Elektrikli Termosifonun çekeceği akım

mkozdil

Üye
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
39
Selamlar,

1950 W bir elektrikli termosifonun çekeceği akım aşağı yukarı bellidir: indüktif yük olmadığından (pompa vs yok, sadece rezistans var) biraz kireçlenme de varsa 9 Amper kadar elektrik çeker.

Bu akımı arttıracak etkenler nelerdir? Örneğin elektrik dağıtımında 2,5 mm2 yerine 1,5 mm2 kablo kullanılsa akım artar mı? (kablo direnci artacağına göre daha düşük akım çekmelidir diye düşünüyorum)

Problemim ise: taktığımız 16 A lik sigortalar atıyor ve bir müddet sonra artık kaldırdığınızda yük yokken bile kurulmuyor. Otomatın kalitesi tabii ki önemli ama akımı etkileyecek diğer etkenleri de tespit etmem gerekiyor.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Cevap için teşekkür ederim...

kabloda gerilim düşümü artar, doğru ancak dediğiniz gibi I=U/R ve Yük direnci sabit. Ohm kanuna göre U düştüğüne göre I da düşmeli. Yani aynı dirence daha düşük voltaj uyguluyoruz, akımın da azalması demektir bu. Yani beklediğmin tam tersi bir etki...
 
rezistans daki kaçak,kablo ve soketlerdeki gevşeklik yada sigortanın özelliğini yitirmesi sigortanın atmasına etkendir. diye düşünüyorum.
 
Rezistansın kendi direnci başlangıçta düşüktür, sıcaklığı arttıkça yükselir, dizaynına göre belirli bir noktada dengelenir...yani soğukken fazla akım çeker sonra akım azalır..az akım verirseniz soğuk kalır daha fazla akım ister..kablonun ısınarak direnç göstermesi toplamda çok çok küçük kalır, kablo kesiti ısınıp yangın çıkarmasın diye yüksek olmalıdır..
16A lık bir sigorta atıyorsa, resistans içinden veya bağlantı yerlerinden hatta kablodan, su veya metali kullanarak, kısmi bir kaçak akım iş yapmadan , nötr veya toprak üzerinden akıyor olabilir...sigortanın hemen devreye girmemesi sigortanın soğumak için zamana ihtiyaç duyduğunun göstergesi ..
 
Son düzenleme:
Cevaplar için teşekkürler...

şu sonuçları çıkarttım: direncin yükselmesinde (hem kablo hem de rezistans) ısının etkisini ihmal edebiliriz, zaten ısındıkça akım düşecektir. Kablo kesiti termosifonun çektiği akımı etkilemez sadece yangın emniyeti açısından kesiti büyük olmalı. Doğru mu?

Asıl aramam gereken, cihaz çalıştıkça (çünkü ilk başta bu sigorta atmıyor) toprağa ya da nötüre akımın akmasına sebep olan kaçak. Anlamış mıyım?
 
Devrenizde,kaçak akım şalteri varmı ?
 
Burada birden fazla termosifondan bahsediyoruz: sigorta atıyor ancak kaçak akım şalteri atmıyor...
 
rezistans özelliğini yitirmiş olamaz mı? yani içindeki tel direnç özelliğini kaybedip bir çeşit kendini kısadevre etmişde olabilir eğer kaçak falan yoksa buda bir ihtimal
 
Birden fazla termosifon kullanmanızdan kaynaklanıyor problem. Düşük çaplı iletken kullanmanız hat direncini arttırırken gerilim düşümüne neden olur ve çekilen akımı azaltır. buda rezistansın daha geç ısınmasına neden olur.
 
Burada birden fazla termosifondan bahsediyoruz: sigorta atıyor ancak kaçak akım şalteri atmıyor...

Sigorta atıyor ve kaçak akım rölesi atmıyorsa rezistansta kısa devre söz konusudur örneğin giriş kısmından patlayıp birbirine deyme olabilir buna benzer kısa devre durumlarında kaçak akım rölesi açma yapmaz aşırı akım çekilir sigorta atar. Kaçak akım rölesini test ettiniz mi? üzerindeki test butonundan veya herhangi bir prizden nötr-toprak kısadevresi ile K.A.K.R'ni kontrol edin.
Birden fazla termosifon demişsiniz kaç tane güçleri ne ?
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…