elektrik motoru bağlarsak gerilimin en yüksek olduğu anda akım en yüksek değerde olmayacak, akım daha yavaş olarak yükselecektir (Yani, devredeki gerilim ile akım aynı fazda olmayacaktır.).

Bu durumda elektrik saati kullanılan enerjiyi doğru olarak kaydedemeyecektir. Bu yüzden, endüktif (motor) veya kapasitif (flüoresan lamba) yükle şebekeden güç çekiyorsanız, dağıtım şirketi sizden REAKTİF GÜÇ bedeli talep edecektir. Buna da REAKTİF CEZA denir.

Endüktif yükünüze paralel olarak kondansatör kullanıp (otomatik olarak) faz kaymasını kompanze ederseniz, harcadığınız enerji kadar saatinizde yazacaktır. Bu durumda reaktif güç bedeli ödemenize gerek kalmayacaktır.
teşekkürler ilginiz için aradığımı buldum gerçektede bu siteyi kuranlardan Allah razı olsun yaşasın kontrol kalemi heryerde destekçinizim ve siteyi tüm elektrikle uğraşan insanlara tavsiye ediyorum

Arka arkaya mesaj yazmak yasaktır.Lütfen son mesajınızın sağ üstünde bulunan Değiştir butonunu kullanınız.
Düzenleme:
korkmaz_design
 
Elektrikli soba,sadece aktif güç çeker.Bundan dololayı ceza gelmiş olamaz.Ölçümünüz AG den yapılıyor ise ( muhtemelen öyledir ),düşük güç çekmeniz durumunda,kullanmadığınız güç için,trafonun gücüne bağ
lı olarak ceza gelmiş olabilir.Reaktif güç cezasının faturada gözükmesi gerekir.Tedaş'tan,o cezanın ne için
kesildiğini öğrenebilirsiniz.
 
teşekkür ederim dostum bi soru daha sorsam olurmu bunu engellemek için ne yapmamız gerekiyor acaba
 
Öncelikle,cezanın adının ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
 
sayın yardim1 in mesajından alıntı:

10 -10-10-20-20-20 ve monofazeler 1kvar lık 3 tane çektiğimiz gücü bilmiyorum trafolu 450kv lık trafomuz var kesici falan filan yeni değişti sistem kurulduktan sonraki 1. ay ceza gelmedi fakat dün gelen fatura bizi şok etti 200ytl lik cezaya girmişiz indüktiften kapasitifte bi problem yok şirketten elemanlar geldi abi dediler elektrikli soba yüzünden

Cezaya indüktiften girmişler.

Ben size şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki,o elektrikli soba çalışmasaymış,size indüktiften çok daha fazla ceza gelirmiş.O kişiler size bunu söyledilerse,2 ihtimal var.
1. ihtimal yalan söylemişler.
2.ihtimal kompanzasyon işini bilmiyorlar.

eğer 2. ihtimal geçerliyse,cezanın asıl sebebi budur.

Ben böyle şeylere çok üzülüyorum.Diyelim ki sobadan(ki kesinlikle ,ufak ta olsa öyle bir ihtimal yok),size soba kullanma dediler mi?Diyelim ki dediler.Ne hakla diyorlar.Madem bunu yapıyorsun,ben burada motor da çalıştırırım,upste çalıştırırım,soba da çalıştırırım.Ona göre yapacaklar.

Bunu engellemek için,işi yapanlara söyleyip,düzeltmelerini istemeniz gerekiyor.Eğer bir yaptırımınız varsa ( detaylı olarak bilemediğimiz için,firmanın kusuru varsa) cezayı onlara ödetmeniz gerekiyor.Yine imkanınız varsa,sistemi söktürüp,düzgün iş yapan bir firmaya yaptırmanız gerekiyor.Sizin kusurunuz şu olabilir,firma gelip sistemi inceledikten sonra,güç analizi yaptıysa ,sistemi kurduktan sonra sizin yüklerinizde değişiklik olduysa belki o zaman firma bir şeyler söyleyebilir.Örneğin kurumunuza 5 tane büyük güçlü motor geldiyse.Ama şu da var,ortada trafonun gücü belli.Yapılan işin o trafonun her türlü çalışma koşulunda size hizmet vermesi lazım.Yani siz motor da kullansanız,trafoyu boşta da çalıştırsanız ceza ödememeniz lazım.
Denilebilir ki,bu çok zor iş.Bir sürü hesap kitap yapmak ve,çok detaylı bir sistem kurmak gerekiyor.Bu işte çok zor ve herkesin harcı değil.Doktorluk ta öyle,zor ve herkesin harcı değil.Ben de o yüzden muayenehane açıp doktorluk yapamıyorum.Yani zor ve detaylı bir işse,başka bir meslei deneyebilirler.
 
evet ceza indüktifden gelmiş hemde çok az bir rakamla aklıma bide şu geldi bizde 15 kvar lık sabit kondansatörler var dairemizde 10 günlük bayram tatili dolayısı ile hiç bir cihaz çalışmadı.Bu yüzden sabit kondansatörler indüktife bindirmiş olabilirmi?
 
Hayır,sabit kondansatörler aksine kapasitif yüktürler ve görevleri,indüktif gücü absorbe etmektir (kabaca anlatımı bu ) bu bilgiye göre şunu diyebilirim,sabit kondansatörleriniz gereğinden küçük seçilmiş olabilir.

Sayın Fahri Yetiş'in mesajından alıntı:
Bundan dololayı ceza gelmiş olamaz.Ölçümünüz AG den yapılıyor ise ( muhtemelen öyledir ),düşük güç çekmeniz durumunda,kullanmadığınız güç için,trafonun gücüne bağlı olarak ceza gelmiş olabilir.

Durum Sayın Fahriyetiş'in bahsettiği gibidir.
Bu durumlar için o sabit kondansatörler konulmuştur.Sabit grubunuz kapalı olsaydı ve size"tatilde bayramda seyranda bunları açacaksınız" denilseydi,belki haklı olabilirlerdi.Sabit grup kondansatörlerinin değerini artırmaları gerekiyor.
 
sayın yardim1, m-usta-fa arkadaşımız meseleyi gayet net bir şekilde ortaya koymuş.Elektrikli sobadan kaynaklı ceza ; kapasitif reaktif olarak yansırdı faturaya.oysa siz endüktif reaktif cezadan bahsediyorsunuz.şayet endüktif reaktif ceza olduğuna emin iseniz kapasitör eksikliğinde çözümü aramalısınız.
 
sayın kompanzae,
emin olmadığım için öğrenmek amacıyla soruyorum.Ben omik yüklerin kapasitif etkisinin şiddeti hakkında bir bilgiye sahip değilim.Kapasitif etki yaptığını duydum ama,bu ne kadar etkilidir?Mesela 1000 wattlık bir ısıtıcı kaç varlık bir kapasitif etki meydana getirir?
Tahminen söylüyorum,komple omik yükten oluşan bir sistemde,kapasitif/aktif oranı ceza sınırlarının çok altındadır diye düşünüyorum.Doğru mudur?
 
mrb arkadaşlar.omik yük.içinde indükleme yada kapasite olmayan yüktür.yani kapasitif yada endüktif bi etki yaratacağını düşünmüyorum.yada bilmiyorum.içinden geçen akımda aktif güçtür.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,801
Mesajlar
930,219
Kullanıcılar
452,604
Son üye
cemocan44

Yeni konular

Geri
Üst