Ben de en son yasadigim biseyi anlatayim... 170 KVA sifir jeneratoru monte edip devreye aldik ,monitorde gorunen gerilim 407 volt frekans 52 hz....sistemde birkac amper yuk var... bir iki saat sonra tum camasir makinelerimizin ve digital beyinli birkac cihazimizin arizalandigi haberi geldi...ben hemen frekans=52 hz oldugu icin deyip olcu aletimi alip ana pano barasina kostum.(alet dandik bu arada)...Gerilimi faz faz arasi okudum 650 volt , faz notr arasini okudum 310 volt...Aman Allah'im dedim hemen ana salteri kapat!!! kapattik... Butun santiyeyi yaktik diye dusundum ama sadece digital beyinler gitmis..
Alternator kutu kapagini acip gerilimi 380 volta cekmek icin dugmeyi cevirmeye basladim...650 den 380 e dusurdum...aletle baktim tamam 380 dedim simdi oldu...ama elektrikcim ordan bagirdi : jenerator monitorunde gerilim faz-notr 140volta dustu diyor...Kafayi mi yesem!!!!Elimdeki olcu aletine guvenip de bu haldeyken santiyeye enerjiyi verseydim muhtememeln her tarafi yakardim!!!
jenerator firmasina mail attim..Bana yuksuz calismada 52 hz in normal oldugunu 4/4 yuklenince 50 hz e dusecegini vs soylediler...
Defalarca barayi olctum,ikinci bir olcu aleti getirdim gene olctum sonuc ayni : faz-faz gerilim 650 volt seviyelerinde...Arabaya binip baska bir santiyeden fluke getirdim olctum : faz-faz 400 volt faz notr 225 volt,yani gayet normal...Gel de delirme!!!dandik aletlerle bir daha olctum gene sacma : 650 volt...
Iste o zaman bir keze daha ogrendim olcu aletlerinde TRUE RMS ozelliginin ne kadar muhim oldugunu...
Arkadaslar
kontrol kalemi artik nostaljiktir,lutfen onu mecbur kalmadikca kullanmayalim...Olcu aletinden sasmayalim...Ve olcu aletinin ucuzuna asla yansmayalim!!! saygilar