Elektrikli ev aletlerinin basit arızaları

korkmaz_design

Electrical & Industrial Automation
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,547
Puanları
419
Elektrikli ev aletlerinin basit arızaları

Elektrikli ev aletlerinde bir sorun ortaya çıktığında ilk olarak alete Elektrik gelip gelmediğini kontrol etmeniz gerekiyor. Alet çalışmıyor, elektrikgelmiyorsa fişi takılı olmayabilir, yerine oturmamış veya aletin bağlı bulunduğu Sigorta atmış ya da prize elektrik gelmiyor olabilir. Arçelik’in verdiği bilgilere göre ev aletlerindeki arızaların sebepleri şöyle:


Buzdolabı ve derin dondurucular:

Soğutmuyorsa: Kompresör arızası var yada termostat ayarında uygun seviye seçilmemiş.

Ses yapıyor: Kompresör veya fan motoru arızalanmış olabilir.


Çamaşır ve bulaşık makineleri:

Su almıyorsa: Musluk kapalı olabilir.

Program ilerlemiyorsa: Program cihazı yada emniyet kilitinde arıza ihtimali vardır.

Temiz yıkamıyor: Filtre kirlenmiş, yeterli miktarda deterjan konulmamış veya uygun deterjan seçilmemiş olabilir.

Deterjan almıyor: Yeterli su basıncı yoktur.

Ses yapıyor: Yıkama veya pompa motoru arızalı olabilir.

Tambur dönmüyor: Motorda arıza ihtimali vardır.


Fırınlar:

Çalışmıyor, ısınmıyor: Eğer elektrik geldiği halde çalışmıyorsa fırın ısıtıcı kumanda düğmesi ile sıcaklık ayarı yapılmamış olabilir. Saatli modellerde fırın saati ayarlanmamış olabiliyor. Rezistans arızası da ihtimaller arasında olabilir.


Şofben ve termosifonlar :

Çalışmıyorsa: elektrik(termosifon)/gaz (şofben) gelmiyordur. Şofbenlerde su debisinin yeterli olmayışı da çalışmamasına sebep olur.

Pilot yanmıyor: Doğalgaz kesilmiş ya da tüp bitmiştir. Ayrıca tüp dedantörü, doğalgaz vanası, gaz kumanda düğmesi kapalı olma ihtimaline karşı kontrol edilmelidir.

Pilot sönüyor: Gaz kumanda düğmesi ateşleme konumunda yeteri kadar bekletilmiyordur. Şofben çalışırken pilot brülörü ile birlikte kendiliğinden sönüyorsa LPG basıncı ya da doğalgaz şebeke basıncı yüksek olabilir. Şofbenin baca bağlantısı uygun değildir veya baca çekişi yetersizdir.

Klima:

Etkili olarak soğutmuyor veya ısıtmıyor ise, filtre kirlenmiş ya da sıcaklık ayarı doğru yapılmamıştır. Cihaz gürültülü çalışıyor ise klima içinde dolaşan soğutucu akışkanın sesi olabilir.


Küçük ev aletleri:

Çalışmıyor: Elektrikten kaynaklanan bir arıza olabilir.

Çalışırken duruyor: Bazı küçük ev aletlerinde güvenlik amaçlı elektrik kesintisi özelliği vardır. Belli bir süre sonra tekrar çalışır.


Elektrikli süpürge:
Çalışmıyor: Fiş prize takılmamış, emiş gücü yeterli değil ya da toz torbası dolmuş veya sigorta atmış olabilir.


Ütü:
Isınmıyor ve lambası yanmıyor: Kablo, fiş veya elektrik girişinde sorun var demektir. Lambası yanıyor; ama ütü ısınmıyorsa; rezistansı değiştirmeniz gerekecektir. Ütünüz çok ısınıyor (veya hiç ısınmıyor); işte, o zaman sorun termostattadır.


Ekmek kızartma makinesi


Isınma yapmıyor ve ekmeğinizi kızartmıyorsa: Rezistans bozulmuş demektir. Ekmekleri dışarı atmıyorsa; termostat bozuktur. Bu arada, ekmek kızartma makinelerinin içine kalın dilimler koymayın, zira rezistansın kopmasına, aşınmasına sebep olur.


Saç kurutma makinesi

Sıcak hava düğmesine bastığınız halde soğuk hava verdiğinde, rezistansın koptuğunu düşünürüz. Sıkça yaşanan diğer bir sorun da, çok ısınması ve koku yapmasıdır. Bu arızalı durum, bize makinenin hava girişlerinin tıkandığını haber verir. Motor miline, saç tıkanmış olabilir, sökülerek temizlenir ve iyice kuruduktan sonra yerine takılır.

Aspiratörler:

Kokuları çekmemeye başladığında, filtrenin tıkandığı anlaşılır. Filtre değiştirildiği halde, sorun hâlâ devam ediyorsa, o zaman fan motorunda sorun vardır. Fan motor mili, pislikten dolayı tıkanmıştır. Aspiratörün fişini çekip, motor miline bağlı olan kanatçıkları sökerek, deterjanlı su ile yıkayıp, süngerle mili temizleyip, kurulayın. Daha sonra sökme işleminin tersini uygulayarak yerine monte edin.


Kahve makinesi

Makineniz ısıtmıyorsa aletin, taban kısmında bulunan rezistans arızalanmıştır. Rezistansın (söktüğünüz parçaların) seri numaralarını not alarak, servise başvurup yenisini ısmarlayabilirsiniz. Bir diğer arıza da; ışığının yanmamasıdır. Isınsa bile ışığı yanmıyorsa; bilin ki lambası bozuktur. Aletin gövdesini sökerek, lambaya ulaşın ve değiştirin. Bazı modellerde, lamba kutunun içinde bulunur. Yani, aynı anahtar düğme hem alete cereyan verir, hem de kendi içindeki lambayı yakar. Bu durumda, anahtar düğmeyi değiştirmeniz gerekecektir.

SU ISITICILARI

su ısıtıcıları çalısmadıgı zaman termik dedigimiz parca büyük ihtimal arızalıdır
elektronikte biraz bilgisi olanlar bilir analog ölçü aleti dedigimiz cihazla x1 bir kademesinde iki kenar uçlarını ölçtügümüzde (orta toprağa degmemesi sartıyla) sonuç ortaya cıkar ısıtıcının lambası yanar rezistans dedigimiz ısıtıcı parça bozuktur
 
çok yararlı bir çalışma olmuş paylaştığın için sağol
 
Ana hatları ile kafa karıştırmadan kolayca fafdanılabilecek güzel bir çalışma olmuş. Eline saglık.
 
Fiş takılı değildir ve musluk kapalıdır cümlesi komikti.
 
Teşekkür mesajı yazmak yerine, + popülarite veriniz.

Düzenleme: Roboelektronik
 
teşekkürler üstadım gerçekten güzel bi noktaya değinmişsin bu sayede kullanıcılar cihazlarını tamire götürmeden önce bunları dikkate alrak boşa hamallık yapmazlar
not:konuyu baya bi zaman sonra gördüm ama olsun duygularımı paylaşmak istedim
 

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst